ulighed i sundhed
Nyt netværk for praktiserende læger i udsatte områder skal bekæmpe ulighed i sundhed
Det skal være mere attraktivt for praktiserende læger at nedsætte sig i udsatte områder. Det mener tre læger fra Grenaa, som vil samle 100 af landets mest patienttunge lægepraksisser i et nyt og stærkt netværk. Inspirationen er hentet i Skotland, hvor initiativet har kastet større arbejdsglæde, vidensdeling og mere indflydelse af sig.
Vægttabsmedicin er på vej ind i en ny æra – men det er ikke uden udfordringer
Revolutionerende vægttabsmedicin ser i disse år dagens lys og leder til hidtil uset store vægttab. Kampen mod fedmeepidemien udkæmpes i medicinalselskabernes laboratorier, men det er ikke uden udfordringer at forsøge at komme overvægt til livs med medicin.
Diabetesbehandlere tager på hjemmebesøg hos børn med diabetes
I Region Syddanmark får familier med børn med komplekse type 1-diabetesforløb som led i et behandlingsinitiativ besøg i hjemmet af en diabeteslæge og -sygeplejerske.
Tarmhormon viser lovende takter i første kliniske forsøg
De første resultater fra humane forsøg med tarmhormonet LEAP2 ser lovende ud. Danske forskere viser, at tarmhormonet sænker appetitten og sænker blodsukkeret efter et måltid. Der er potentiale for at udvikle et fedmemiddel på baggrund af LEAP2, siger forsker.
Undersøgelse skal klarlægge årsager til diabetespatienters høje risiko for hjerte-kar-sygdom
Med en bevilling på 10 mio. kr. i ryggen skal forskergruppe på Aarhus Universitetshospital bl.a. belyse, hvorfor diabetes øger risikoen for blodpropper.
Sundere livsstil og metformin kan forebygge udvikling af type 2-diabetes, men gør intet for hjerte-kar-risiko
Selvom sundere livsstil i et stort forsøg over to årtier ledte til reduceret vægt og reduceret risiko for udvikling af type 2-diabetes hos personer med prædiabetes, gjorde livsstilen intet for risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdom. Det samme gjaldt behandling med metformin.
nordisk lungekongres
Overlæge efter nyt studie: Behov for mere intensiv behandling af tidlig KOL
Én moderat exacerbation blandt patienter med KOL og få symptomer øger risikoen for efterfølgende forværringer og død betydeligt, viser studie præsenteret på den nordiske lungekongres NLC 2022. Behov for bedre tidlig behandling, mener overlæge bag studiet.
almen praksis
Krisesamtaler i Region Syddanmark er populære blandt praksislæger
Siden 2019 har praktiserende læger i Region Syddanmark haft mulighed for at tage et særskilt honorar for krisesamtaler med deres patienter, som de eneste i landet. Det har været populært blandt lægerne, som ønsker ordningen udbredt til resten af landet. En manøvre der, ifølge PLO, vil koste regionerne ca. 36 mio. kr. årligt.
kommunikation
Årlig samtale med multisyge skaber overblik for både borgere og praktiserende læger
Manglende rutiner med multisyge patienter fik overblikket til at glippe for Lægerne Kanaltorvet 8 i Albertslund. Men en årlig samtale om kroniske sygdomme bygget op om en ny digital platform har vist sig at give mening for både praktiserende læger og patienter. Gigtforeningen ser også et stort kvalitetsløft ved årlige samtaler.
diabetes
Opfordring til behandlere: Indberet hudreaktioner på diabetesteknologi som bivirkning
Dansk forskning peger på, at en betydelig del at børn og unge, som bruger insulinpumpe og sensor til at holde hånd i hanke med deres type 1-diabetes, døjer med eksem på grund af diabetesteknologien. Forsker opfordrer behandlere til at indberette hudreaktioner som bivirkninger og dermed give virksomhederne bag teknologien et incitament til at gøre noget ved det.
lungemedicin
Med årets NLC runder Nordiske lungekongresser skarpt hjørne
Lungemedicinerne fejrer 50 år med nordiske lungekongresser på NLC 2022 i København, der begynder i dag og løber fra 1.-3. juni. Dagens Medicin er til stede og dækker kongressen.
