Han stod op for sine patienter, og det kostede ham jobbet
Overlæge Anders Møllekær stak næsen frem og kritiserede ledelsen på Regionshospitalet Gødstrup. Han endte med at blive sygemeldt og senere opsige sin stilling på akutmodtagelsen. Nu fortæller den 44-årige læge om en udbredt management by fear-kultur, der ifølge en ny undersøgelse for Dagens Medicin ser ud til at præge landets hospitaler.
P-piller øger unge kvinders risiko for astma
Unge kvinder, der opstarter brug af p-piller, har næsten dobbelt så høj risiko for inden for tre år at få stillet en diagnose med astma sammenlignet med unge kvinder, der ikke benytter præventionsmidlet. Der er behov for mere forskning i koblingen mellem hormoner og udvikling af astma, siger forsker.
Ny metode: TumorDNA i blodprøver fungerer prognostisk ved lungekræft
Internationalt forskerhold har udviklet en metode til at følge udviklingen i lungekræft ud fra cirkulerende tumorDNA i en blodprøve. Derved er det blandt andet muligt at se, om personer får tilbagefald efter behandling for lungekræft, eller om tumorerne har særlige genetiske mutationer, der gør nogle former for behandling mere egnede end andre. Metoden bør blive standard indenfor få år, mener dansk forsker, som er en del af studiet.
Dette kendetegner danskere med avanceret ikke-småcellet lungekræft med KRAS G12C-mutation
Forskere har kortlagt, hvad der karakteriserer danske patienter med KRAS G12C-muteret avanceret ikke-småcellet lungekræft, hvad de er blevet behandlet med, og hvordan behandlingen har påvirket deres overlevelse. Vi gør klar til, at der snart kan komme nye behandlinger til denne patientgruppe på markedet, siger forsker.
kræft/politik
Formand for screeningsgruppe: Screening for lungecancer vil være en vigtig investering i tidlig diagnostik
Formanden for Dansk Lunge Cancer Gruppes screeningsgruppe Zaigham Saghir glæder sig over regeringens plan om et pilotstudie, som kan bane vejen for et nationalt screeningsprogram for lungekræft.
almen praksis
Fra Esbjerg Sygehus når hjælpen ud til flere søfolk end nogensinde før
MARITIME TRADITIONER: Når uheld eller sygdom indtræffer på danskflagede skibe, står et lille fasttømret korps af ni speciallæger klar med lægefaglig rådgivning døgnet rundt. Specialenheden, som har hjemme i den maritime traditionsby Esbjerg, har aldrig haft mere travlt i sine 25 år – og så er det lykkedes at lande en stor kontrakt med rederigiganten Mærsk.
neurologi
Et nyt kapitel inden for behandling af Alzheimers
Alzheimers-medicin baseret på laboratoriefremstillede antistoffer vurderes lige nu i Det Europæiske Medicinagentur, EMA. Medicinen har – som de første midler nogensinde – en sygdomsmodificerende effekt på den frygtede demenslidelse.
overvægt
Højdepunkter: Semaglutid stjal showet ved ECO 2023 – men det er ikke hele fortællingen
Semaglutid som vægttabsmiddel var her, der og alle vegne på årets European Congress on Obesity 2023, men det var alligevel summen af forskningen på kongressen, som imponerede topforsker mest.
neurologi
Kæmpe potentiale for at forebygge demens i Danmark
Op imod en tredjedel af alle tilfælde af demens i Danmark kan forebygges ved at sætte ind på 12 områder, viser ny forskning. Særligt indsatser for at få folk til at bevæge sig mere, reducere hypertension, reducere overvægt og korrigere høretab har potentialet til virkelig at batte, siger forsker.
almen praksis
Dropper udbud: Region Midtjylland vil selv drive lægevagt om natten
Region Midtjylland ønsker selv at drive lægevagt om natten. Det står klart efter en afstemning i Regionsrådet onsdag.
forskning
Status på forsøgsordningen med medicinsk cannabis: Modvilje, næsten ingen recepter og manglende viden
Ny forskning viser, at danske praktiserende læger ved begyndelsen af forsøgsordningen med medicinsk cannabis var meget skeptiske over for at udskrive recepter til deres patienter. De fleste læger mente ikke, at de havde nok viden om medicinsk cannabis, og de fleste var også negativt indstillet over for behandlingen. Det er formentlig ikke meget anderledes i dag, siger forsker.
hæmatologi
Stor kortlægning: Kan få betydning for screening efter forstadier til myelomatose i hele verden
Forskere fra Island har lavet en enorm undersøgelse af tilstedeværelsen af forstadier til myelomatose i hele den islandske befolkning over 40 år. Resultatet af studiet kan få betydning for screening efter forstadier til myelomatose i hele verden, samt hvordan man skal gå til behandling af forstadier til den hæmatologiske kræftsygdom, siger en af forskerne bag studiet.
covid-19/psykiatri
Ny undersøgelse: COVID-19 giver ikke øget risiko for psykiske lidelser i sammenlignet med andre alvorlige infektioner
Der er ingen øget risiko for at udvikle psykiske lidelser efter et COVID-19 sygdomsforløb sammenlignet med lignende luftvejsinfektioner, viser en ny dansk undersøgelse.
interview
Ny regionsdirektør i Region Sjælland: »Uligheden og skævheden er stor, men mulighederne er endnu større«
Det er kun en måned siden, at Annemarie Zacho-Broe tiltrådte som regionsdirektør i Region Sjælland, men selvom hun stadig er ved at lære regionen at kende, har hun en klar vision for fremtiden. Det skal være slut med at halte efter de andre, og i stedet skal regionen gå forrest i arbejdet med nye løsninger for et bæredygtigt sundhedsvæsen.
KULTURKANYLEN
Læge og forfatter Katharina Oravsky Sandström: »Papiret lytter til dig, og du kan sige, hvad du har lyst til«
Katharina Oravsky Sandström er læge i psykiatrien og forfatter til flere novellesamlinger. Hun bruger litteraturens frie sprog og universer som en kontrast til den rammesatte kliniske verden. Og som et sted til at bearbejde de svære oplevelser, der er en del af lægelivet.
kronik
Akutmedicin i Danmark: Er det bare det gamle interne medicinske speciale genindført i mindre hensigtsmæssig form?
De formative år for specialet akutmedicin er lige nu, og det udfordrer og kalder på strategiske valg både i det akutmedicinske speciale, på akuthospitalerne, samt i regionerne og Sundhedsstyrelsen.
leder
Ytringsfrihed i stampe
Lægernes egen oplevelse af deres muligheder for at ytre sig fagligt frit om kritisable forhold for patienterne har ikke ændret sig på tre år.
- Overlege i gynekologi
Helse Møre og Romsdal | Ansøgningsfrist: 12/05/2025 - Introduktionsstilling i intern medicin ved De Fælles Medicinske Afdelinger på Esbjerg Sygehus
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Syddansk Universitetshospital | Ansøgningsfrist: 13/05/2025 - Vi søger en overlæge som har lyst til at være med til at videreudvikle reumatologien til gavn for patienterne
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 13/05/2025 - Speciallæge i lungemedicin til Medicinsk Afdeling, Vejle Sygehus
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 14/05/2025 - Ledende overlægestilling Børne- og Ungeafdelingen, Kolding Sygehus – en del af Sygehus Lillebælt
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 14/05/2025 - Speciallæge søges til Hæmatologisk afdeling X
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 15/05/2025 - Facharzt/-ärztin (Oberarzt/-ärztin) HNO / Overlæge eller Afdelingslæge til Øre-, Næse-, Halskirurgisk Afdeling på Sygehus Sønderjylland
Sygehus Sønderjylland | Ansøgningsfrist: 15/05/2025 - Introduktionsstilling i Klinisk Biokemi ved Biokemi og Immunologi, Sygehus Lillebælt
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 15/05/2025 - Forskningsansvarlig speciallæge til Karkirurgi, Kolding
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 15/05/2025 - Introduktionslæger til Afdeling for Klinisk Patologi, OUH
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 16/05/2025
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen