
lægevagt
Region Midtjylland og PLO indgår aftale om lægevagten
Efter mange forhandlinger er Region Midtjylland og de Praktiserende Lægers Organisation endelig nået til enighed om en ny aftale for lægevagten. Den nye aftale medfører blandt andet, at regionen overtager ansvaret for lægevagten om natten.
fremskridt
Et stigende antal plejehjem har en fast tilknyttet læge
Siden 2020 har flere og flere plejehjem fået en fast tilknyttet læge. Det giver mere tryghed, og færre beboere bliver indlagt. Men der er stadig en udfordring i de områder, hvor der i forvejen er problemer med at fastholde og skaffe praktiserende læger, siger PLO-formand.
lægedækning
Fast læge på to plejehjem: Jeg kan give en bedre lægedækning
Jacob Laurberg er en af de praktiserende læger, som har valgt at arbejde som plejehjemslæge. Som plejehjemslæge kan han give en bedre lægedækning, og det giver mere tryghed hos beboerne.
ny klinik
Ny almen praksis indviet på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
På Bispebjerg og Frederiksberg Hospital er en ny almen praksis, som er en del af hospitalets Flexklinik, netop blevet indviet. Det betyder, at sårbare og udsatte borgere nu kan komme ind direkte fra gaden og få lægehjælp i den nye lægepraksis.

psykiatri
Stigning i brug af psykofarmaka blandt børn og unge efter pandemien
Børn og unge rapporterede selv, at de oplevede nedsat mental trivsel under pandemien. Nu viser ny forskning, at det også kan ses i forbruget af psykofarmaka og antallet af nye diagnoser med psykiatriske lidelser. Vi skal være opmærksomme på de her børn, siger forsker.

oftalmologi
Patentudløb på øjenmedicin kan skabe besparelser, men ventetid for patienterne
Det europæiske patentudløb på Novartis’ lægemiddel Lucentis har åbnet for markedsføring af et biosimilært alternativ inden for våd AMD. Det har fået Medicinrådet og Amgros til at øjne besparelser i medicinbudgetterne, mens klinikerne frygter for kapaciteten.
politik
Folketinget melder ud: Moderaterne får nøgleposter på sundhedsområdet
Moderaterne løber med formandsposten i både Sundhedsudvalget og Epidemiudvalget. Det står klart efter FT-udvalgenes konstitueringer.

neurologi
Dansk forsker kortlægger ny struktur i hjernen
Et nyt studie, der er publiceret i Science, ændrer fundamentalt på forståelsen af menneskets hjerne. Kjeld Møllgård, der er professor ved Københavns Universitet og medforfatter til studiet, mener at have opdaget en fjerde hjernehinde.

debat
Sundhed er en investering, ikke en udgift
NYTÅRSTALE: Der er behov for, at vi ændrer måden, vi taler, tænker, praktiserer og handler i relation til sundhed, sygdom og trivsel, hvis vi skal lykkes med et borgernært, sammenhængende sundhedsvæsen, der fokuserer på og skaber en sundere befolkning.

rekruttering
Rekruttering og fastholdelse i sundhedsvæsenet kræver en sammenhængende indsats
NYTÅRSTALE: Nu, hvor et nyt år netop er begyndt, har jeg den forhåbning, at 2023 kan blive et år, hvor det danske sundhedsvæsen begynder at håndtere de store udfordringer med rekruttering og fastholdelse. Det bliver ikke nemt, for det kræver, at man arbejder både på det internationale, det nationale og det helt lokale niveau, skriver Christian Bøtcher Jacobsen, professor i sundhedsledelse og medlem af Robusthedskommisionen.

psykiatri
Alle børn og unge har ret til mental sundhed: Her er de vigtigste opgaver, vi skal løse for at nå målet
NYTÅRSTALE: Vi er mennesker i en krisetid, men vi behøver ikke at være i krise. Der er meget, vi kan gøre for at fremme mental sundhed, forebygge psykisk sygdom og forbedre behandlingen. Den største fare er, at vi undervurderer kompleksiteten af problemerne og vælger de overfladiske ”quick fixes” for at gøre noget hurtigt. Vi har brug for en langsigtet national strategi for udvikling, forskning og innovation på psykiatriområdet, skriver Pia Jeppesen, professor og overlæge i Børne- og Ungdomspsykiatri.

ulighed
Energikrisen og inflationen øger den sociale ulighed i sundhed
NYTÅRSTALE: I de tre fortællinger, jeg herunder vil komme ind på, bliver den sociale ulighed i sundhed en uretfærdig konsekvens af bl.a. inflation og energikrise. En konsekvens, som vi politisk og strukturelt har svært ved at afbøde med akutte hjælpepakker og anden lovgivning – og slet ikke på kort sigt. Dem, der har mindst bliver igen hårdest ram, skriver Kristina Louise Bliksted, direktør i NGO’en Social Sundhed.
uddannelse
Fremtidens lægeuddannelse – i Esbjerg
NYTÅRSTALE: Det har været en fornøjelse at følge med i den store entusiasme, som har været til stede fra både studerende og undervisere fra hele Region Syddanmarks sygehusvæsen omkring den nye kandidatuddannelse i Esbjerg. Og vi har kunnet glæde os over, at evalueringerne fra de første moduler har været overordentlig positive. måske de særlige Esbjerg-elementer en dag bliver en del af alle danske lægeuddannelser, skriver Ole Skøtt, dekan, SUND, SDU.
almen praksis
Lokale PLO-formænd: Mulighed for delepraksis er et helt rimeligt krav
Hvis man skal løse rekrutteringsudfordringen i almen praksis uden for storbyerne, skal man skabe bedre muligheder for et balanceret arbejdsliv, mener formanden for PLO-Syddanmark. I Region Sjælland har delepraksisser været udbredt længe. Men det er ikke tilstrækkeligt til at sikre lægedækningen, mener formanden for PLO-Sjælland.
- Stilling som afdelingslæge med funktion i Diagnostisk Center, OUH Svendborg Sygehus
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 22/05/2025 - Afdelingslæge til Individsektionen, Tilsyn og Rådgivning Øst
Styrelsen for Patientsikkerhed | Ansøgningsfrist: 30/05/2025 - Praktiserende læge på Christiansø
Forsvarsministeriet | Ansøgningsfrist: 15/06/2025
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen