KU vil fratage Penkowa EliteForsk-pris

KU vil fratage Penkowa EliteForsk-pris Københavns Universitet har indstillet til Videnskabsministeriet, at Milena Penkowa bliver frataget EliteForsk-prisen, som hun blev tildelt i 2009.

Milena Penkowas beslutning om at acceptere en dom på tre månedes betinget fængsel for underslæb for 27.833 kr, dokumentfalsk og falske anklager mod en studerende, koster formentlig nu hjerneforskeren den prestigefyldte EliteForsk-pris, hun fik tildelt i januar 2009.

Det siger rektor på Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, til BT.

»Hvis den her dom bliver stående – og nu afventer vi anklagemyndighedens reaktion – så bortfalder grundlaget for KUs indstilling af hende til Elitforskprisen. At få en sådan pris er ikke forenligt med at være dømt for økonomisk underslæb. Det vil vi give besked om til ministeriet, der så kan forholde sig til det,« siger Ralf Hemmingsen til avisen.

Dømt i december
Milena Penkowa modtog dommen i Københavns Byret i december 2010, men pressen har på grund af et navneforbud været forhindret i at sætte Penkowa i forbindelse med retssagen. Og da hun i første omgang valgte at anke byrettens afgørelse var navneforbuddet fortsat gældende – men med Penkowas accept af dommen, er forbuddet nu ophævet.

Milena Penkowa fik overrakt EliteForsk-prisen i januar 2009 af Kronprinsesse Mary ved en ceremoni på Glyptotektet. Prisen uddeles formelt af Videnskabsministeriet og består af en personlig hæderspris på 200.000 kr. og yderligere 900.000 kr., der kan anvendes til forskningsaktiviteter.

Universitetet er blevet kritiseret for ikke at have reageret tidligere, da en af Penkowas studerende gjorde universitetet opmærksom på, at hun havde rettet falske anklager mod ham.

I en pressemeddelelse fra Københavns Universitet siger Ralf Hemmingsen, at universitetet ikke var vidende om anklagerne mod Milena Penkowa, da det indstillede Penkowa til EliteForsk-prisen.

»Jeg mener ikke, at vi kunne have handlet meget anderledes på baggrund af den viden, vi havde på det pågældende tidspunkt. Vi suspenderede Penkowa, så snart vi havde et anklageskrift i hånden, som vi kunne handle på. Indstillingen til Eliteforskerprisen skete i september 2008 – flere måneder før den studerende rettede henvendelse og fire måneder før Penkowa blev tiltalt. Men universitetet kunne have rykket Rigsadvokaten noget før,« siger Ralf Hemmingsen.

Videnskabsministeriet fortæller til BT, at de nu vil afvente brevet fra universitet, før de stilling til om Milena Penkowa skal miste sin forskerpris.