Dermatologi
Psoriasispatienter: Vi er altså kronikere
Hudlidelsen psoriasis er en kronisk sygdom, der alt for ofte behandles som det modsatte, påpeger Lars Werner, direktør i Psoriasisforeningen. I en ny hvidbog efterlyser foreningen en række tiltag til at styrke behandlingen, først og fremmest for de komplicerede tilfælde.
Dansk topforsker: Dette studie imponerede mig mest på ASH
Overlæge Martin Hutchings var specielt imponeret over et studie med CAR-T-celleterapi til patienter med diffust storcellet betacelle lymfom. Behandlingen er mere end dobbelt så effektivt som den nuværende standardbehandling.
10 flotte danske højdepunkter på årets ASH
ASH 2021 er slut, og vi gør status over, hvad de danske forskere har haft med til årets sidste store medicinske kongres. En lang række flotte studier blev præsenteret af danske forskere igen i år.
CAR T-celleterapien liso-cel forbedrer udfaldet ved tilbagevendt eller behandlingsgenstridigt storcellet B-celle lymfom
Lisocabtagene Maraleucel (Liso-cel) viser lovende resultater i et fase 3-forsøg med patienter med tilbagevendt eller behandlingsgenstridigt storcellet B-celle lymfom, viser forskning fremlangt på ASH.
Lymfekræft: Alendronat beskytter mod tab af knoglemasse ved kemoterapi
Patienter i behandling med kemoterapi for lymfekræft har øget risiko for senere hen at brække knogler. Den risiko kan dog muligvis minimeres ved at behandle patienterne med alendronat i forbindelse med kemoterapibehandlingen.
Højere risiko for hjerte-kar-sygdom ved prædiabetes end diabetes
På grund af den gode behandling til personer med diabetes kan deres risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom være lavere sammenlignet med personer med prædiabetes. Der skal større fokus på behandling af prædiabetes, siger forskere.
Nyt akademi uddeler 20 mio. kr. til at styrke niveauet for dansk hjerteforskning
Danish Cardiovascular Academy er klar med sin første uddeling af stipendier og giver 20 mio. kr. til 20 hjerte-kredsløbsforskere.
Patienter med primær autoimmun hæmolytisk anæmi har øget risiko for slagtilfælde
Dansk forskning på ASH viser, at inden for det første år af en diagnose med primær autoimmun hæmolytisk anæmi har patienter fordoblet risiko for at udvikle slagtilfælde.
Stenos nye hus
Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) har netop indviet sit splinternye domicil i Herlev lidt vest for København. Stedet ligger lunt i adskillige trends, både hvad angår form og indhold.
Højere risiko for hjerte-kar-sygdom ved prædiabetes end diabetes
På grund af den gode behandling til personer med diabetes kan deres risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom være lavere sammenlignet med personer med prædiabetes. Der skal større fokus på behandling af prædiabetes, siger forskere.
SDCC udvikler teknologi til at samkøre diabetesteknologier
Steno Diabetes Center Copenhagen har igangsat et projekt, der skal gøre en ende på besværlighederne med flere forskellige systemer til de forskellige blodsukkermålingsapparater og insulinpumper.
Arbejdsvilkår
Landets kirurger i fælles opråb over presset sundhedsvæsen
Mangel på personale, sygeplejestrejke, flere års manglende kapacitet og en pukkel efter coronapandemien første tid har presset sygehusvæsenet i knæ. Landets kirurger er nu et sted, hvor de er nødt til at prioritere mellem selv akutte patienter. Og det skal der, ifølge et brev fra Kirurgisk Forum, sættes en stopper for.
Lunger
DSAM: Spirometrier er et uhensigtsmæssigt surrogatmål for lungeindsatsen
Antallet af lungefunktionsundersøgelser i almen praksis siger ikke noget om, hvor god den praktiserende læge er til at passe sine lungepatienter. Derfor er det nuværende fokus på området uhensigtsmæssigt og alt for ensidigt, mener Dansk Selskab for Almen Medicin.
covid-19
Stort dansk-svensk forskningsprojekt skal afdække senfølger ved COVID-19
Forskere fra Danmark og Sverige er gået sammen om et stort forskningsarbejde, hvor de skal afdække baggrunden for, at nogle personer udvikler senfølger til COVID-19. Forskningen skal også munde ud i bedre behandlinger til dem, som gør.
Intensiv medicin
‘Undtagelsestilstand’ på intensivafdelinger skal besluttes af sundhedsdirektører og Sundhedsstyrelsen
Vejledning fra Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen fastslår, at hvis der opstår mangel på intensivpladser på sygehusene, så hviler ansvaret for generel ‘bortrationering’ af behandling af kritisk syge patienter ikke på den enkelte læge. Det er Christian Wamberg, formand for intensivlægerne, tilfreds med, men han mener, at vejledningen i praksis er ubrugelig, når der konkret skal prioriteres på afdelingerne.
Almen praksis
Praktiserende læger udskriver færre recepter til andre lægers patienter
De praktiserende læger holder sig i stigende grad til egne patienter, når receptblokken skal findes frem. Lægerne er specielt tilbageholdende med at udskrive recepter på opioider til andre lægers patienter, viser opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen.
navne
Ny klinisk lektor ved Sydvestjysk Sygehus
Lea Ladegaard Grønkjær er med til at skrive historie. Den 1. december 2021 tiltrådte hun stillingen som klinisk lektor ved Sydvestjysk Sygehus og blev dermed den første med sygeplejefaglig baggrund til at bestride stillingen.
Navne
Henning Grønbæk er ny klinisk lærestolsprofessor på Aarhus Universitet
Aarhus Universitet ansætter Henning Grønbæk som klinisk lærestolsprofessor på Institut for Klinisk Medicin. Her skal han være ansvarlig for den kliniske forskning mellem AU og AUH inden for lever-, mave- og tarmsygdomme.
Debat
Forståelse af evidens: En vigtig ressource til prioritering i sundhedsvæsenet
Uanset, hvilket område af sundhedsvæsenet, man interesserer sig for, så må målet være at arbejde os hen mod et stadigt mere bæredygtigt og velfungerende sundhedsvæsen. Det kræver veludførte undersøgelser baseret på klinisk relevante praksisser, hvor de indsamlede data analyseres og fortolkes med statistisk solide metoder.
Debat
Det er i høj grad en politisk beslutning, hvor meget tvang der anvendes i Danmark
Hovedparten af tvangen i psykiatrien kan skyldes manglende ressourcer. Derfor er det frustrerende gentagne gange at høre politikere gøre anvendelsen af tvang til et fagligt og uddannelsesmæssigt problem, som psykiatrien selv skal løse, skriver overlæge Simon Hjerrild.
debat
Tidligere minister kloger sig på sundhedsvæsenet uden at underbygge påstande
Søren Pind plæderer i Berlingske for, at vi herhjemme bør kigge mod syd for at få et mere effektivt sundhedsvæsen. Pinds betragtninger indeholder imidlertid faktuelle fejl og uunderbyggede påstande, der ikke bør stå uimodsagte, skriver læge og sundhedsøkonom René Flamsholt Christensen.
debat
Vi har mistet 6.000 sengepladser på 15 år
At et offentligt sundhedsvæsen til en årlig pris på ca. 170 mia. kr. kan være under hårdt pres af 450 indlagte coronapatienter, viser med al tydelighed, at der er noget fundamentalt galt med kapacitet, struktur og prioritering i sundhedsvæsenet, skriver Bodil Lyngholm og Kristian Sandvej, praktiserende læger.
- Akutsygehuset Kolding Sygehus, Bedøvelse og Intensiv, søger en overlæge med ansvar for obstetrisk og gynækologisk anæstesi pr. 1. marts 2025 eller efter aftale
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 06/12/2024 - Introduktionsstilling ved Lungemedicinsk Afdeling J, OUH
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 06/12/2024 - Speciallæge til FAM, Odense
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 08/12/2024 - 1-årig introduktionsreservelægestilling i radiologi, Sygehus Sønderjylland, Røntgen og Skanning
Sygehus Sønderjylland | Ansøgningsfrist: 08/12/2024 - Afdelingslæge/Overlæge til Psykiatrisk Skadestue, Psykiatrisk Afdeling Aabenraa
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 09/12/2024 - Afdelingslæge til sengeafsnit søges til Psykiatrisk Afdeling Odense-Svendborg (Odense matriklen)
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 09/12/2024 - Afdelingslæge ved Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S ved Odense Universitetshospital
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 09/12/2024 - Introduktionsstilling ved Klinisk Genetisk Afdeling, OUH
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 10/12/2024 - 2 Introduktionsstillinger i geriatri og intern medicin på Esbjerg Sygehus, Kolding Sygehus og Odense Universitetshospital
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 10/12/2024 - Afdelingslæge i Sektor for Alloplastikkirurgi
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 12/12/2024
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg