amputationssagen
Overleveren brugte sit sidste liv
Den nu forhenværende koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen har redet mange storme af gennem næsten 12 år som koncerndirektør. Amputationsskandalen blev én gang for meget for politikerne i regionsrådets forretningsudvalg, som i dag fyrede Ole Thomsen.
Særlig lungesygdom øger ikke risiko for hjertekarsygdomme – tværtimod
Personer med den genetiske lungesygdom alfa-1 antitrypsinmangel har ikke øget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Faktisk ser lungesygdommen ud til at beskytte hjertet, viser ny dansk forskning.
COVID-19-vacciner blev ikke hastet igennem
Forskere har undersøgt, hvornår patenterne bag mRNA-vaccinerne mod coronavirus blev udtaget, og det peger på, at vaccinerne ikke blev hastet igennem, sådan som mange har frygtet.
ny serie om karrierekolbøtter
Hvad blev der af Peter?
Et af de meget store dyr på den internationale, sundhedsvidenskabelige savanne, dr.med. Peter Christian Gøtzsche, mistede for lidt over tre år siden alle officielle poster og job og blev katapulteret ind i en post-karriere tilværelse, som han hverken havde planlagt eller lyst til. Men noget otium er der ikke tale om.
reportage
Asylcenterlæge i krigstid
Patienterne er bl.a. ukrainske og syriske flygtninge, men det lægelige arbejde på Asylcenter Vesthimmerland minder på mange måder om arbejdet i almen praksis. De sproglige og kulturelle barrierer kalder dog på ekstra tålmodighed og – nogle gange – en bestemt tone.
kræft
Valg af anæstesi kan have betydning for udfaldet efter kolorektal kræftkirurgi
Når anæstesilæger vælger mellem inhalationsanæstesi eller intravenøs anæstesi til patienter, som skal under kniven for kolorektal cancer, kan det få betydning for de efterfølgende komplikationer på både kort og lang sigt, viser ny forskning.
almen praksis
Ny aftale: Praktiserende læger skal hjælpe 1813 med ventetiden
Lange ventetider til akuttelefonen baner nu vej for en ny politisk aftale i Region Hovedstaden, der giver praktiserende læger comeback i vagttid med muligheden for at tage telefonerne i 1813.
almen praksis
Drop-in-røntgen vender ikke retur i Region Hovedstaden foreløbig
COVID-19-efterslæb og flere vakante stillinger holder fortsat den særlige drop-in-røntgenordning i Region Hovedstaden lukket. Det ærgrer flere praktiserende læger, som håber på en snarlig genoplivning af den populære ordning.
ernæring
SST vil forbedre indsatsen omkring underernæring hos patienter og ældre borgere
Sundhedsstyrelsen har netop udgivet en ny vejledning, hvori de beskriver, hvordan kommuner, sygehus og almen praksis sammen kan styrke indsatsen for borgere og patienter, der har gavn af en ernæringsindsats.
covid-19
Neuropsykiatriske senfølger efter svær COVID-19 minder om billedet ved indlæggelser med tilsvarende sværhedsgrad
En femtedel af patienter, som har været indlagt med COVID-19, oplever psykiske eftervirkninger i en sådan grad, at de opfylder kriterierne for en psykiatrisk diagnose som depression, angst og PTSD et halvt år indlæggelsen. Nogenlunde det samme gælder også for patienter, der har været indlagt for andet end COVID-19, viser ny forskning.
samarbejde
Videomøde på tværs af sektorer åbner for ny samtale om borgeren
Sygehus, kommune, egen læge og patient har i et forskningsprojekt holdt et fælles møde om patientens forløb. Ved at samle faglighederne kommer der et nyt syn på patienten, og kvaliteten hæves, siger forsker bag projektet.
bevilling
Lundbeckfonden uddeler 70 mio. kr. til neuroforskning
Lundbeckfonden sætter igen fokus på hjerneforskning. 31 sundhedsvidenskabelige forskere modtager bevillinger til at gennemføre postdoc-projekter inden for neurovidenskab.
nyt job
Mads Melbye ny forskningschef i Kræftens Bekæmpelse
Mads Melbye, professor i medicinsk epidemiologi og tidligere adm. direktør for SSI, er ny forskningschef i Kræftens Bekæmpelse.
boganmeldelse
Mange midler, men uklare mål har skabt et forrykt sundhedsvæsen
Endnu en debatbog af en ældre læge med endnu et kritisk blik på det danske sygehusvæsen. Denne gang forfattet af pensioneret overlæge Gunnar Lose sammen med en yngre filosof. Den sidstes medvirken kan visse steder tydeligt læses, og det giver læseren god inspiration til nye overvejelser.
interview
Ny bog af Professor Lone Simonsen: »Vi havde mistet respekten for pandemier«
Professor Lone Simonsen gør i ny bog status og samler op på to år med coronapandemi. Hun undersøger worst case-scenarier, superspredning, og hvordan vi bedst muligt forbereder os på den næste uundgåelige pandemi. Dagens Medicin har talt med hende om bogen og dens pointer.
kulturkanylen
Dansende læge bruger skønlitteratur til at lære patienter bedre at kende
KULTURKANYLEN Andreas Pihl vil gerne skubbe til en kulturændring, hvor det er nemmere for sundhedssektoren at komme i gang med at anvende digitale løsninger. Skønlitteratur gør ham klogere på hans patienter, og så tager han gerne en dans i sin stue til R’n’B eller rap for fuld udblæsning mellem dagens digitale møder.
Leder
Amputeret ledelse
Det klinger hult, når koncerndirektøren vedkender sig, at ansvaret for amputationsskandalen ‘principielt er mit’, men i samme åndedrag siger, at han ‘ikke ved, hvordan jeg kunne have båret det ansvar bedre’.
kronik
I psykiatrien er det en dyd at være en faglig agnostiker
Det er på tide med interdisciplinær ydmyghed og nysgerrighed i psykiatrien, så komplementære syn på mentale sundhedsproblemer kan udgøre et flerfagligt grundlag på feltet.
stikpillen
Styrket lægelig ledelse som følge af OK21
Den overordnede ledelse på sygehusene skal nu tåle, at produktionen risikerer at falde lidt.
debat
Hjertekirurgiens historie gentager sig … åbenbart
Det er ikke korrekt, at Rigshospitalet er de første og eneste til at udføre en bestemt type bypass på bankende hjerte, som det fremgår af en artikel i Dagens Medicin nr. 7/22. Det har man gjort i Aalborg siden 2018, skriver en række hjertelæger fra Aalborg UH i denne kommentar.
- Uklassificeret reservelæge ved Urinvejskirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 18/10/2024 - Specialpsykolog Psykiatrisk afdeling Esbjerg
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 20/10/2024 - Overlæge Psykiatrisk afdeling Esbjerg – integreret sengeafsnit
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 20/10/2024 - Introduktionsstilling ved Afdeling for Hjertesygdomme, Aabenraa
Sygehus Sønderjylland | Ansøgningsfrist: 20/10/2024 - Afdelingslæge til Rygmedicin, Rygcenter Syddanmark – en del af Sygehus Lillebælt
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 20/10/2024 - Overlæge i Rygkirurgi, Rygcenter Syddanmark
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 20/10/2024 - Det Nære Sundhedsvæsen søger en lægefaglig chefkonsulent til eHospitalets og lægevagtens kliniske områder
Region Sjælland | Ansøgningsfrist: 21/10/2024 - Det Nære Sundhedsvæsen søger en ledende overlæge til eHospitalets og lægevagtens kliniske områder
Region Sjælland | Ansøgningsfrist: 21/10/2024 - Introduktionsstilling i Børn og Unge, Sygehus Sønderjylland, Aabenraa
Sygehus Sønderjylland | Ansøgningsfrist: 21/10/2024 - Læge i introduktionsstilling på Psykiatrisk Afdeling Svendborg
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 22/10/2024
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg