Et sikkerhedsnet uden gult sundhedskort

Ngo’en AmiAmi hjælper og støtter migranter, migrant-sexarbejdere og potentielle ofre for menneskehandel. Hver tirsdag i tidsrummet 17-19 holder AmiAmis sundhedsfaglige klinik i Fredericia åben. Dagens Medicin var med som en flue på væggen en aften i april.

*|INTERESTED:Temaer:Hjerter|*

Reportage: Bypass på bankende hjerte gennem et nøglehul

Ved et nyt behandlingstilbud på Rigshospitalet fik patient nummer 22 for nylig en bypass på bankende hjerte gennem tre små huller i siden og et lille snit i brystet. Mens andre patienter ser frem mod oversavet brystben, måneders genoptræning og mobilisering efter en bypass, er patient nummer 22 måske allerede tilbage på golfbanen om tre uger.

Annonce

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Myosinhæmmer skal redde hjertepatienter fra operation

Opdagelsen af lægemidlet mavacamten har allerede gjorde forskerne bag stenrige. Nu venter kardiologer og patienter på den nye behandling, som ifølge en dansk kardiolog potentielt kan spare patienter fra operation.

*|END:INTERESTED|* *|INTERESTED:Temaer:Psykiatri|*
Annonce

Ad

Kun ringe evidens for gavnlig effekt af Ritalin til voksne med ADHD 

Nyt Cochrane-review peger på, at selvom methylphenidat-holdige lægemidler som Ritalin er førstevalg i Danmark til voksne med ADHD, er beviserne for lægemidlernes effekt meget mangelfulde. Der er behov for politisk vilje til at opdatere nationale kliniske retningslinjer, siger forsker.

*|END:INTERESTED|*
Annonce

Annonce

Hvis plan A kikser, kan det betale sig at lave ‘en Egon Olsen’

I coronapandemiens begyndelse gik flere forskningsgrupper verden over i gang med at undersøge om steroider kunne bruges til at behandle COVID-19. Det gjorde man også hos CRIC på Rigshospitalet, men man måtte imidlertid stoppe før tid. Men så kom Olsenbanden forskerne til hjælp.

Kultur kan belyse ­livets store spørgsmål

Diana Arsovic er direktør for Danish Life Science Cluster, som faciliterer samarbejder på kryds og tværs mellem aktører på området. »Hvis man skal kunne det, skal man være dygtig til at sætte sig i andres sted og aldrig antage, at man selv har svaret,« siger hun.

Vinder af Ph.d. Cup kommer med opsang: »Gør det nu lettere for os at forske«

Den 31-årige læge Amani Meaidi blev i sidste uge kåret som vinder af Ph.d. Cup for sin forskning i behandling af kraftig menstruation. Selvom sejren er sød, kalder den på politiske omprioriteringer, så danske forskere får lettere adgang til sundhedsdata, mener vinderen. Det vil ikke kun gavne lægevidenskaben, men i den grad også patienterne.

Annonce

En ulykke i slowmotion

Mange års snak om ‘shared care’ mellem de forskellige dele af sundhedsvæsenet fremstår som tom snak. Processen for udflytning af opgaver fra sygehusvæsenet til det nære sundhedsvæsen i form af kommuner og almen praksis er som at se en ulykke i slowmotion.

Lad os nu komme i gang med at screene for AAA

Abdominale aortaaneurismer (AAA) er ikke en uddøende sygdom i Danmark, men alligevel mener Jørgensen, Brodersen og Juhl Jørgensen i deres debatindlæg, at danskerne er holdt op med at dø af denne livsfarlige sygdom. Vi håber ikke, at deres ideologiske korstog endnu en gang får held med at forsinke implementeringen af AAA-screeningsprogrammet i Danmark.

Folketingets afgørende svigt

Regerings sundhedsudspil mangler en konkret plan, skriver Jonatan Schloss, adm. direktør i Kommunernes Udviklingscenter. Uden en plan vil de mangler, vi allerede ser i dag, blive meget værre.

Se flere jobs