ULTRALYD
Forskningsprojekt kan få stor betydning for brug af ultralyd i almen praksis
Hvad kan ultralyd bruges til i almen praksis? Og hvor har teknologien sine begrænsninger? Det skal et stort forskningsprojekt med 250 læger nu i gang med at finde svar på. På sigt kan de systematiske erfaringer vise sig at få afgørende indflydelse på udbredelsen af ultralyd i almen praksis.
ULTRALYD
Praktiserende læge: Ultralyd giver mit lægearbejde en ekstra dimension
Thomas Løkkegaard bruger dagligt ultralydsundersøgelsen i sit arbejde som praktiserende læge i Lyngby. Skal ultralyd udbredes til flere lægepraksis i landet, er det nødvendigt at kigge nærmere på de nuværende økonomiske barrierer, vurderer han.

SYGEPLEJE
Lovforslag om virksomhedsområde til sygeplejersker skaber tvivl om, hvem der har ansvaret
Formanden for Dansk Sygeplejeråd kalder lovforslaget, der giver sygeplejersker mulighed for at udføre en række opgaver uden skulle spørge en læge om lov, for historisk. Lægeforeningen er bekymret for, om læger kan blive ansvarlige for sygeplejerskers handlinger.
OVERVÆGT
Novo Nordisk præsenterer imponerende data med kombinationsbehandling mod svær overvægt og type 2-diabetes
Ny kombinationsbehandling løfter barren for, hvor meget personer med svær overvægt kan tabe sig i løbet af lidt over et halvt år. Det ser lovende ud, mener professor, overlæge og fedmeforsker Filip Krag Knop.
UDDANNELSE
Ny kandidatuddannelse i medicin nærmer sig åbningsdagen
1. september slår den nye kandidatuddannelse i medicin dørene op i Esbjerg. Her vil den første årgang på 30 kandidatstuderende opleve et studiemiljø, der i høj grad er smeltet sammen med hverdagen på Sydvestjysk Sygehus. Det skal mindske afstanden mellem teori og færdighed – og skabe dygtigere og mere robuste læger på sigt.
KULTURKANYLEN
»Litteraturen binder min egen barndom sammen med mine børns«
For Maria Rytter, der er læge og forfatter, har kultur og især børnelitteraturen altid haft en særlig plads. Men som forælder til små børn er tid en mangelvare, og podcast er derfor blevet hendes primære kulturelle indslag i en travl hverdag.
DEBAT
Ny SST-rapport peger på en del af løsningen i kampen mod ulighed i sundhed
Der er ulighed i sundhed, og det er en stor udfordring. Men hvordan gør vi for alvor noget ved det? En del af svaret ligger måske i Sundhedsstyrelsens nyeste rapport om sundhedskompetence.
kronik
Antidepressiv medicin: De uvidenskabelige retningslinjer og deres konsekvenser
Det er ikke unormalt for langtidspatienter, at udtrapning af antidepressiv medicin tager 1-2 år, men sådan beskrives abstinenserne ikke i de kliniske retningslinjer. Der er meget, vi endnu ikke ved om udtrapning af psykofarmaka, så ydmyghed og lydhørhed over for, hvad patienten siger er altafgørende.
leder
Det egentlige problem
Det er paradoksalt, at de områder af landet, hvor folk har det dårligste helbred, også er de områder, hvor det er sværest at få læger til at slå sig ned. Den problemstilling har ulmet i en årrække og er taget vedvarende til i styrke i de seneste år.
DEBAT PSYKIATRI
Poul Videbech og Gitte Ahle: Man får ikke en Lamborghini, hvis man kun vil betale for en Trabant
Det haster med at realisere Sundhedsstyrelsens 10-årsplan for det psykiatriske område. Psykiatrien bør styrkes, fordi vi fra rapporter og videnskabelige undersøgelser ved, at behandles psykisk sygdom ordentligt med den tid, det kræver, er der glimrende resultater. I det modsatte tilfælde kan det i værste tilfælde ende med grov kriminalitet, misbrug og selvmord.
DEBAT PSYKIATRI
Psykiatrien sejler: hvorfor sejle med, når vi har muligheden for en historisk 10-års plan?
I LAP, Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere, har vi revideret vore indspil og høringssvar til en ny psykiatriplan, bl.a. i lyset af hvad der er sket henover sommeren.
DEBAT PSYKIATRI
Mikkel Rasmussen: Hvis ikke nu, hvornår så?
Den politiske stilhed har længe været larmende til trods for, at det igen og igen viser sig, hvorfor der er behov for handling i psykiatrien. I kølvandet på en intensiveret debat og efter pres fra flere partier begynder forhandlingerne om en 10-årsplan nu 24. august. Dette momentum skal forløses, for meget håb er koblet op på troen på, at nu er det nu skriver Mikkel Rasmussen.
amputationssagen
Koncerndirektør i Region Sjælland: »Dele af sundhedskæden er hoppet af«
Region Sjælland vil afdække årsagerne til, at færre patienter end i andre regioner når frem til karkirurgisk vurdering og dermed risikerer amputation. En tyndt bemandet almen praksis kan være en medvirkende årsag, mener koncerndirektør Jesper Gyllenborg. For tidligt at drage konklusioner, siger PLO.
karkirurgi
Almen praksis får hotline til speciallæger i Region Sjælland
Praktiserende læger i Region Sjælland får 15. september direkte og hurtig adgang til specialisterne på de kliniske afdelinger i regionen. Allerede nu er der direkte adgang til karkirurgerne.
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg