
Gynækologi & obstetrik


Kvindernes internationale kampdag: Dansk overlæge hylder stærke kvinder i en verden kontrolleret af mænd Selvom den islamistiske bevægelse Taliban officielt ikke tillader, at de må arbejde, står en række kvindelige afghanske sundhedsarbejdere hver dag på fødselshospitalet i byen Khost i Afghanistan, hvor de tager imod 18.000 børn om året. Som udsendt af Læger uden Grænser oplevede overlæge Gitte Ørtoft fra første parket de lokale kvinders kamp mod et undertrykkende styre i en dagligdag, hvor de er forskellen på liv eller død.

Behandling af kvinders overgangsalder kommer med mange problematikker: »Man kan ikke forvente, at praktiserende læger har styr på alt« Det er alt andet end simpelt at behandle kvinder med medicin for de problemstillinger, der kan komme i forbindelse med overgangsalderen. Til konferencen Praktisk Medicin 2025 uddyber professor og overlæge Ellen Christine Leth Løkkegaard, hvad der er evidens for, og hvor praktiserende læger skal være opmærksomme på faldgruber.
Flere diagnoser blandt forældre lige før og efter tidspunktet for deres barns psykiatriske diagnose Nyt studie viser, at når et barn får stillet en psykiatrisk diagnose, for eksempel ADHD eller autisme, får barnets forældre også oftere stillet en psykiatrisk diagnose, enten den samme som barnet eller angst eller depression. Der er behov for mere opmærksomhed på forældrene, når et barn får stillet en psykiatrisk diagnose, siger forsker.

Vigtigt at holde øje med infertilitet hos kvinder med hidradenitis suppurativa Dansk studie indikerer, at kvinder med hidradenitis suppurativa har højere risiko for infertilitet og dermed har sværere ved at få børn. Man bør være opmærksom på disse patienter, hvis de har givet udtryk for, at de forsøger at få børn, men at det ikke sker af sig selv, siger forsker.

Jordemoder og leder af familieambulatorium: »Vi kunne ønske os en fælles svangerskabsjournal« Der er rum til forbedring i samarbejdet med praktiserende læger fra begge sider, mener jordemoder Sanne Ravnsbæk, der er leder af Familieambulatoriet og Jordemoderpraksis på AUH. Hun ser desuden frem til en snarlig digital vandrejournal, da det kan løse en del udfordringer i kommunikationen omkring graviditetsforløb.

For få får vigtig behandling efter fødslen: »Et område, der skal meget mere fokus på« Mange kvinder oplever i forbindelse med graviditet, at deres blodtryk stiger, og at det forbliver højt efter fødslen. Denne gruppe bør behandles med blodtrykssænkende medicin, indtil blodtrykket falder, men nyt studie viser, at ikke alle starter i behandling. Der skal mere fokus på at behandle forhøjet blodtryk ned umiddelbart efter graviditet, da det ellers kan medføre alt fra hjertekar- og nyresygdomme til neurologiske sygdomme, siger forsker.

Nyt samarbejde: »Vi vil gerne mobilisere kvinderne og give dem en stemme i forskningen« Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Odense Universitetshospital og Dansk Kvindesamfund har indgået et nyt partnerskab. Sammen vil de formidle ny viden og sætte fokus på, at der mangler forskning i sygdomme, som rammer kvinder.

Vinder: »Vi er eksperter i det almindelige« Regionshospitalet Randers vinder på området for tidlige graviditetskomplikationer og abort. Det glæder Isa Niemann, cheflæge på afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler.
