sær- og åndssvageforsorgen
For de fleste var den eneste vej væk sterilisation
En ny rapport sætter fokus på overgreb og svigt af tusinder af børn og voksne, som var anbragt under sær- og åndssvageforsorgen i det meste af det 20. århundrede. Dengang kom samfundets tarv før individets, og overlægerne havde stor magt, forklarer historieprofessor Poul Duedahl, der er en af forfatterne bag rapporten.
AUH-karkirurger dumpede ledelsen i trivselsundersøgelse
Region Midtjylland undersøgte i 2019 de ansattes trivsel og syn på ledelsen i en såkaldt TULE-rapport. Svarene fra AUH’s karkirurger viste ikke bare ekstremt lav tillid til ledelsen, men også overraskende stor utilfredshed med egen faglighed. Det er meget opsigtsvækkende, mener to arbejdsmiljøforskere.
Alvorligt psykisk syge udvikler oftere diabetes-komplikationer
Ny dansk registerforskning viser, at hvis man både har type 2-diabetes og alvorlig psykisk sygdom, har man 15 til 40 pct. højere risiko for at udvikle komplikationer til type 2-diabetes. Personer med alvorlig psykisk sygdom udvikler også komplikationerne tidligere end personer uden psykisk sygdom.
Steno-direktør om nyt diabetesmiddel: »Der er ikke kun tale om kosmetik, men om en klinisk forskel«
Eli Lillys tirzepatid, der kombinerer GIP- og GLP-1-analogerne, viser lovende takter og har nu fået FDA-godkendelsen i hus. EMA gransker lige nu firmaets SURPASS fase 3-studier, og ifølge professor og Steno-direktør Allan Flyvbjerg viser studierne større effekt end Novo Nordisks semaglutid.
Alvorligt psykisk syge udvikler oftere diabetes-komplikationer
Ny dansk registerforskning viser, at hvis man både har type 2-diabetes og alvorlig psykisk sygdom, har man 15 til 40 pct. højere risiko for at udvikle komplikationer til type 2-diabetes. Personer med alvorlig psykisk sygdom udvikler også komplikationerne tidligere end personer uden psykisk sygdom.
Valg af anæstesi kan have betydning for udfaldet efter kolorektal kræftkirurgi
Når anæstesilæger vælger mellem inhalationsanæstesi eller intravenøs anæstesi til patienter, som skal under kniven for kolorektal cancer, kan det få betydning for de efterfølgende komplikationer på både kort og lang sigt, viser ny forskning.
Praktiserende læger kæmper med at opdage kræft i bugspytkirtlen
Når personer, der senere får stillet diagnosen bugspytkirtelkræft, henvender sig for første gang til deres praktiserende læge, mistænker lægen kun i en tredjedel af tilfældene, at årsagen til patientens symptomer skyldes kræft. Studiet siger dog ikke noget om kausalitet, pointerer forsker.
sundhedsreform
Blandet modtagelse af sundhedsreformens første del
Regeringen har indgået aftale om en sundhedsreform med samtlige partier på Christiansborg. Aftalen beskrives blandt sundhedsordførerne som både en ‘lille prut’ og en ‘historisk aftale’.
sundhedsreform
Sundhedsaftale skal sikre markant flere praktiserende læger i Danmark
Danskerne skal have 5.000 praktiserende læger at vælge imellem i 2035, fremgår det af den nye sundhedsreform, som blev præsenteret fredag. Udmeldingen vækker glæde hos PLO, der dog understreger, at 5.000 læger ikke kommer rendende af sig selv.
sundhedsreform
Her er hovedpunkter aftalen om første del af den nye sundhedsreform
Der er indgået en bred aftale blandt alle partier på Christiansborg om den del af sundhedsreformen, der ikke indebærer forebyggelse. Her er et overblik over hovedpunkterne i aftalen.
politik
Alvorlig sygdom gav Christian Freitag det sidste skub mod Folketinget: »Jeg er blevet mere modig«
For et år siden var Christian Freitag tæt på at dø af kræft i en alder af blot 55 år. Nu stiller han op til Folketinget og træder dermed direkte ind på den politiske scene, han gennem mere end et halvt årti blev mere og mere frustreret over som formand for PLO.
amputationssagen
Karkirurgi på AUH får egen cheflæge
Ekstern analyse af karkirurgien i Region Midtjylland betyder, at specialet får egen repræsentation i afdelingsledelsen i Hjerte-, Lunge- og Karkirurgi på AUH.
psykiatri
Psykolog: Selvskade blandt unge kan nedbringes med nysgerrighed
I dag afholdes den første nationale konference om selvskade blandt unge. Her vil et af budskaberne være, at sundhedspersonale og andre voksne kan være med til at stoppe selvskadende unge ved at turde spørge ind til mistrivsel og selvskade. Det siger Lotte Rubæk, der er psykolog og leder af Team for selvskade i Region Hovedstaden.
arbejdsmiljø
Engelsk læge og innovationschef: Venlighed er kerneværdien i sundhedsvæsenet
Fremtidens sundhedsvæsen skal tage udgangspunkt i venlighed, både i samarbejdet mellem sundhedsprofessionelle og i plejen af patienterne, mener Bob Klaber, engelsk børnelæge og innovationschef hos Imperial College Healthcare NHS Trust.
det store coronaeventyr
Er der HOPE for læger?
Forskningsprojektet HOPE handler i høj grad om kommunikation. Hvordan den opfattes, og hvordan den bedst afsendes.
udenlandske læger
Sagsbehandlingstider: Bunkerne på bordene i Styrelsen for Patientsikkerhed bliver mindre
De seneste år har bunken med ansøgninger om dansk autorisation fra læger uden for EU vokset sig større og større. I dag er Styrelsen for Patientsikkerhed således tre år om bare at påbegynde behandlingen. Nu ser kurven dog ud til at være knækket og særligt en type ansøgere vil mærke effekten.
debat
Usaglig mistænkeliggørelse af læger: Styrelsen for Patientsikkerhed underminerer vores retssikkerhed
Patientsikkerhed og lægers retssikkerhed går hånd i hånd, men Styrelsen for Patientsikkerhed underminerer begge dele med den måde, man agerer på, skriver Lægeforeningens formand.
debat
Hjerteoverlæge om amputationer i Midtjylland: Analyse er skævvridende
Professor Kim Houlinds analyse af karkirurgien i Region Midtjylland anvender en skævvridende metode, der ikke inkluderer hele Region Syddanmark, skriver hjerteoverlæge Per Hostrup Nielsen, Hjerte-Lunge-Karkirurgisk afdeling, Aarhus Universitetshospital, Skejby.
debat
Et bidrag til at nuancere det offentlige billede af en fyret topleder
Vi har oplevet Ole Thomsen som åben, ordentlig og retfærdig. Han har utvivlsomt stødt nogle aktører med sin direkte stil, men har også undervejs erkendt fejl, der uundgåeligt opstår efter 20 års virke på toplederniveau, skriver en række samarbejdspartnere i et læserbrev.
stikpillen
Mads Koch: Styrket lægelig ledelse som følge af OK21
STIKPILLEN: Den overordnede ledelse på sygehusene skal nu tåle, at produktionen risikerer at falde lidt.
navne
Susanne Wammen valgt til formand for Overlægeforeningen
Konstitueret formand og overlæge Susanne Wammen er valgt til ny formand for Overlægeforeningen. Derudover blev Bjarne Skjødt Hjaltalin valgt til bestyrelsen.
bevilling
20 millioner kroner til forskning i HIV-kur
Thomas A. Rasmussen, der er 1. reservelæge ved institut for infektionssygdomme og lektor ved institut for Klinisk Medicin på AUH og AU, vil finde en kur mod HIV-virus. Til det projekt har han netop modtaget stor bevilling på 20 millioner kroner.
nyt job auh
AUH henter ny cheflæge i øjensygdomme
Aarhus Universitetshospital henter ny talentfuld leder til stillingen som cheflæge i Øjensygdomme. Den nye mand i chefstolen er Rune Salling Holmbjørn.
amputationssagen
Lars Ilkjær stopper som chef for karkirurgisk afdeling på AUH
Cheflægen for anæstesiologien overtager ledelsesansvaret for karkirurgien på Aarhus Universitetshospital. Stillingen som cheflæge for karkirurgien skal besættes senere på året.
- Introduktionsstillinger Onkologisk Afdeling R, Odense Universitetshospital
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 10/09/2024 - 1-årig introduktionsreservelægestilling i radiologi, Sygehus Sønderjylland, Røntgen og Skanning
Sygehus Sønderjylland | Ansøgningsfrist: 11/09/2024 - Yngre læge til velfungerende team på OUHs fertilitetsklinik
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 11/09/2024 - Barselsvikariat for obstetrisk speciallæge til Kvindesygdomme og fødsler, Kolding Sygehus
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 12/09/2024 - 1-årig stilling som introduktionslæge til Radiologisk Afdeling, OUH Odense
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 12/09/2024 - Afdelingslæge inden for onkologi eller hæmatologi til Lægemiddelstyrelsen
Lægemiddelstyrelsen | Ansøgningsfrist: 13/09/2024 - Introduktionsstillinger
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 13/09/2024 - Afdelingslæge søges til Ortopædkirurgisk afdeling, Kolding sygehus
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 13/09/2024 - Overlæge i Sektor for Alloplastikkirurgi
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 14/09/2024 - Læge til Forsvarets Dag i Aalborg
Forsvaret | Ansøgningsfrist: 15/09/2024
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg