For fem år siden var Danmark lige blevet lukket ned. Coronapandemien havde ramt os, og det forandrede med ét hverdagen. Dette markerer vi med en række artikler om den smitsomme virus.
God læselyst.
KRISEHÅNDTERING
»Det er fødselsdagen, man ikke har lyst til at fejre«
COVID-19 blev ikke så stor en dræber som frygtet, og vaccinerne blev en succes. EU-landene blev klogere på krisehåndtering, og landene er nu langt bedre forberedt på næste pandemi, siger Steffen Thirstrup, chief medical officer i det europæiske lægemiddelagentur EMA.
SMITTESPREDNING
Thea Kølsen Fischer: Storpolitik blokerer for opklaringen af COVID-19
Kom COVID-19 fra et laboratorium eller et dyremarked? Det svar får vi formentlig aldrig, fordi international storpolitik står i vejen for en opklaring. Alligevel er verden på mange områder et meget bedre sted i dag end i efteråret 2019, da der skete ‘noget’ i Kina, forklarer to af Danmarks førende epidemiologiske eksperter.
SENFØLGER
Vigtig lektie fra COVID-19: »Vi skal lytte mere til folk, der siger, at de har senfølger efter virussmitte«
Det var den første variant af COVID-19, der stod bag langt de fleste tilfælde af senfølger i Danmark. Selvom der ikke længere er det store fokus på senfølger til COVID-19, er der stadig patienter, som ikke er sluppet af med dem endnu. Derfor er en af læringerne, at der generelt bør være større fokus på, at nogle mennesker udvikler senfølger efter virusinfektioner, siger forskningsleder og professor Lars Arendt-Nielsen fra Aalborg Universitetshospital.
FORSKNING
Rigshospitalet samler op på forskning i COVID-19: Pandemien ændrede vores adfærd
Da Danmark for fem år siden lukkede ned, markerede det ikke blot begyndelsen på en periode, som havde stor indflydelse på vores fysiske helbred. Ny rapport fra Rigshospitalet, der samler resultaterne fra 20 forskningsprojekter under pandemien, viser, at vores mentale helbred og adfærd blev dramatisk påvirket under COVID-19. Nogle af de adfærdsændringer ligger stadig i os i dag, mens vi har glemt andre, siger professor Selina Kikkenborg Berg.
HÆMATOLOGI
Danmark har med ny database åbnet op for verdensklasseforskning i lymfoide kræftformer
En omfattende database med let adgang har gjort Danmark til et foregangsland, når det kommer til at forske i lymfoide kræftformer. Vi kan komme i gang med vores forskning hurtigere, og vi har adgang til et meget dybere datasæt, der tillader epidemiologisk-, molekylær- og AI-forskning på et meget højt niveau, fortæller en af forskerne bag databasen.
økonomi
Trump-administrationen skaber usikkerhed om dansk medico-eksport til USA
Opsigelser og restriktioner på FDA-medarbejderes arbejde kan gøre det sværere at få den danske medicoindustris produkter ud på det amerikanske marked, mener brancheforeningen Medicoindustrien.
POLITIK
Kirkerum på nyt superhospital deler vandene: Kristendommen bør ikke favoriseres
Det nye supersygehus Nyt Hospital Nordsjælland skal efter planen have et tværreligiøst rum, som skal rumme alle de store trosretninger. Nu stiller de Konservative i Region Hovedstaden forslag om, at der som minimum indtænkes et selvstændigt kirkerum. Det får Radikale til at stille sig på bagbenene, for ingen tro skal have forrang, mener de.
LÆGEMIDLER
DSAM’s første medlem af Medicinrådet: Dyr sygehusmedicin vil fylde mere i almen praksis
I fremtiden vil mere af den dyre sygehusmedicin blive udskrevet i almen praksis. Derfor giver det god mening, at almen praksis og DSAM nu har fået en plads ved bordet i Medicinrådet. Det mener 48-årige Maria Krüger, praktiserende læge og nyt medlem af Medicinrådet.
NY AFTALE
Psykiatrien skal være en ligeværdig del af sygehusvæsenet
Regeringen og Danske Regioner er kommet til enighed om en ny aftale om ligestilling og integration af psykiatri og somatik.
KRIMI
Landsdækkende opioid-netværk bremset
National enhed for Særlig Kriminalitet gennemførte onsdag en aktion mod et stort narkotikanetværk, hvor syv personer blev anholdt.
FOREBYGGELSE
Diabeteskurven er knækket i Tingbjerg
I ti år er der blevet arbejdet for at fremme sundheden og forebygge type 2-diabetes i bydelen Tingbjerg. Nu er diabeteskurven knækket.
KØRSELSFORBUD
Juridiske eksperter om lægeligt kørselsforbud: Vi risikerer, at folk ikke går til lægen
Eftersom vi ikke ved, om det vil føre til færre overtrædelser af det lægelige kørselsforbud eller ej, hvis politiet automatisk får det at vide, bør vi respektere fortroligheden mellem læge og patient. Det mener sundhedsjurist Kent Kristensen og professor i strafferet Nicolaj Sivan Holst, der begge vurderer, at det vil kunne afholde folk fra at gå til lægen, hvis politiet automatisk får besked.
