Psykiatrien Region Hovedstaden, KBU sommer 2025 Region Hovedstadens Psykiatri svarer på 19 spørgsmål om KBU.

Dette er svarene fra 2024.

1. Hvilke uddannelsesforløb har jeres sygehuse/afdelinger?

Psykiatrien er i 2025 stærkt tilbage som KBU-forløb, og vi glæder os til igen at vise psykiatriens mange muligheder.

Region Hovedstadens Psykiatri giver dig muligheden for at tage det ene af dine KBU-forløb i psykiatrien. I 2025 tilbyder vi 6 KBU-forløb af 6 måneders varighed på Psykiatrisk Center Amager.

De tre af forløbene starter i psykiatrien og slutter i almen praksis. De andre tre forløb starter i almen praksis og slutter i psykiatrien. Alle forløb, hvor psykiatrien er integreret, er skræddersyet til at føre dig gennem de nødvendige læringsmål, så du opnår en robust profil, inden du påbegynder et introduktionsstillingsforløb.

I 2025 tilbydes KBU-forløb på Psykiatrisk Center Amager, regionens øvrige psykiatriske centre støder til med KBU-forløb de kommende år.

2. Hvorfor skal de unge læger vælge jeres sygehus?

Region Hovedstadens Psykiatri er Danmarks største psykiatriske hospital med 9 psykiatriske centre og næsten 6.000 ansatte og 55.000 patienter. 

Vi har stort fokus på en række områder:

  • Faglig udvikling og kommunikation:

Stift bekendtskab med de velkendte sygdomme inden for psykiatrien (affektive lidelser, psykotiske lidelser, personlighedsforstyrrelser, angstlidelser m.fl., psykopatologi og psykofarmaka. Bliv introduceret til nogle professionelle værktøjer til at kommunikere med patienter. Samtalen er et særligt vigtigt diagnostisk redskab i psykiatrien, men kan anvendes i alle lægelige specialer. Derfor er der tilrettelagt et særligt kursus i samtaleteknik i forbindelse med din introduktion.

  • Sammenhængende patientforløb:

I psykiatrien lægger vi vægt på, at man følger de samme patienter i længerevarende forløb. Det giver mulighed for at lære patienterne at kende med deres livshistorier, bekymringer og drømme, og ruster til at finde den optimale behandling i samarbejde med patienten og deres pårørende. Vi arbejder desuden på at styrke samarbejdet med somatikken med fokus på blandt andet livsstilssygdomme, så patienterne tilbydes en helhedsorienteret behandling.

  • Forskning i front:

Vi har en skarp forskningsprofil, skabt af internationalt anerkendte forskere, der indgår i stærke internationale netværk. Forskere og læger lægger vægt på hele tiden at holde sig opdateret med og udfordre den nyeste viden. Noget af vores nyeste forskning ser for eksempel på brugen af virtual reality i forbindelse med spiseforstyrrelser og skizofreni, og på brugen af AI til at nedbringe antallet af akutte genindlæggelser.

  • Vidensdeling vægtes højt:

Løbende vidensdeling og sparring er væsentlige og uundværlige i vores medarbejderkultur. De erfarne læger og professorer deler selvfølgelig deres viden og sparrer gerne med de yngre læger om løsning af konkrete opgaver.

  • Psykiatri er relevant i mange specialer:

Som læge vil du møde psykiatriske patienter indenfor mange andre specialer. Derfor er kendskab til psykiatriske sygdomme og erfaring med psykiatriske patienter relevant, uanset hvilket speciale, du efterfølgende vælger.

3. Hvad gør I for at sørge for, at KBU’erne kommer godt i gang på afdelingen?

Som KBU-læge i psykiatrien starter du i et 5-dages introduktionsprogram for alle nyansatte yngre læger i Region Hovedstadens Psykiatri. Forløbet er indholdsmæssigt bygget op om typiske kliniske udfordringer i relation til patientbehandlingen, som du vil møde i starten af din ansættelse. Forløbet er deltageraktiverende og indeholder gruppe-øvelser og samtaletræning ud fra kliniske cases. 

Igennem introprogrammet får du mulighed for at prøve kræfter med en række discipliner inden for psykiatrien. For eksempel håndtering af akutte og komplekse situationer i akutmodtagelsen og på en afdeling, den diagnostiske samtale, kommunikation med patienter med psykiske lidelser inden for fx tvangsforestillinger eller depression (vurdering af selvmordsrisiko) og arbejdet med forebyggelse og håndtering af konflikter.

På centeret er der lokal introduktion med følgevagter, hvor du følges med en læge fra dit vagtlag og får en praktisk indføring i de opgaver, du skal varetage. Derudover har centret en særlig undervisning, der er rettet til de nyeste læger omkring blandt andet kommunikation, psykopatologi, psykofarmakologi med mere.

4. Udbetales overarbejde?

Vi tilstræber, at dine vagter tilrettelægges, så overarbejde undgås, men i tilfælde af overarbejde, udbetales det efter gældende regler.

5. Afdelingers størrelse (antal senge) på de mulige KBU-afdelinger:

Centeret har 9 døgnafsnit med i alt 129 sengepladser fordelt på en akutmodtagelse, fem intensive og tre åbne, subspecialiserede sengeafsnit.

Psykiatrisk Center Amager dækker hele Amager og Vesterbro inkl. Sydhavnen. Befolkningstallet udgør omkring 250.000 borgere med forventning om yderligere befolkningstilvækst. 

6. Har i supplerende tilbud til KBU’erne i form af børnepasning, bolig og transport?

Nej. 

7. Er der specielle aftaler eller vilkår for gravide og folk med syge børn?

Vi følger de arbejdsretlige regler i forbindelse med graviditet og barns sygdom. Som en ekstra sikkerhed for den gravide og barnet har Region Hovedstadens Psykiatri udarbejdet særlige retningslinjer, der beskriver den gravides rettigheder og muligheder under graviditeten og de regler, som centrets arbejdsmiljø skal leve op til.

8. Hvor mange dage går der før selvstændig vagt?

Efter introforløbet for nyansatte yngre læger får du en lokal introduktion på det Psykiatrisk Center Amager med blandt andet skemasatte følgevagter, før du selv går i vagt. Som udgangspunkt får du ikke selvstændige vagter de første 3 uger. Fra første dag får du tildelt en vejleder, som støtter dig under hele dit ophold. Udover den daglige vejledning bliver du guidet i forhold til alle roller fra stuegang til vagtarbejde.

9. Normeret og reelt antal læger i forvagtlag?

Psykiatrisk Center Amager har 17 læger i forvagtslag. Som KBU-læge vil du blive indplaceret i forvagtslaget, ligesom alle andre yngre læger deltager i forvagtslag. 

10. Antal vagtlag?

Psykiatrisk Center Amager går man to i vagt og som KBU-læge sammen med en læge med ret til selvstændigt virke. 

I Region Hovedstadens Psykiatri har vi såkaldte SIF-vagter i akutmodtagelsen om aftenen (typisk klokken 14-21). SIF står for ”Speciallæge i Front”, og SIF-vagterne indgår som en del af speciallægernes vagtplan. SIF-vagterne har en meget vigtig opgave i forhold til supervision og vejledning af yngre læger i klinikken, herunder KBU-lægerne. SIF-vagten er således tilgængelig for KBU-lægerne med tilbud om supervision. Det kan fx være ved patientsamtaler, eller hvor der er brug for sparring ift. indsatsen.

11. Er der bagvagt/mellemvagt til stede hele døgnet?

Psykiatrisk Center Amager er der en bagvagt på tilkald i aften- og nattetimerne på hverdage og i weekender samt to forvagter (heraf en med ret til selvstændigt virke). Den døgnåbne akutmodtagelse har en erfaren læge til stede i akutmodtagelsen. For at sikre tryghed og samarbejde i akutte situationer går alle læger med alarm, ligesom vi har sikkerhedsassistenter tilknyttet centeret.

12. Er der fast tilrettelagt undervisning på afdelingen, og er der en uddannelsesansvarlig på afdelingen?

Som KBU-læge deltager du dagligt i diverse konferencer. Derudover er der tilrettelagt undervisning flere gange om ugen. Emnerne for undervisningen spænder vidt og holder dig og dine kolleger opdateret med den nyeste viden inden for alle de kliniske situationer og udfordringer, man kan stå med i dagligdagen. I den sammenhæng vil I drøfte nye videnskabelige artikler, kvaliteten af instrukser, psykopatologi, forskningsprojekter, rating scales, arbejdsmiljø og meget mere. 

Psykiatrisk Center Amager er der ansat 2 uddannelsesansvarlige overlæger, som er med til at sikre din uddannelse og kompetencevurdering og som sørger for, at du tildeles en hovedvejleder.

13. Hvordan sikres der at KBU’erne får fast og god supervision?

Som KBU-læge får du tildelt en hovedvejleder. I holder som minimum tre vejledningssamtaler i løbet af de seks måneder, som du er ansat. Som udgangspunkt er der fast morgensupervision på hverdage, bed-side supervision ved mere erfaren læge, supervision ved speciallæge eller ældre kollega i afsnit, samt SIF (speciallæge i front”) i vagten. Herudover modtager du planlagt supervision ved din vejleder og min. 1 gang månedligt følges der op ved fælles vejledermøder.

14. Hvilken form for karrierevejledning giver I?

Vi lægger vægt på, at du selv er med til at forme din fremtid og karriere, og vi stiller os gerne til rådighed for sparring. Du udarbejder din uddannelsesplan sammen med din vejleder, og du har altid mulighed for at dirigere din uddannelsesplan i den retning, som giver dig størst mulig chance for at nå dit karrieremål. 

15. Bliver kursusønsker efterkommet? Hvilke kurser og hvordan er de særligt relevante for KBU’er?

Som KBU-læge får du fri til de obligatoriske generelle kurser, som udbydes til alle KBU-læger. 

Udover deltagelse i det obligatoriske introduktionsforløb i Region Hovedstadens Psykiatri, kan øvrige kursusønsker efterkommes, hvis de vurderes at være relevante for din uddannelse/virke og hænger sammen med arbejdsplanen på dit afsnit.

16. Er der løn under kurser?

Ja.

17. Er der mulighed for at forske på afdelingen?

Psykiatrisk Center Amager er et forskningsaktivt center ligesom mange af vores øvrige psykiatriske centre. Det giver dig en mulighed for at fortsætte som Ph.d.-studerende eller på anden måde blive involveret i forskningsprojekter. Under alle omstændigheder vil du i dit arbejde kunne hente inspiration og viden fra den igangværende forskning i Region Hovedstadens Psykiatri.

18. Går KBU’er stuegang?

Ja, det tilstræbes, at du arbejder på en sengeafdeling op til tre dage om ugen, hvor du deltager i og går stuegang.

19. Hvor mange aften-/nattevagter er der pr. måned?

Det tilstræbes, at du har 1-2 vagter i Akutmodtagelsen/uge, hvoraf ca. 1 pr. uge, hovedsaligt aften samt 1-2 weekendvagter pr. måned.

Skriv kommentar