
Specialer


Der skal være bedre samarbejde om at udnytte udviklingen i behandling af hudsygdomme Det vælter ud på markedet med nye og effektive behandlinger til patienter med en bred vifte af hudsygdomme. Der er dog behov for, at vi i sundhedsvæsenet samarbejder om at sikre, at vi både tilbyder højt specialiseret behandling til dem med sværest grad af sygdom, og at alle med hudsygdom får tilbudt relevant behandling, siger overlæge og professor Simon Francis Thomsen.

Overblik: Danske forskere viste sig flot frem på verdens største diabeteskongres Traditionen tro var der mange danske topnyheder til årets kongres arrangeret af American Diabetes Association. Forskningen viste blandt andet, hvad teknologi kan gøre for personer med diabetes, og hvad der kan blive fremtidens medicinske behandlinger.

Det kan betale sig at give semaglutid oveni anden behandling ved type 2-diabetes og samtidig kronisk nyresygdom Analyse af data fra det store FLOW-studie viser, at det økonomisk vil kunne betale sig i Danmark at tilbyde patienter med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom behandling med semaglutid. Vi kommer i guidelines til at diskutere, om patienterne skal behandles med alt, hvad vi har, og hvem der i så fald skal behandles med alt, siger overlæge og professor Peter Rossing.

Kobling mellem neuropati og udvikling af demens hos personer med diabetes Dansk studie kobler neuropati hos personer med diabetes til øget risiko for udvikling af demens og cerebrovaskulær sygdom som apopleksi, TCI og blødninger i hjernen. Det kan give mening at screene personer med diabetisk neuropati for kognitiv dysfunktion, så diabetesbehandlingen kan justeres, og indsatser ved demens kan iværksættes hurtigere, siger forsker.

Oral semaglutid sænker hjertekarrisikoen hos personer med type 2-diabetes Resultater fra SOUL-studiet viser, at også oral semaglutid beskytter hjertekarsystemet og reducerer risikoen for alvorlige hjertekartilfælde. Når man behandler personer med type 2-diabetes, er det vigtigt også at adressere den øgede risiko for hjertekarsygdom, og det gør man med oral semaglutid, siger forsker bag studiet professor Rodica Busui.

Lymfekræft: Acalabrutinib står på spring til behandling af MCL Tilbagefald med mantlecellelymfom er en svær størrelse for læger at gøre noget ved. Ny EHA-forskning viser dog, at acalabrutinib kan forhindre en større gruppe i at få tilbagefald, specielt højrisikopatienter ser ud til at have gavn af behandlingen. Det er et lægemiddel, jeg gerne vil have til rådighed til mine patienter, siger ledende overlæge Christian Bjørn Poulsen.

Steno-center vil bruge mikroRNA til tidligt at opspore personer med type 1-diabetes Forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen har deltaget i et stort internationalt forskningssamarbejde vedrørende et panel af mikroRNA til at identificere personer med type 1-diabetes, viser et nyt studie i Nature. Vi kan måske også benytte panelet til at finde personer med type 1-diabetes, allerede inden de udvikler sygdommen, og dermed sætte ind med behandling meget tidligere, siger professor og overlæge Flemming Pociot.

Teknologien udfordrer op mod hver anden akutpatient: »Det er både overraskende og problematisk« Et nyt studie viser, at flere end fire ud af ti akutpatienter bliver koblet af sundhedsvæsenet, fordi ikke kan betjene sms, e-mail eller MitID på telefon og tablet. Teknologierne er sværest for de mest syge patienter, som de faktisk er udviklet til. Det er et problem, siger cheflæge Jesper Juul Larsen, der er en af forfatterne bag studiet.