INDSTIL
Har I projektet, der kan vinde Den Gyldne Tråd 2025?
Kommunal Sundhed hædrer igen i år årets bedste initiativ i det nære sundhedsvæsen med prisen Den Gyldne Tråd. Pia Kürstein Kjellberg, der sidder med i dommerkomiteen, opfordrer til at indstille for at synliggøre de mange lokale succeser. Indstil din kandidat senest 24. april.
NYT JOB
Region Hovedstadens Akutberedskab får ny vicedirektør
Lotte Klitfod er ny vicedirektør for Region Hovedstadens Akutberedskab. Hun får blandt andet ansvaret for akuttelefonen 1813 og det nære sundhedsvæsen.
NAVNE
Øjenlæge skal lede Regional Sundhedsforskning ved Syddansk Universitet
Jakob Grauslund er ny institutleder for Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet. Han ser det som et privilegium at lede instituttet.
NYT JOB
Cheflæge vil bygge videre på stærk kultur på Amager og Hvidovre Hospital
Pia Thaning er ny cheflæge i Afdeling for Lunge-, Hormon og Stofskiftesygdomme på Amager og Hvidovre Hospital.
NYT JOB
Sygehus Sønderjylland ansætter ny cheflæge
Christian Backer Mogensen er ny cheflæge på Fælles Akut Modtagelse på Sygehus Sønderjylland. Han ser frem til at komme tættere på klinikken og patienterne.
navne
Morten Grønbæk stopper som direktør
Morten Grønbæk trækker sig fra sin direktørpost i Center for Sundt Liv og Trivsel ved udgangen af april 2025.
STIKPILLEN
Støj på linjen
Støj i sundhedsvæsenet er ikke blot en uskyldig statistisk kuriositet. Den kan føre til fejldiagnoser og ulighed i patientbehandlingen. For at minimere støjen, må vi først anerkende dens eksistens, skriver Milan Mohammad.
Debat
Det andet offer i sundhedsvæsenet
Når en borger eller patient skades i sundhedsvæsenets varetægt, er sundhedspersonalet et potentielt ‘andet offer’, og der er behov for langt større fokus på det andet offer. Vi skal passe på dem, der passer på os, skriver Inge Kristensen.
Debat
Stop favorisering af regionsklinikker
Det er en udfordring, at lovforslag lægger op til, at regionerne nu får lettere ved at etablere egne lægeklinikker. Argumentet er, at regionsklinikker skal sidestilles med PLO-klinikker og udbudsklinikker, men i realiteten er der tale om en direkte favorisering, skriver Katrina Feilberg fra Dansk Erhverv.
Debat
Pfizer-direktør: Kræftplan V er det perfekte afsæt til en mere strategisk kræftindsats
Kræftplanerne har været meget effektive og har løftet niveauet i dansk kræftbehandling og etableret et stærkt fundament. Det giver os gode forudsætninger for med Kræftplan V at gå mere strategisk til værks, ligesom vi ser det i vores nabolande, skriver Lars Møller, managing director, Pfizer Danmark.
STIKPILLEN
Kronikerpakker: hvordan omsætter vi dem meningsfuldt og menneskeligt?
Kronikerpakkerne er uden tvivl inspireret af kræftpakkerne, som har forbedret kvaliteten gennem strukturerede, lineære forløb. Men er det så også det rigtige håndgreb at applicere på en livsbetingelse som en kronisk sygdom, som er alt andet end lineær?
- Sektionsleder til ny sektion: Civil-militært samarbejde og planlægning i sundhedssektoren
Sundhedsstyrelsen | Ansøgningsfrist: 28/03/2025 - OVERLÆGE I KARKIRURGI TIL HJERTE-, LUNGE- OG KARKIRURGISK AFDELING T
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 28/03/2025 - Obstetrisk speciallæge til Kvindesygdomme og Fødsler, Esbjerg Sygehus
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Syddansk Universitetshospital | Ansøgningsfrist: 28/03/2025 - Overlæge med ansvar for endoskopiområdet, Kirurgisk Afdeling A, G1 sektionen, OUH, Odense, Svendborg og Nyborg Sygehus er ledig til besættelse d. 01.08.2025 eller efter aftale.
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 28/03/2025 - Ledende overlæge til mammasektionen, Radiologisk Afdeling OUH
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 28/03/2025 - Speciallæger i radiologi til Danmarks bedste mindre sygehus
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 30/03/2025 - Overlæge eller afdelingslæge til Ortopædkirurgisk Afdeling, Esbjerg og Grindsted Sygehus
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Syddansk Universitetshospital | Ansøgningsfrist: 01/04/2025 - Introduktionsstilling Onkologisk Afdeling R, Odense Universitetshospital
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 01/04/2025 - Cheflæge til Medicinsk Afdeling, Vejle Sygehus, Sygehus Lillebælt
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 02/04/2025 - Overlæge i klinisk neurofysiologi søges til Klinisk Neurofysiologisk Afsnit, Neurologisk Afdeling, Odense Universitetshospital (OUH)
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 02/04/2025
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen