kvindesygdomme
Lægeformand: Forskning i kvindesygdomme kræver bred opmærksomhed
Det er et komplekst problem, når forskere oplever, at det er sværere at få midler til forskning i kvindesygdomme. Det kræver en bred indsats at løse, og det skal blandt andet gøres med bedre fordeling af offentlige forskningsmidler, mener formanden for Lægeforeningen.
Forskere finder mikroRNA-mål til behandlinger af diabetes
Svenske forskere har fundet ud af, at type 2-diabetes er kendetegnet ved en stigning i niveauerne af en specifik mikroRNA. Da forskerne medicinsk reducerede niveauerne af mikroRNA’et, steg produktionen af insulin.
Den Gyldne Tråd 2022: Tingbjerg Changing Diabetes vil løfte sundheden gennem adfærdsændringer
Beboerne i bydelen Tingbjerg har oftere kroniske sygdomme end borgerne i resten af København. Indsatsen Tingbjerg Changing Diabetes forsøger at rette op på den skævhed ved i samarbejde med beboerne at skabe mulighed for at leve sundere. Indsatsen er nomineret til Den Gyldne Tråd 2022 for sit store arbejde med at fremme sundheden i et udsat boligområde.
Stort engelsk studie: Type 2-diabetes øger risikoen for 57 andre sygdomme
Stort studie fra Cambridge viser, at en diagnose med type 2-diabetes sjældent kommer alene. Ifølge forskerne øger type 2-diabetes risikoen for 57 andre tilstande. Studiet afventer fortsat offentliggørelse.
Stort forskningsprojekt skal kortlægge bedste behandling ved blodprop i hjertet
40 pct. af patienter i medicinsk behandling efter blodprop i hjertet har forhøjet blødningsrisiko. Andelen af patienter med forhøjet blødningsrisiko vil danske læger nedbringe ved at hive en pensioneret blodfortynder op fra skuffen.
Myosinhæmmer skal redde hjertepatienter fra operation
Opdagelsen af lægemidlet mavacamten har allerede gjorde forskerne bag stenrige. Nu venter kardiologer og patienter på den nye behandling, som ifølge en dansk kardiolog potentielt kan spare patienter fra operation.
Overvægt giver dårligere effekt af ablationsbehandling
Et nyt dansk registerstudie præsenteret på EHRA viser, at effekten af ablationsbehandling for atrieflimmer bliver markant dårligere, hvis patienten er overvægtig eller svært overvægtig.
Blodinfektion med specifikke typer bakterier kommer med øget risiko for tarmkræft
Dansk studie viser, at en blodinfektion med flere forskellige former for bakterier, der typisk lever i tarmene, kommer med op til 20 pct. risiko for senere at få konstateret tarmkræft. Studiet lægger ifølge forsker op til, at personer med de specifikke blodinfektioner undersøges for tarmkræft.
Patienternes erfaringer sættes i centrum på international stråleterapikonference i København
Den europæiske stråleterapikonference ESTRO afholdes i år i København. Her inviteres patienterne for første gang med indenfor til en åben dialog med de sundhedsprofessionelle om, hvordan patienterne bedst kan inddrages i bl.a. planlægning og afvikling af kliniske studier.
covid-19
Det store coronaeventyr: Hvis plan A kikser, kan det betale sig at lave ‘en Egon Olsen’
I coronapandemiens begyndelse gik flere forskningsgrupper verden over i gang med at undersøge om steroider kunne bruges til at behandle COVID-19. Det gjorde man også hos CRIC på Rigshospitalet, men man måtte imidlertid stoppe før tid. Men så kom Olsenbanden forskerne til hjælp.
Patientinddragelse
Nyt talerør for patienter og pårørende i Region Midtjylland
Otte repræsentanter fra en række bruger- og pårørendeorganisationer skal være med til at sikre, at sundhedstilbuddene i Region Midtjylland bliver udarbejdet bedst muligt efter patienternes ønsker.
vaccination
Årets influenzavaccine var en fuser: »Man kan nærmest ikke påvise effekten«
SSI gør status efter en på mange punkter usædvanlig influenzasæson, der bød på en sen, men eksplosiv smitte, høj vaccinetilslutning og lav vaccineeffekt.
Den gyldne tråd
Enig dommerkomité: Projekt Livets Afslutning vinder Den Gyldne Tråd 2022
På tværs af sektorer formår kommunerne Viborg, Silkeborg og Skive samt Hospitalsenheden Midt og almen praksis at gribe en problemstilling, der vedrører os alle, nemlig døden. På baggrund af stor borgerinddragelse har parterne bag projektet skabt en systematisk indsats, der giver borgere den sidste tid i livet, som de ønsker. For den indsats vinder Projekt Livets Afslutning Den Gyldne Tråd 2022.
almen praksis
PLO og Region H åbner fremskudte lægeklinikker til ukrainske flygtninge
Region Hovedstaden åbner sammen med PLO-Hovedstaden fire fremskudte lægeklinikker, som i den kommende tid tilbyder ukrainske flygtninge lægehjælp.
patientsikkerhed
Frygter selvmord og misbrug: Reglerne for sløvende antihistaminer strammes igen
Lægemiddelstyrelsen må atter tage hammeren i brug for hindre et farligt og uhensigtsmæssigt forbrug af cyclizin og to andre lignende præparater. Tidligere stramning har ikke vist tilstrækkelig effekt, da selvmord og over 100 årlige opkald til Giftlinjen stadig peger i retning af misbrug og bevidst overdosering.
psykiatri
Kun ringe evidens for gavnlig effekt af Ritalin til voksne med ADHD
Nyt Cochrane-review peger på, at selvom methylphenidat-holdige lægemidler som Ritalin er førstevalg i Danmark til voksne med ADHD, er beviserne for lægemidlernes effekt meget mangelfulde. Der er behov for politisk vilje til at opdatere nationale kliniske retningslinjer, siger forsker.
nyt job
Ulf Hørlyk skal lede Fælles Akutmodtagelse på Sydvestjysk Sygehus
1. maj bliver Ulf Hørlyk ledende overlæge i den Fælles Akutmodtagelse på Sydvestjysk Sygehus.
nyt job
Regionshospitalet Randers ansætter Mette Bærentsen som sygeplejefaglig direktør
1. juni tiltræder Mette Bærentsen som ny sygeplejefaglig direktør på Regionshospitalet Randers. Hun kommer fra stillingen som viceklinikchef på Aalborg Universitetshospital og har 14 år ledererfaring med sig i bagagen.
organisatorisk
Thea Heide Faaborg fortsætter som formand for Lægeforeningen Nordjylland
Speciallæge Thea Heide Faaborg er netop blevet genvalgt som formand for Lægeforeningen Nordjylland. Hun har været formand for foreningen siden 2020.
hæder
Forsker fra SDU modtager prestigefyldt international gigtforskningspris
Søren Thorgaard Skou, der er professor ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet og Slagelse Sygehus, har netop modtaget OARSI’s ’Rising Star Award’
debat
Fagfolk, fejltagelser og folkesundhed
Man kan være taknemmelig for, at helseopfordringer ikke automatisk bliver til påbud, fordi der er et politisk flertal for det. Før eller senere viser det sig, at ansvaret for helbredet heller ikke kan deles med fagfolk, skriver dr.phil og censor i Folkesundhedsvidenskab og Molekylær biomedicin, Per Betzonich-Wilken.
- Barselsvikariat for obstetrisk speciallæge til Kvindesygdomme og fødsler, Kolding Sygehus
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 12/09/2024 - 1-årig stilling som introduktionslæge til Radiologisk Afdeling, OUH Odense
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 12/09/2024 - Afdelingslæge inden for onkologi eller hæmatologi til Lægemiddelstyrelsen
Lægemiddelstyrelsen | Ansøgningsfrist: 13/09/2024 - Introduktionsstillinger
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 13/09/2024 - Afdelingslæge søges til Ortopædkirurgisk afdeling, Kolding sygehus
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 13/09/2024 - Overlæge i Sektor for Alloplastikkirurgi
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 14/09/2024 - Læge til Forsvarets Dag i Aalborg
Forsvaret | Ansøgningsfrist: 15/09/2024 - Ledende overlæge til ældre ambulatoriet og sengeafsnit, Psykiatrisk Afdeling Aabenraa
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 15/09/2024 - Specialpsykolog Psykiatrisk afdeling Esbjerg
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 15/09/2024 - Afdelingslæge i Urinvejskirurgi, Vejle Sygehus – en del af Sygehus Lillebælt
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 15/09/2024
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg