På trods af at ca. ni ud af ti almene praksis har udstyr til at måle lungefunktion, bliver alt for få patienter med kronisk obstruktiv lidelse (KOL) opdaget tidligt nok til, at man kan nå at bremse skader på lungerne. Gennemsnitsalderen for, hvornår en KOL-patient begynder at tage KOL-medicin, er 68 år, hvilket er sent set i forhold til, at sygdomsudviklingen typisk strækker sig over 30-40 år og ofte er godt i gang allerede i 50-års alderen, fortæller professor Peter...
Lægerne skal honoreres for at lave lungemålinger For at KOL-behandlingen i Danmark kan blive bedre, bør to ting iværksættes, mener professor Jørgen Vestbo: En national handlingsplan for KOL og et honoreringssystem, som belønner de praktiserende læger for at lave lungefunktionsmålinger.
Skriv en kommentar»KOL er sådan lidt en tabersygdom, fordi du selv har røget dig til den« Opfattelsen af, at KOL er en selvforskyldt sygdom, som man i øvrigt ikke kan gøre så meget ved, hindrer både tidlig opsporing, behandling af sygdommen og politisk fokus
Skriv en kommentarNy rapport: Samarbejdet skal styrkes mellem regionernes respirationscentre En bredt sammensat arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen anbefaler, at regionerne styrker den højtspecialiserede respirationsbehandling af patienter med kroniske vejrtrækningsproblemer.
Skriv en kommentar
Sygeplejerske skal holde styr på KOL i praksis I Rødovre Lægehus har praktiserende læge Berit Lavik valgt at ansætte en sygeplejerske med speciale i KOL.
Skriv en kommentarProfessorer: Rygestopmedicin bør have tilskud Tre ud af ti KOL-patienter ryger, selv om de har fået konstateret KOL. Derfor er der behov for bedre rygestopbehandling, bl.a. bør der ydes tilskud til rygestopmedicin, mener to professorer
Skriv en kommentar
Ny lungeformand: Vores medlemmer skal prioriteres højere KOL og andre lungesygdomme skal have et større politisk fokus, påpeger Torben Mogensen, der er ny tiltrådt formand for bestyrelsen i Lungeforeningen. Han har tre klare fokusområder for sit kommende arbejde.
Skriv en kommentar
KOL-Eksperter savner ens behandling og bedre samarbejde på tværs Fagspecialister inden for KOL-behandling er enige om, hvilke barrierer der skal nedbrydes for at opnå en bedre KOL-behandling.
Skriv en kommentar
KOL-eksperter finder problemer Dagens Medicin har i samarbejde med Danmarks Lungeforeningen, Novartis, Boehringer Ingelheim og Maribo Medico dannet et KOL-parlament.
Skriv en kommentar
Studie: Symptomer på kræftsygdomme overses ofte for multisyge, socialt udsatte mennesker Nyt studie fra SDU undersøger kræftsygdom blandt socialt udsatte mennesker. Undersøgelsen viser, at symptomer på kræftsygdommen ofte går ubemærket hen, fordi de overlapper med de symptomer.
Skriv en kommentar
Inhalering af antibiotika skal mindske resistens og give bedre behandling af lungebetændelse Et nyt projekt skal undersøge effekterne af at give inhaleret antibiotika til indlagte patienter med lungebetændelse. Jens-Ulrik Stæhr Jensen, professor ved Herlev og Gentofte Hospital, håber, at det bl.a. kan give færre bivirkninger og lede til mindre antibiotikaresistens.
Skriv en kommentar
Nyt forskningsprojekt undersøger psykedelisk terapi til uhelbredeligt syge Et nyt forskningsprojekt undersøger, om det psykedeliske stof psilocybin kan bruges til psykologisk behandling af uhelbredeligt syge mennesker. EU støtter projektet med 6,5 mio. euro.
Skriv en kommentar