Overlæge Jesper Kjærgaard fra Rigshospitalet har præsenteret resultaterne bag et nyt studie, der giver anledning til nye retningslinjer for anbefalet blodtryk hos hjertestoppatienter.Foto: Niels-Bjørn Albinus

Hjertestopoverleveres blodtryk kan holdes på lavere niveau end tidligere antaget Mål for arterielt blodtryk hos komatøse hjertestopoverlevere kan sættes lavt i forhold til, hvad gældende retningslinjer anbefaler, viser dansk 'Hot Line'-studie præsenteret på ESC og udgivet i NEJM.

At sigte mod et lavere arterielt blodtryk hos patienter, som har overlevet hjertestop uden for hospital og er indlagt på intensivafdeling i koma, giver ikke ringere overlevelse eller større risiko for efterfølgende svær invaliditet.

Det viser resultaterne af et dobbeltblindet, randomiseret studie, som overlæge Jesper Kjærgaard fra Hjertecentret på Rigshospitalet har præsenteret lørdag på en såkaldt ‘Hot Line’-session på ESC i Barcelona. Resultaterne bliver samtidig publiceret i New England Journal of Medicine.

»Retningslinjerne anbefaler et blodtryk på over 65 for hjertestoppatienter, og et væsentligt højere blodtryk har været anset for vigtigt for hjernens evne til at komme sig efter hjertestoppet, men evidensen på området har generelt været lav,« siger Jesper Kjærgaard.

Ingen signifikant forskel

I alt 789 patienter, som var indlagt på Rigshospitalet eller Odense Universitetshospital efter genoplivning på grund af hjertestop, indgik i analysen. Deltagerne blev randomiseret til at opretholde et arterielt blodtryk på enten 63 eller 77 mm Hg.

Når det var muligt at gennemføre en dobbeltblindet analyse, skyldes det, at læger og sygeplejersker på intensivafdelingerne ikke vidste, hvilket blodtryk forskerne bag undersøgelsen tilstræbte hos den enkelte patient. Trykmålerne var bevidst skruet ud af nøjagtighed, så selv om behandlerne tilstræbte et blodtryk på 70, var trykmålerne reelt sat 10 pct. for højt eller for lavt, til enten 63 eller 77.

Der vil altid være en bekymring for neurologiske komplikationer efter hjertestop, men undersøgelsen tyder ikke på, at risikoen for komplikationer er højere, hvis vi tilstræber det lavere blodtryk

Jesper Kjærgaard, overlæge, Rigshospitalet

Efter en opfølgningsperiode på 90 dage var der ingen signifikant forskel på hverken dødelighed, eller risiko for svær invaliditet eller koma i de to grupper.

»Der vil altid være en bekymring for neurologiske komplikationer efter hjertestop, men undersøgelsen tyder ikke på, at risikoen for komplikationer er højere, hvis vi tilstræber det lavere blodtryk. Ved at spare patienten for behandling med lægemidler, som kan hæve blodtrykket, undgår patienten eventuelle bivirkninger,« siger Jesper Kjærgaard.

Omgående ændring på Rigshospitalet

48 timer efter hjertestoppet fik patienterne målt niveauet af neuron-specifik enolase (NSE), som er en relativt ny markør til at måle påvirkning af hjernen efter for eksempel koma. Efter tre måneder gennemførte deltagerne desuden en kognitiv test. Hverken måling af NSE-niveau eller kognitiv test fandt forskelle mellem de to grupper af patienter.

Resultaterne af undersøgelsen vil omgående få konsekvenser for hjertestoppatienter, der indlægges på Rigshospitalet.

»Allerede fra mandag i næste uge indfører vi det lavere blodtryk som behandlingsmål,« siger Jesper Kjærgaard.

Skriv kommentar