abekopper
Abekopper: Frygt for biologisk terror drev udviklingen af Bavarian Nordics vaccine
Stifter og tidligere bestyrelsesformand i Bavarian Nordic, Asger Aamund, fortæller historien om, hvordan virksomhedens koppevaccine blev til i de sene 90’ere og tidlige 00’er. Her endte en udbredt frygt for biologisk terror med at være årsag til finansiere den forskning, der ligger til grund for markedsføringen af virksomhedens koppevaccine.
kulturkanylen
En seriemisbrugers bekendelser
Birgitte Hysse Forchhammer er direktør i Hjernesagen og misbruger af tv-serier. Hun foretrækker serier, som giver indsigt i forskellige samfund og kulturer. Overordnet set har hun dog en bred smag og bruger kultur til at få nye ideer og se andre perspektiver end dem, der falder lige for.
kronik
Kommunerne har svigtet indsatsen for behandling af mennesker med afhængighed og brug af stoffer
Kommunerne og KL har undervurderet, at man skal besidde den nødvendige faglige viden for at kunne levere sundhed af en vis kvalitet på rusmiddelområdet. I stedet har man ladet det være op til den enkelte kommune at definere serviceniveau og behandlingsstrategier, hvilket så fint er blevet beskrevet som et ’postnummerlotteri’.
debat
Når et menneske rammes af psykisk sygdom, rammes hele familien
Menneskeliv er komplekse og ideen om, at vi kan reducere sindets problemer til mindre enheder, der kan adresseres hver for sig, er det problem, vi skal adressere. Det skriver Nina Tejs Jørring, forperson for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, i en kommentar.
stikpillen
Ombryd supersygehusene
STIKPILLEN: Problemet er, at de unge læger, sygeplejersker, jordemødre og andre personalegrupper samstemmende og i stor udstrækning taler om stress, angst for arbejdet og dårligt arbejdsmiljø, skriver Torben Mogensen, tidl. vicedirektør, Hvidovre Hospital.
karrierekolbøtte
»Jeg var lige der, hvor jeg skulle være«
Voldsomme, uplanlagte og uønskede karriereskift behøver ikke skyldes dramatiske stridigheder, dårlig trivsel eller direkte fyringer. De kan forårsages af noget så basalt som ens helbred, som det skete for Anne Møller Nielsen, der måte opgive en særdeles lovende karriere som anæstesiolog.
nyt job
Sydvestjysk Sygehus ansætter ny cheflæge
Fra 1. juni er Søren Hess fastansat som cheflæge for Røntgen, Skanning og Nuklearmedicin på Sydvestjysk Sygehus efter i en periode at have været konstitueret.
bevillinger
Novo Nordisk Fonden uddeler 428 millioner til 44 forskningsprojekter
Novo Nordisk Foundation Research Leader Programme har uddelt bevillinger for 2022, og 44 projekter inden for sundhed, sygdom og bæredygtighed er blevet tildelt i alt 428 mio. kr.
navne
To koncerndirektører konstitueret i Region Midtjylland
Efter Ole Thomsens exit i kølvandet på amputationssagen har Region Midtjylland konstitueret to nye koncerndirektører. Der er tale om lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital Jørgen Schøler Kristensen og vicedirektør i Sundhedsplanlægning Rikke Skou Jensen.
- 1-årig introduktionsreservelægestilling i radiologi, Sygehus Sønderjylland, Røntgen og Skanning
Sygehus Sønderjylland | Ansøgningsfrist: 11/09/2024 - Yngre læge til velfungerende team på OUHs fertilitetsklinik
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 11/09/2024 - Barselsvikariat for obstetrisk speciallæge til Kvindesygdomme og fødsler, Kolding Sygehus
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 12/09/2024 - 1-årig stilling som introduktionslæge til Radiologisk Afdeling, OUH Odense
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 12/09/2024 - Afdelingslæge inden for onkologi eller hæmatologi til Lægemiddelstyrelsen
Lægemiddelstyrelsen | Ansøgningsfrist: 13/09/2024 - Introduktionsstillinger
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 13/09/2024 - Afdelingslæge søges til Ortopædkirurgisk afdeling, Kolding sygehus
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 13/09/2024 - Overlæge i Sektor for Alloplastikkirurgi
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 14/09/2024 - Læge til Forsvarets Dag i Aalborg
Forsvaret | Ansøgningsfrist: 15/09/2024 - Ledende overlæge til ældre ambulatoriet og sengeafsnit, Psykiatrisk Afdeling Aabenraa
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 15/09/2024
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg