Danske Regioner undersøger muligheden for for at sagsøge Lundbeck med krav om erstatning, fordi selskabet ifølge regionerne uretmæssigt har holdt kopikonkurrenter ude af markedet. Det skriver Jyllands-Posten.
Muligheden for en erstatningssag er opstået, fordi afgørelserne i to sager vedrørende depressionsmidlerne cipramil og cipralex er gået Lundbeck imod.
I den ene sag har Actavis, der producerer generiske lægemidler, fået medhold i Højesteret, og har dermed efter flere års slagsmål i danske retssale fået mulighed for at sælge en kopiversion af Cipralex.
I den anden sag har EU-kommisionen tildelt Lundbeck en bøde på 700 mio. kr., fordi firmaet efter EU-kommisionens mening har indgået ulovlige aftaler med fire generiske producenter om at at udskyde lanceringen af generiske udgaver af det antidepressive middel Cipramil på det europæiske marked. Lundbeck har anket afgørelsen.
»Vi følger begge sager tæt, og Cipramil-sagen drejer sig om mange penge. Vi overvejer at skrive til Lundbeck for at tage forbehold for at kunne vende tilbage med et erstatningskrav, hvis kommissionens afgørelse stadfæstes,« siger fomand for Danske Regioner Bent Hansen til Jyllands-Posten.
Danske Regioner betaler hvert år milliarder af kroner i medicintilskud og regionerne har bedt statens advokat, Kammeradvokaten, om at komme med en juridisk vurdering af, om et krav om ersatatning fra Lundbeck er realistisk.
»Vi kan se, at selskabernes måde at agere på bliver langt mere professionel og har langt større konsekvenser. Så strammes retorikken og beredskabet også fra vores side. Det er ikke ret tit, vi sætter Kammeradvokaten i gang,« siger Bent Hansen.