
kvindesygdomme
Kvindesygdomme har trange kår
Selvom kvinder udgør halvdelen af befolkningen, er kvindesygdomme kulturelt og systemisk et forskningsmæssigt underprioriteret område. Forskere oplever, at det er ualmindeligt svært at få finansiering til forskning i kvindesygdomme. Der er dog ved at ske små, positive ændringer, men det går langsomt.
Kedelig europarekord: Seks pct. af danskerne dør af KOL
Danskernes rygevaner i 1970’erne gør, at vi i dag har europæisk rekord i antallet af dødsfald på grund af KOL.
Bedre spørgsmål skal styrke rehabilitering af patienter med KOL
Et tyskudviklet spørgeskema til KOL-patienter er bedre til at opspore angst og undgåelsesadfærd end det nuværende HADS-skema, der typisk benyttes i almen praksis. Det mener en overlæge og en psykolog, som derfor har oversat skemaet til dansk og nu tester det i samarbejde med Rehabiliteringsklinikken i Vejle.
Psykiatrisk akutmodtagelse har genfundet arbejdsglæden
Ny ledelse på den åbne akutmodtagelse på Psykiatrisk Center Nordsjælland har haft fokus på arbejdsmiljøet i deres første år. Det har de blandt andet gjort ved at sætte fokus på faglighed frem for logistik og gennem simple tiltag som faglige oplæg og et fælles nyhedsbrev.
ADHD øger risikoen for at udvikle samlermani
Ny forskning viser, at personer med ADHD i langt højere grad end et bredt udsnit af befolkningen udvikler samlermani. Samlermani kan have alvorlig negativ effekt på livskvalitet, siger forsker.
Dokumentation og data er fundamentet for bedre kvalitet i psykiatrien
Alle er enige om, at kvaliteten i psykiatrien skal løftes, men det forudsætter, at psykiatrien dokumenterer patienternes behandling. I dag lider området af svingende kvalitet i indberetningerne til de centrale registre. Hvis vi ikke har valide data fra hele landet, kan vi ikke følge og udvikle kvaliteten for patienterne i psykiatrien.

krig i ukraine
Tusindvis af russiske læger og forskere gør oprør mod Putin i åbne breve
I to åbne breve fordømmer mere end 15.000 sundhedpersonaler og tusindvis af forskere den russiske invasion af Ukraine. De sundhedsfaglige er på en mission for at redde liv, mens forskerne frygter for, at forbindelserne til internationale kolleger bliver kappet.
krig i ukraine
Ledende overlæge står i spidsen for mission om at hente 75 ukrainske flygtninge
Et hold med otte personer heriblandt tre læger er klar til at køre til Krakow for at hente ukrainske flygtninge. Ledende overlæge Mette Marklund har de seneste dage arbejdet på højtryk for at få busturen til at lykkes.
krig i ukraine
Dansk læge på vej til Ukraine for at hjælpe landets sundhedsvæsen
Mads Geisler tager fredag mod Ukraine for Læger uden Grænser. Den ustabile situation gør, at det stadig er uklart, hvad han præcis skal lave. I første omgang bliver det fra dag til dag at sortere i, hvordan han og andre udenlandske sundhedsfaglige bedst kan hjælpe deres ukrainske kolleger.
kåring
AUH er blandt de 20 bedste hospitaler i verden
Det amerikanske nyhedsmagasin Newsweek har i en vurdering af 2.200 hospitaler rangeret Aarhus Universitetshospital (AUH) som det 19. bedste hospital i verden og nummer 9 i Europa.

politik
Lovforslag får PLO til at frygte for plads i det tværsektorielle samarbejde
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har nu sendt udkast i høring til lovforslaget om de 21 sundhedsklynger, der skal være med til at danne rammerne om en kommende sundhedsreform. Indholdet vækker bekymring hos PLO, der står til at miste sin plads om bordet i flere bestemmende udvalg.

