Sygepleje i Praksis
Giv din/dine sygeplejerske(r) fornyet motivation og nye redskaber til konferencen Sygepleje I Praksis. Her kommer de hjem med tips og færdige fraser, som styrker afholdelsen af de selvstændige sygeplejekonsultationerne i praksis.
Mødeleder, Klaus Roslind, fortæller, hvorfor sygeplejersken skal have fri til denne spændende konference – se videoen her.
Sygepleje I Praksis afholdes i Køge d. 22. marts eller Aarhus d. 29. marts. Læs mere og tilmeld dig her

folketingsvalg 2022
Regeringen sejrede på COVID-19, men signaturprojekterne faldt til jorden
Coronavirus har fyldt stort set alt i regeringens sundhedspolitik i denne valgperiode og har skubbet Mette Frederiksens signaturprojekter til side. Men COVID-19 kan ikke bruges som forklaring på, at regeringen trods brede aftaler om en sundhedsreform og en psykiatriplan ikke er lykkedes med ret meget på sundhedsområdet, vurderer en sundhedsøkonom og en politisk kommentator.

Fund af 89 genetiske varianter for stroke åbner op for nye behandlingsmuligheder
Forskere har i et stort internationalt studie med dansk deltagelse identificeret 89 genetiske varianter for risiko for udvikling af stroke. De genetiske varianter kan blandt andet benyttes til at identificere nye mål for behandlinger mod stroke eller stille tidlige prognoser for risiko for at blive ramt af stroke. Forskningen er udgivet i Nature.
Ny forskning: Blodtryk skal måles på begge arme
Nye forskningsresultater viser, at det er vigtigt at måle blodtryk i begge arme og bruge den højeste måling. Den lille ekstra tid, som det tager at måle blodtrykket i begge arme, kan være med til at opdage en blodprop i tide og dermed redde liv.
Novo afslutter sidste af seks succesfulde studier med ugentlig insulin
Novo Nordisk har offentliggjort hovedresultaterne fra det sidste af ONWARDS-studierne med behandling af patienter med diabetes med ugentlig insulin icodec. Resultaterne er imponerede, siger forsker og peger på, at en bestemt detalje kan være afgørende for prissætningen af den ugentlige insulin rundt om i verden.
EASD 2022: »Hvad betyder det for livet med diabetes?«
EASD giver god og opdateret viden, overblik over nye og væsentlige forskningsresultater og muligheder for at lære forskere at kende, som Diabetesforeningen måske bør samarbejde med, mener foreningens forskningschef, Tanja Thybo.
Nye EASD/ADA-guidelines: Bredere anbefalinger for brug af organbeskyttende diabetesmidler
Organbeskyttelse og vægtkontrol får endnu mere fokus i nye fælles europæiske/amerikanske guidelines for behandling af type 2-diabetes. Professor Peter Rossing har præsenteret de nye fælles guidelines på EASD.

RADIOLOGI
Overlægeforeningen er bekymret for presset på radiologien
Arbejdsmiljø, forskning, uddannelse og udvikling rammes, når radiologien presses af krav om flere og hurtigere scanninger, mener Susanne Wammen, formand for Overlægeforeningen.
VACCINATION
Efterårets vaccinationsprogram møder kritik for mangelfuld logistik
Sundhedsstyrelsens retningslinjer for efterårets vaccinationsindsats skulle sikre en overskuelig forsyningskæde og effektiv vaccineudnyttelse. Flere steder i landet har oplevelsen dog været en anden – og flere lægehuse har enten modtaget for få eller for mange vacciner.
FORSKNING
PFOS og PFOA kan påvirke et barns fysiske udvikling
Når mor har høje værdier af ‘evighedskemikalierne’ PFOS og PFOA i blodet under graviditeten, eller når hun ammer, får barnet det også, og det kan påvirke barnets højde, vægt og kropssammensætning både under fosterudviklingen og i de første mange leveår, viser dansk forskning.
almen praksis
Lægevagtsforhandlinger i Region Syddanmark tager ny dramatisk drejning: »Jeg er rystet«
Få dage efter at Region Syddanmark meldte ud, at lægevagten fortsætter som hidtil, mens der fortsat forhandles med PLO om en ny aftale, ændrer PLO nu vagtplanen markant. Det betyder blandt andet, at antallet af kørende vagtlæger om natten reduceres fra fem til tre læger. Regionens chefforhandler er rystet over forløbet.
POLITIK
Faglig ramme for nærhospitalerne på plads
Sundhedsstyrelsen har udgivet den faglige ramme for nærhospitalerne. I begyndelsen af 2023 bliver puljen på 4 mia. kr. til etableringen af op til 25 nærhospitaler slået op.
BEVILLING
Svendborg Sygehus modtager stor EU-bevilling til forskningsprojekt om brug af kamerakapsler
Kamerakapsler kan i fremtiden erstatte koloskopier, når patienter skal undersøges for tarmkræft. Kirurgisk forskningsenhed ved OUH Svendborg har modtaget millionbevilling fra EU til at føre forskningsprojektet helt til døren.
screening
Fremover skal nyfødte screenes for muskelsvind
Sundhedsministeriet har besluttet at indføre screening for den alvorlige muskelsvindsygdom Spinal Muskelatrofi (SMA) hos nyfødte. Screeningen tilføjes det eksisterende screeningsprogram og vil træde i kraft ved årsskiftet.
nyt center
Nyt center skal fremme sundhed og trivsel hos børn
Sundhedsministeriet og Novo Nordisk Fonden har indgået et samarbejde om at oprette Center for Sundt Liv og Trivsel. Søren Brostrøm og Morten Grønbæk skal være frontpersoner for det nye center.
ledelse
Ny lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Midtjylland
Fra 17. oktober er Jakob Paludan ny lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Midtjylland. Han kommer fra stillingen som cheflæge ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i samme region.
navne
Ny professor ved Aarhus Universitet forsker i luftvejsinfektioner
Christian Kanstrup Holm er ny professor på Aarhus Universitet. Hans mål er at knække koden til, hvorfor nogle mennesker bliver syge af virusinfektioner, og hvorfor nogle går fri.
bevilling
Ung forsker fra AU modtager bevilling til forskningsprojekt om knoglemarvskræft
Postdoc Marta Diaz del Castillo fra Aarhus Universitetshospital modtager 1 mio. kr. fra NEYE Fonden til et forskningsprojekt, der skal undersøge, hvordan man kan bremse udviklingen af knoglemarvskræft.
navne
Mette Raunkiær er ny professor i rehabilitering og palliation
Syddansk Universitet udnævner Mette Raunkiær til professor i rehabilitering og palliation ved videnscenteret REHPA.
navne
Psykiatrisk Afdeling Svendborg ansætter ny cheflæge
Carsten Blus-Pedersen er tiltrådt som ny cheflæge på Psykiatrisk Afdeling Svendborg efter at have været konstitueret i stillingen i to år.
debat
Hæv ambitionsniveauet for life science-sektoren
Vi nævner ofte, at Danmark er en life science-nation, men vi har brug for en klar, ambitiøs og langsigtet strategi for at kunne realisere det store potentiale og dermed skabe yderligere økonomisk vækst, sundhed og velfærd.
- Er du vores nye afdelingslæge i Sengeafsnit 2 og 4 for unge, Børne- og Ungdompsykiatrisk afdeling, Skejby?
BUA Børne- og ungdomspsykiatri, Sengeafsnit 2 for Unge – AUH | Ansøgningsfrist: 03/10/2023 - Introduktionsstilling Onkologisk Afdeling R, Odense Universitetshospital
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 04/10/2023 - Overlæge nedre kirurgi
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 04/10/2023 - Ved Urinvejskirurgisk Afdeling L, OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus, er to introduktionsstillinger ledig til besættelse per 1. marts 2024 eller snarest derefter
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 06/10/2023 - Afdelingslæge til Akutafdelingen
Regionshospitalet Horsens | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Dygtig og visionær afdelingslæge søges til Sengeafsnit 3 for affektive lidelser – Regionspsykiatrien Gødstrup
Regionspsykiatrien Gødstrup Sengeafsnit 3 for Affektive Lidelser | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Har du lyst til at bruge dine kompetencer som afdelingslæge i et børnepsykiatrisk afsnit i udvikling?
BUA Team 1 for Skolebørnspsykiatri – AUH | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Søg introduktionsstilling på psykiatrisk afdeling i Vejle – Vi har uddannelse på programmet hver dag
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Vi søger en specialpsykolog i Lokalpsykiatrien i Fredericia
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Afdelingslæge til ortopædkirurgi, Regionshospitalet Gødstrup
Regionshospitalet Gødstrup | Ansøgningsfrist: 09/10/2023
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg