Hvad læger helt præcist tjener på deres arbejde i medicinal- og medikoindustrien, skal fremover offentliggøres.
Sådan anbefaler regeringens arbejdsgruppe om samarbejde mellem læger og industri i forsøget på at skabe mere åbenhed om lægers honorarer fra industrien.
Det betyder, at det vil fremgår af Sundhedsstyrelsens hjemmeside mere detaljeret, hvad samarbejdet går ud på med virksomhedens og fagpersonens navn samt ikke mindst tilknytningens art og modtaget honorar pr. kalenderår i hver virksomhed. Desuden skal beløbet af lægers aktieposter offentliggørelses med både antallet af aktier og kursværdien på købstidspunktet. Og det støtter formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen.
»Lægers samarbejde med industrien har igennem den seneste tid været i fokus i medier, hos patienter og politikere. Læger må acceptere, at offentligheden får indblik i, hvad læger helt nøjagtig får for en bestemt opgave, som de løser for en medicial- eller medicovirksomhed«, siger Mads Koch Hansen.
Men han er uenig i arbejdsgruppens anbefaling om, at det skal være lægerne selv, der får ansvaret for at indberette beløbene.
»Vi frygter, at der kommer for mange tilfældige fejl, fordi læger har deres fokus på patienterne. Det bør være industrien, der som arbejdsgiver har ansvaret for at indberette det honorar, som de giver lægerne. De indberetter i forvejen det præcise beløb til skattevæsenet og en række andre oplysninger om samarbejdet til Sundhedsstyrelsen. Det vil sikre det mest retvisende billede«, siger Mads Koch Hansen.
Men det argument holder ikke, siger vicedirektør i Lægemiddelindustriforeningen (LiF), Henrik Vestergaard.
»Det handler om personfølsomme oplysninger, som vi indberetter til Skat, men som vi ikke blot kan offentliggøre på internettet. Og jeg vil være meget utryg ved, at virksomhederne skulle gøre det, og der sker fejl med personfølsomme oplysninger. Tilliden er formodentligt også større til lægerne. Det skal lægerne altså selv oplyse, og jeg er modsat Lægeforeningens formand sikker på, at Lægeforeningens højtuddannede medlemmer sagtens kan finde ud af det,« siger Henrik Vestergaard.
Han peger dog på, at der kan være en bagside af den øgede åbenhed.
»Ulempen kan være, at samarbejde bliver hæmmet af denne offentlighed. På den ene siden kan man sige, at hvis oplysningerne kan tåle offentlighedens lys, så har man som læge intet at skjule, men hvis der alligevel er læger, der bliver skræmt af denne offentlighed og ikke engagerer sig i et frugtbart samarbejde, så har vi et problem,« siger Henrik Vestergaard.
Ifølge Lægemiddelindustriforeningen er det unikt internationalt set, at der med anbefalingerne lægges op til, at det er det offentlige, der samlet oplyser om samarbejdet modsat andre lande, hvor de enkelte samarbejder står på den enkelte læge og det enkelte lægemiddelfirmas hjemmeside.