lægevagt
Region Syddanmark: PLO’s opsigelse af vagtaftalen er en irriterende provokation
Region Syddanmark har ikke tænkt sig at acceptere PLO’s beslutning om at opsige lægevagtsaftalen. Her er vurderingen, at vagtforpligtelsen er en uopsigelig del af overenskomsten.
omsorg
Etisk Råd: Sundhedsvæsenets ledelse skal fokusere mere på omsorg
Mange års fokus på produktion har haft konsekvenser for omsorgen for den enkelte patient og sat sundhedsvæsenets sjæl under pres, siger Etisk Råd i et nyt debatoplæg. Ledende kræftoverlæge fra Vejle Sygehus erkender, at patientomsorgen har stået i skyggen af kræftpakkernes enorme behandlingsmæssige succes.
bogomtale
Ny bog giver en stemme til dem, der sjældent bliver hørt
I den nye bog ‘Forbrydelsens sind’ tages læseren helt tæt på otte forskellige volds- eller drabsdømte mænd, som hver især med egne ord fortæller deres historie.
kulturkanylen
Kultur er et begreb, som kan få Morten Sodemann til at trække seksløberen
Morten Sodemann har haft travlt under pandemien. Som professor og overlæge på Indvandrermedicinsk Klinik, OUH, har han flere gange udtalt sig i medierne omkring indvandrere og COVID-19. For ham er kultur et bredt og til en vis grad tomt begreb, som både kan misbruges til at skabe afstand mellem mennesker, bruges som forklaring på eksempelvis indvandreres adfærd, og som kan opleves på en træstub på hans naturgrund
navne
Sygeplejefaglig direktør fratræder efter 40 år i sundhedsvæsenet
Hanne Sveistrup Demant fratræder som sygeplejefaglig direktør ved Regionshospitalet Horsens for at gå på pension.
navne
Geriatrisk og Palliativ Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital ansætter ny ledende oversygeplejerske
Mette Munch Børgesen tiltræder i dag 1. marts som ledende oversygeplejerske ved afdelingen for geriatri og palliativ behandling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
navne
Ung forsker fra Syddansk Universitet modtager Eliteforsk-prisen
Professor og klinisk farmaceut Anton Pottegård er blandt de fem yngre forskere, der har modtaget den prestigefyldte Eliteforsk-pris 2022 fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
kronik
Hvis almen praksis skal kunne aflaste sygehusene, skal vi træffe nogle vigtige valg
Hvis sygehusene skal aflastes, fordrer det en stærk udvikling af almen praksis. Her er fire politiske mål, som skal indfries, hvis det skal lykkes.
stikpillen
Disse områder har brug for nye løsninger
Psykiatrien, almen praksis og den kommunale sektor er der, hvor der mest behov for at fokusere kræfterne i en kommende sundhedsreform, skriver Torben Mogensen.
åbent brev
Overlæger i Viborg: Lægeforeningen bør påtage sig en lederrolle for at hjælpe ofrene for krigen i Ukraine
I et åbent brev til Lægeforeningen opfordrer Overlægeforsamlingen i Viborg til, at foreningen stiller sig i spidsen for en dansk medicinsk indsats.
Leder
Etisk Råd som ledelsesrådgiver
Sygeplejerskerne har i årevis haft fokus på ledelse som en ligeværdig karrierevej, man tidligt slår ind på. Hvis lægerne for alvor slår ind på samme kurs, har de to faggrupper muligheden for at sætte sig i spidsen for et moderne sundhedsvæsen, der tør tage de problemstillinger ved hornene, som politikerne har ladet ligge og ose de sidste årtier.
- Ved Urinvejskirurgisk Afdeling L, OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus, er to introduktionsstillinger ledig til besættelse per 1. marts 2024 eller snarest derefter
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 06/10/2023 - Introduktionsreservelæge til Røntgen & Skanning Viborg, Hospitalsenhed Midt
Hospitalsenhed Midt, Regionshospitalet Viborg | Ansøgningsfrist: 07/10/2023 - Afdelingslæge til Akutafdelingen
Regionshospitalet Horsens | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Dygtig og visionær afdelingslæge søges til Sengeafsnit 3 for affektive lidelser – Regionspsykiatrien Gødstrup
Regionspsykiatrien Gødstrup Sengeafsnit 3 for Affektive Lidelser | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Har du lyst til at bruge dine kompetencer som afdelingslæge i et børnepsykiatrisk afsnit i udvikling?
BUA Team 1 for Skolebørnspsykiatri – AUH | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - 1 Introduktionslæge til Skolebørn, Team 1 ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling (BUA), AUH
BUA Team 1 for Skolebørnspsykiatri – AUH | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Søg introduktionsstilling på psykiatrisk afdeling i Vejle – Vi har uddannelse på programmet hver dag
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Vi søger en specialpsykolog i Lokalpsykiatrien i Fredericia
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Afdelingslæge til ortopædkirurgi, Regionshospitalet Gødstrup
Regionshospitalet Gødstrup | Ansøgningsfrist: 09/10/2023 - Afdelingslæge eller overlæge, Vejle Sygehus
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 09/10/2023
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg