menneskehandel
Et sikkerhedsnet uden gult sundhedskort
Ngo’en AmiAmi hjælper og støtter migranter, migrant-sexarbejdere og potentielle ofre for menneskehandel. Hver tirsdag i tidsrummet 17-19 holder AmiAmis sundhedsfaglige klinik i Fredericia åben. Dagens Medicin var med som en flue på væggen en aften i april.
Reportage: Bypass på bankende hjerte gennem et nøglehul
Ved et nyt behandlingstilbud på Rigshospitalet fik patient nummer 22 for nylig en bypass på bankende hjerte gennem tre små huller i siden og et lille snit i brystet. Mens andre patienter ser frem mod oversavet brystben, måneders genoptræning og mobilisering efter en bypass, er patient nummer 22 måske allerede tilbage på golfbanen om tre uger.
CT er bedst i test ved undersøgelser for åreforkalkningssygdom i hjertet
Stort europæiske studie med dansk deltagelse slår fast, at CT-scanning er bedre end koronarangiografi til undersøgelser hos patienter med brystsmerter. Studiet er udgivet i NEJM.
Uligheden er en stopklods for at undgå blodpropper: For de kan forebygges
DEBAT: En øget forebyggelsesindsats er en af de knapper, man fra politisk hold kan skrue på for at forebygge blodpropper, skriver Hjerteforeningen.
Ræset om hjertepatienterne: Godkendelse sender SGLT2-hæmmer i førertrøjen
EMA godkender Boehinrger Ingelheims og Eli Lillys SGLT2-hæmmer Jardiance til behandling mod hjertesvigt hos patienter med bevaret uddrivningsfraktion. Kardiologen Morten Schou, der har været med til afprøvningen af midlet, forventer, at Medicintilskudsnævnet også vil give behandlingen tilskud.
Overvægt giver dårligere effekt af ablationsbehandling
Et nyt dansk registerstudie præsenteret på EHRA viser, at effekten af ablationsbehandling for atrieflimmer bliver markant dårligere, hvis patienten er overvægtig eller svært overvægtig.
Stort forskningsprojekt skal kortlægge bedste behandling ved blodprop i hjertet
40 pct. af patienter i medicinsk behandling efter blodprop i hjertet har forhøjet blødningsrisiko. Andelen af patienter med forhøjet blødningsrisiko vil danske læger nedbringe ved at hive en pensioneret blodfortynder op fra skuffen.
Myosinhæmmer skal redde hjertepatienter fra operation
Opdagelsen af lægemidlet mavacamten har allerede gjorde forskerne bag stenrige. Nu venter kardiologer og patienter på den nye behandling, som ifølge en dansk kardiolog potentielt kan spare patienter fra operation.
Musikterapi og musiklytning kan reducere skizofrenisymptomer
Studie fra Aalborg Universitet viser, at når mennesker med skizofreni får musikterapi eller lytter til musik specielt udvalgt af musikterapeuter, oplever de en signifikant reduktion af deres negative symptomer.
Manglende fysiske undersøgelser kan få mennesker med svær psykisk sygdom til at føle sig oversete og misforståede
Læger undlader ofte den fysiske undersøgelse, når de har at gøre med mennesker med svær psykisk sygdom. Det resulterer i, at mennesker med svær psykisk sygdom oplever, at deres fysiske symptomer ikke bliver taget alvorligt eller anerkendt, og det kan få de psykisk syge til at miste tilliden til lægen, viser ny forskning.
Kun ringe evidens for gavnlig effekt af Ritalin til voksne med ADHD
Nyt Cochrane-review peger på, at selvom methylphenidat-holdige lægemidler som Ritalin er førstevalg i Danmark til voksne med ADHD, er beviserne for lægemidlernes effekt meget mangelfulde. Der er behov for politisk vilje til at opdatere nationale kliniske retningslinjer, siger forsker.
hepatitis
Et spørgsmål rumsterer i hovedet på Marianne Hørby Jørgensen: Er der en stigning af hepatitis af ukendt årsag hos børn eller ej?
Sammen med hepatologer verden over leder overlæge Marianne Hørby Jørgensen efter årsagen til et uforklarligt internationalt sygdomsudbrud af hepatitis af ukendt årsag. Tesen er, at de mange nedlukninger har gjort børn mere udsatte for en virus, der er kendt for at kunne forårsage leversvigt.
overdødelighed
Data om overdødelighed viser pandemiens alvor: »De her tal kommer ikke af sig selv«
Afdelingslæge Lasse Vestergaard har i seks år stået for den daglige drift af EuroMOMO, der er en SSI-ledt international database for overdødelighed i Europa. EuroMOMO viste overdødelighed før alle andre i starten af COVID-19-pandemien, men trods lave driftsudgifter vakler finansieringen.
politik
Regeringen fremsætter lovforslag om sundhedsklynger
Den endelige struktur for de nye sundhedsklynger skal snart behandles i Folketinget. Almen praksis får større rolle i det fremsatte lovforslag.
lægevagten
Region Nordjylland: PLO’s nye kriterier for tildeling af lægevagter er inden for skiven
Samarbejdsudvalget for almen læger i Region Nordjylland vil ikke blande sig i, hvordan PLO fordeler lægevagterne internt blandt sine medlemmer. Dermed synes slaget tabt for flere utilfredse læger i regionen, som vil få øget arbejdsbyrden markant i lægevagten, mens læger over 60 år fortsat helt slipper for at køre vagt.
osteoporose
AUH tilbyder DXA-scanning til patienter med knoglebrud
Aarhusianere over 50 år, som brækker en knogle, vil nu systematisk blive tilbudt undersøgelse for osteoporose for at forebygge nye knoglebrud. Tilbuddet glæder Osteoporoseforeningens formand.
det store coronaeventyr
Hvis plan A kikser, kan det betale sig at lave ‘en Egon Olsen’
I coronapandemiens begyndelse gik flere forskningsgrupper verden over i gang med at undersøge om steroider kunne bruges til at behandle COVID-19. Det gjorde man også hos CRIC på Rigshospitalet, men man måtte imidlertid stoppe før tid. Men så kom Olsenbanden forskerne til hjælp.
kvindesygdomme
Novo Nordisk Fonden: »Hvis du har en kvote, sætter du også et loft på og skaber en ekstra vurderingsfaktor«
Lederen af Novo Nordisk Fondens medical science-programområde, Martin Ridderstråle, er ikke tilhænger af at øremærke midler til forskning i kvindesygdomme for at skabe balance på området. Han siger, at fonden generelt ønsker at støtte forskning, der kan mindske ulighed i sundhed, også blandt kvinder, men er åben overfor, at der er potentiale for forbedring.
kulturkanylen
Kultur kan belyse livets store spørgsmål
Diana Arsovic er direktør for Danish Life Science Cluster, som faciliterer samarbejder på kryds og tværs mellem aktører på området. »Hvis man skal kunne det, skal man være dygtig til at sætte sig i andres sted og aldrig antage, at man selv har svaret,« siger hun.
kåring
Vinder af Ph.d. Cup kommer med opsang: »Gør det nu lettere for os at forske«
Den 31-årige læge Amani Meaidi blev i sidste uge kåret som vinder af Ph.d. Cup for sin forskning i behandling af kraftig menstruation. Selvom sejren er sød, kalder den på politiske omprioriteringer, så danske forskere får lettere adgang til sundhedsdata, mener vinderen. Det vil ikke kun gavne lægevidenskaben, men i den grad også patienterne.
navne
Ny professor i radiologi forsker i frysebehandling af nyretumorer
Overlæge og ph.d. Ole Graumann er blandt Europas førende forskere inden for frysebehandling af nyrekræft. Nu er han udnævnt til professor i radiologi ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet.
uddeling
Lundbeckfonden uddeler 70 mio. kr. til syv yngre forskere
Bevillingsmodtagerne af Lundbeckfondens Fellowship 2022 er nu fundet. Syv yngre forskere modtager bevilling til at fordybe sig i et forskningsprojekt inden for det sundhedsvidenskabelige område.
hæder
Pionér inden for sundhedsvidenskabelig forskning modtager stor pris
Professor og overlæge Merete Osler har haft afgørende betydning for, at Danmark er verdensførende inden for epidemiologisk forskning. Hun modtager nu Marie & August Krogh Prisen 2022 for sit mangeårige arbejde inden for forskningsfeltet.
Leder
En ulykke i slowmotion
Mange års snak om ‘shared care’ mellem de forskellige dele af sundhedsvæsenet fremstår som tom snak. Processen for udflytning af opgaver fra sygehusvæsenet til det nære sundhedsvæsen i form af kommuner og almen praksis er som at se en ulykke i slowmotion.
kronik
Derfor har Danmark brug for et nyt videnskabeligt selskab
Multisygdom og polyfarmaci er voksende udfordringer i det danske sundhedsvæsen. Derfor har vi stiftet Dansk Selskab for Multisygdom og Polyfarmaci (DSMP).
debat
Lad os nu komme i gang med at screene for AAA
Abdominale aortaaneurismer (AAA) er ikke en uddøende sygdom i Danmark, men alligevel mener Jørgensen, Brodersen og Juhl Jørgensen i deres debatindlæg, at danskerne er holdt op med at dø af denne livsfarlige sygdom. Vi håber ikke, at deres ideologiske korstog endnu en gang får held med at forsinke implementeringen af AAA-screeningsprogrammet i Danmark.
stikpillen
Folketingets afgørende svigt
Regerings sundhedsudspil mangler en konkret plan, skriver Jonatan Schloss, adm. direktør i Kommunernes Udviklingscenter. Uden en plan vil de mangler, vi allerede ser i dag, blive meget værre.
- Psykolog til VISO-arbejde og undervisning
Centre | Ansøgningsfrist: 09/09/2024 - Introduktionsstillinger Onkologisk Afdeling R, Odense Universitetshospital
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 10/09/2024 - 1-årig introduktionsreservelægestilling i radiologi, Sygehus Sønderjylland, Røntgen og Skanning
Sygehus Sønderjylland | Ansøgningsfrist: 11/09/2024 - Yngre læge til velfungerende team på OUHs fertilitetsklinik
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 11/09/2024 - Barselsvikariat for obstetrisk speciallæge til Kvindesygdomme og fødsler, Kolding Sygehus
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 12/09/2024 - 1-årig stilling som introduktionslæge til Radiologisk Afdeling, OUH Odense
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 12/09/2024 - Afdelingslæge inden for onkologi eller hæmatologi til Lægemiddelstyrelsen
Lægemiddelstyrelsen | Ansøgningsfrist: 13/09/2024 - Introduktionsstillinger
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 13/09/2024 - Afdelingslæge søges til Ortopædkirurgisk afdeling, Kolding sygehus
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 13/09/2024 - Overlæge i Sektor for Alloplastikkirurgi
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 14/09/2024
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg