2018 December Årsrapporten for 2017 fra Dansk Tarmkræftscreeningsdatabase viser, at Aalborg Universitetshospital, Thisted og Regionshospital Nordjylland, Frederikshavn tilsyneladende udfører kikkertundersøgelser, som i forhold til fund af tarmkræft og forstadier til kræft ligger under landsgennemsnittet. 2019 4. februar Lars Burmester, klinikchef på ’Kirurgi-Kvinde-Barn’ på Regionshospital Nordjylland, ringer til overlæge Axel Tilma og orienterer ham om, at han »er fritaget for tjeneste begrundet i faglige bekymringer, som en udløber af det kvalitetstjek, der er foretaget ved endoskopienheden i Frederikshavn.« Axel Tilma indkaldes...

Et tal i en rapport stoppede et langt lægeliv Axel Tilmas karriere i det nordjyske sundhedsvæsen fik en brat ende. Den erfarne mave-tarm-kirurg blev fritaget for tjeneste, da regionen fik mistanke om, at kvaliteten af tarmkræftundersøgelser på Sygehus Vendsyssel var for ringe. Efter halvandet år har Styrelsen for Patientsikkerhed og Regionernes Kliniske Kvalitetsprogram sagt god for kvaliteten af hans arbejde. Tilbage står Axel Tilma med et ønske om at få oprejsning og en undskyldning fra regionen.
3 kommentarer
Region Nordjylland: »Vi har udvist rettidig omhu« Det var den korrekte fremgangsmåde at få en ekstern instans til at vurdere kvaliteten af tarmkræftundersøgelser, siger Anne Bukh, koncerndirektør i Region Nordjylland. Hun mener, at sammenfald mellem screeningssag og bekymringsskrivelser førte til, at søgelyset blev rettet mod Axel Tilma.
3 kommentarer
Seniorer vil bevare tilknytning til arbejdsmarkedet: »Man er jo læge hele livet« De store efterkrigsårgange er begyndt at gå på pension, men mange vil gerne beholde en vis tilknytning til arbejdslivet. Men hvordan? De lægelige foreninger har laserfokus på tilbagetrækning og fastholdelse af de ældste medarbejdere. Det gælder også pensionistlægernes egen forening.
1 kommentar
Yngre læger i Nordjylland ønsker fleksibilitet i uddannelsesforløb – regionen er lydhør, men har flere hensyn at tage Sundhedsstyrelsen har overtrumfet et ‘nej’ fra Region Nordjylland og finder, at hensynet til det lægedækningstruede område vejer tungest, hvorfor en ung læge får lov til at flytte uddannelsessted til Thisted fra Aalborg. De yngre læger håber på mere fleksibilitet fra regionen, men uddannelseschef mener, at fleksibilitet også har konsekvenser. Hun er dog lydhør inden for de overordnede rammer og muligheder.
Skriv en kommentar
Læger frygter for konsekvenser af kritiske ytringer Frygt for repressalier får mange læger til at lægge bånd på sig selv og undlade at ytre sig offentligt om kritisable forhold på arbejdspladsen. Det viser en ny undersøgelse, som Dagens Medicin står bag. Det er særligt kritisk i en tid, hvor sundhedsvæsenet er under stort pres, lyder det fra professor i sundhedsledelse.
Skriv en kommentar
Formænd bekymret over ny undersøgelse af lægers ytringsfrihed Flere end otte ud af ti læger mener, at der er et generelt problem med lægers ret til at ytre sig om kritiske forhold. Det er bekymrende, lyder det fra både Overlægeforeningen og Yngre Læger, som peger på bedre ledelse, hvis tingene skal ændres.
Skriv en kommentarJuraprofessor: Offentligt ansattes ytringsfrihed rækker langt Mere end halvdelen af de adspurgte læger i Dagens Medicins undersøgelse om ytringsfrihed ved ikke, om deres arbejdsplads har klare regler for, om man må ytre sig offentligt om kritisable forhold på arbejdspladsen. Men reglerne er faktisk simple, fortæller juraprofessor.
Skriv en kommentar
Han gik i brechen for sine patienter, og det kostede ham jobbet Overlæge Anders Møllekær stak næsen frem og kritiserede ledelsen på Regionshospitalet Gødstrup. Han endte med at blive sygemeldt og senere opsige sin stilling på akutmodtagelsen. Nu fortæller den 44-årige læge om en udbredt management by fear-kultur, der ifølge en ny undersøgelse for Dagens Medicin ser ud til at præge landets hospitaler.
1 kommentar
Lægefaglig direktør: »Der er meget af det her, jeg ikke kan genkende« Der er altid to sider af en sag. I sagen om akutmodtagelsen på Gødstrup, hvor et bekymringsbrev fra en lægegruppe førte til en konflikt internt på hospitalet og senere til, at talsmanden sagde op, har den lægefaglige direktør, Jens Friis Bak, en anden version af forløbet.
1 kommentar
Ledende overlæge: Sådan blev jeg leder 48-årige Henrik Palm er ortopædkirurg, men det er længe siden, at han har behandlet en patient. Han forlod klinikken for at hellige sig ledergerningen, for fra den stol kan han hjælpe endnu flere, mener han.
Skriv en kommentar
Derfor er Dansk Hovedpinecenter i verdensklasse På et overset område har centrets forskere skabt konkrete resultater og skubbet selve forskningen fremad på globalt plan. Sådan lyder vurderingen fra Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, der har ansvaret for Novo Nordisk Fondens bevillinger til sundhedsvidenskabelig forskning.
Skriv en kommentar