Penicillin-allergi bør bekræftes af både hudtest og blodprøve

Penicillin-allergi bør bekræftes af både hudtest og blodprøve En sikker diagnose for penicillin-allergi kræver både positiv blodprøve og hudtest, viser resultater af et forskningsprojekt, som Line Tannert har præsenteret på EAACI

WIEN (Dagens Medicin) – En positiv hudtest eller en tilsvarende positiv blodprøve er ikke hver for sig nok til med sikkerhed at bekræfte, at en given person har penicillin-allergi.

Det viser resultaterne af en undersøgelse, som læge og ph.d.-studerende Line Tannert fra ORCA (Odense Research Centre for Anaphylaxis) har præsenteret på EAACI.

I undersøgelsen indgik 25 personer, der havde testet positivt for penicillin-allergi ved en hudtest, eller ved en blodprøve. Samtlige deltagere blev over nogle timer provokeret med stigende doser af den type penicillin, de tidligere havde reageret på.

»Af de 25 deltagere, vi provokerede, reagerede ni positivt, 16 var negative. Derfor er mit hovedbudskab også, at en sikker diagnose for penicillin-allergi ikke kan stilles alene ved en hudtest eller en blodprøve, men skal være positiv ved begge tests. Vi skal ikke forlade os på resultaterne af én test,« siger Line Tannert, hvis resultater er en del af hendes ph.d.-projekt.

»Mit arbejde udspringer af de internationale guidelines på området, som anbefaler, at en mistænkt penicillin-allergi skal bekræftes ved enten en hudtest eller ved måling af antistoffer i blidet. Ét positivt svar er nok. Det står i kontrast til fødevareallergi, hvor man kan teste positivt ved begge tests uden at have allergi. Derfor satte vi os for at undersøge, hvad der sker, hvis vi giver penicillin til patienter med enten positiv hudtest eller blodprøve – hvilket er en fremgangsmåde, som man traditionelt ikke har turdet anvende,« siger Line Tannert.

Resultaterne er en indikation på, at en stor andel af de personer, der mener at være penicillin-allergikere, reelt ikke er det.

Konsekvensen af dette kan være, at de pågældende derfor behandles med anden penicillin eller antibiotika, som har flere bivirkninger, er dyrere, og som potentielt kan give mere resistensudvikling.

Skriv kommentar