psykiatri
Merete Nordentoft vil gøre arbejdet færdig
Dansk Psykiatrisk Selskab valgte i begyndelsen af marts en gammel kending som ny forperson, der bl.a. skal være med til at sikre, at 10-årsplanen for psykiatrien kommer i mål. Merete Nordentoft håber, at det bliver med en stærk og samlet stemme fra alle interessenter på området.
Adaptiv strålebehandling har gjort underværker for lungekræftpatienter
Siden 2013 har Aarhus Universitetshospital behandlet patienter med ikke-småcellet lungekræft med adaptiv stråleterapi. Nu viser nye forskningsresultater, at det har gjort en verden til forskel for patienterne.
Højopløselige scanningsbilleder kan forbedre diagnostik af lungefibrose
En ny type scanner med en ti gange højere opløsning end hidtil giver håb om forbedret diagnostik af leddegigtpatienter med lungefibrose.
Diabetesforeningen om nye regler for medicintilskud: Bedre, men ikke godt nok
Forskningschef Tanja Thybo fra Diabetesforeningen er glad for, at de nye regler for tilskud til diabetesmedicin ikke kommer til at påvirke så mange mennesker, som der først var lagt op til. Men hun er stadig bekymret for, om Danmark sætter førerpositionen inden for behandling af personer med diabetes over styr.
Nordisk kost forbedrer sundheden selv uden vægttab
Nordisk kost er forbundet med vægttab og bedre sundhed, men selv uden vægttabet har den nordiske kost en positiv effekt på blandt andet blodsukkeret og kolesteroltallet, viser ny forskning.
Lægehelikoptere redder liv ved blodprop i hjertet
Ny dansk forskning viser, at de fire danske akutlægehelikoptere reducerer tiden til behandling for patienter med STEMI. Det går godt, men vi kan også gøre tingene bedre, siger forsker.
Bevilling på 5,2 mio. kr. til forskning i akut blodprop i hjertet
Hjertelæger fra Rigshospitalet skal undersøge, hvordan man kan undgå, at patienter med akut blodprop i hjertet får kredsløbssvigt og kommer på intensiv.
Sammenhæng mellem hjertekarsygdom og rod i tarmmikrobiomet
Personer med hjertekarsygdom har ifølge et nyt europæisk studie betydeligt rod i sammensætningen og funktionen af bakterier i tarmene. Der skal ifølge tarmforsker større fokus på, hvordan en sund tarmøkologi kan bidrage til at forebygge eller udskyde tidspunktet for udvikling af hjertekarsygdom.
forskning
Det store coronaeventyr: »Tænk hvis vi kunne lave forskning på den måde hele tiden«
Hurtige tilsagn. Hurtige tilladelser. Hurtige resultater. Er der ét udtryk, der har præget den måde, de danske bevillinger til coronaforskning blev omsat på, så er det hæsblæsende hast. Aldrig har forskerverdenen oplevet noget lignende.
patientsikkerhed
Frontkæmpere for patientsikkerhed uddyber og nuancerer kritik
Torben Mogensen og Beth Lilja satte i kronikken ‘Vi har fejlet big time’ i Dagens Medicin tilbage i januar spørgsmålstegn ved patientsikkerhedsarbejdet på hospitalerne, som de mener er kørt helt af sporet. Kronikken fik flere førende patientsikkerhedsarbejdere til at reagere. Her svarer de to forhenværende vicehospitalsdirektører på kritikken.
almen praksis
463 praksislæger har givet deres mening til kende om hovedstadens hospitaler: Det er barsk læsning for Nordsjællands Hospital
Mere end hver tredje praktiserende læge tilknyttet Nordsjællands Hospital er utilfreds med hospitalets understøttelse af almen praksis, viser en omfattende kortlægning fra Region Hovedstaden. »Det er slet ikke noget, vi kan være tjent med,« lyder det fra hospitalets vicedirektør.
psykiatri
Rygestopprojekt i psykiatrien får deltagerne til at skodde smøgerne
Et projekt i samarbejde mellem Vejle Kommune og Psykiatrisk Afdeling i Vejle har undersøgt effekten af individuelle rygestopforløb. Foreløbige resultater viser, at efter et halvt år er hver fjerde stoppet, og fire ud af ti har reduceret deres forbrug. De gode resultater har været båret af tæt samarbejde på tværs af sektorer.
patientklager
To læger har behandlet hundredvis af patientklager: Nu kommer de med kollegial opfordring
Hvert år oplever flere og flere læger byrden af at få en patientklage på halsen. Vi lever i en nulfejlskultur, hvor skylden helst skal placeres, når noget går galt, og derfor er måden, vi taler om hinanden på over for patienten, vigtigere end nogensinde, lyder det fra to læger, som har behandlet hundredvis af patientklager.
national screening
Screening for aortaaneurismer: Usikkerhed om finansieringen efter ministersvar
Der er ikke taget stilling til finansieringen af et nationalt screeningsprogram for abdominale aortaaneurismer, fremgår det af et svar fra sundhedsministeren til Folketingets sundhedsudvalg. Svaret bekymrer professor i karkirurgi.
reumatologi
Forskningschef: EMA-granskning risikerer at ødelægge dansk gigt-behandling
Den erfarne reumatolog Lars Erik Kristensen frygter, at EMA på baggrund af internationale opfølgningsstudier, der ikke afspejler dansk klinisk praksis, indskrænker brugen af JAK-hæmmere hos en udsat patientgruppe.
politik
Formandskab og udvalgsformænd på plads i Danske Regioner
Danske Regioner har sat navne på den nye bestyrelse samt udvalgsformænd, hvor der bl.a. er oprettet et helt nyt udvalg for det nære sundhedsvæsen.
politik
Ny formand for KL’s sundheds- og ældreudvalg: »Tiden er inde til at rette fokus mod det nære«
Der er behov for en omstilling i sundhedsvæsenet, mener 29-årige Christina Krzyrosiak Hansen, S-borgmester i Holbæk, der er ny formand for KL’s sundheds- og ældreudvalg.
navne
Ny professor i endokrinologi skal undersøge effekten af diabetesteknologi
Overlæge Klavs Würgler Hansen er udnævnt til professor i endokrinologi på Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin. Han tiltræder professoratet 1. april.
Debat
Lægeforeningen: Læger skal have krav på erstatning i tilsynssager
Det er afgørende, at læger har den nødvendige retssikkerhed, hvis de bliver anklaget for noget ulovligt. Som det er i dag, kan en læge pålægges betydelige sanktioner alene på baggrund af en anklage fra en patient.
debat
Hvad er der sket med vores arbejdsrutiner?
Hvordan kan det, at en læge og en sygeplejerske går stuegang sammen være en nyskabelse, spørger Jacob Rosenberg, overlæge og konservativt medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden.
- Region Sjælland søger speciallæger i almen medicin til Nærklinik Nakskov (fuldtid eller deltid)
Region Sjælland | Ansøgningsfrist: 04/12/2024 - Cheflæge til Medicinsk Afdeling M/FAM, OUH Svendborg Sygehus
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 04/12/2024 - Afdelingslæge til Urinvejskirurgisk Afdeling L, OUH Svendborg Specialsygehus
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 05/12/2024 - Akutsygehuset Kolding Sygehus, Bedøvelse og Intensiv, søger en overlæge med ansvar for obstetrisk og gynækologisk anæstesi pr. 1. marts 2025 eller efter aftale
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 06/12/2024 - Introduktionsstilling ved Lungemedicinsk Afdeling J, OUH
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 06/12/2024 - Speciallæge til FAM, Odense
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 08/12/2024 - 1-årig introduktionsreservelægestilling i radiologi, Sygehus Sønderjylland, Røntgen og Skanning
Sygehus Sønderjylland | Ansøgningsfrist: 08/12/2024 - Vil du være med til at føre en veldrevet, højt specialiseret afdeling ind i fremtiden?
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 08/12/2024 - Afdelingslæge/Overlæge til Psykiatrisk Skadestue, Psykiatrisk Afdeling Aabenraa
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 09/12/2024 - Afdelingslæge til sengeafsnit søges til Psykiatrisk Afdeling Odense-Svendborg (Odense matriklen)
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 09/12/2024
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg