Forskningsprojekt kan få stor betydning for brug af ultralyd i almen praksis

Hvad kan ultralyd bruges til i almen praksis? Og hvor har teknologien sine begrænsninger? Det skal et stort forskningsprojekt med 250 læger nu i gang med at finde svar på. På sigt kan de systematiske erfaringer vise sig at få afgørende indflydelse på udbredelsen af ultralyd i almen praksis. 

Annonce

Annonce

Ny kandidatuddannelse i medicin nærmer sig åbningsdagen

1. september slår den nye kandidatuddannelse i medicin dørene op i Esbjerg. Her vil den første årgang på 30 kandidatstuderende opleve et studiemiljø, der i høj grad er smeltet sammen med hverdagen på Sydvestjysk Sygehus. Det skal mindske afstanden mellem teori og færdighed – og skabe dygtigere og mere robuste læger på sigt.

»Litteraturen binder min egen barndom sammen med mine børns«

For Maria Rytter, der er læge og forfatter, har kultur og især børnelitteraturen altid haft en særlig plads. Men som forælder til små børn er tid en mangelvare, og podcast er derfor blevet hendes primære kulturelle indslag i en travl hverdag.

Annonce

Ad

Antidepressiv medicin: De uvidenskabelige retningslinjer og deres konsekvenser

Det er ikke unormalt for langtidspatienter, at udtrapning af antidepressiv medicin tager 1-2 år, men sådan beskrives abstinenserne ikke i de kliniske retningslinjer. Der er meget, vi endnu ikke ved om udtrapning af psykofarmaka, så ydmyghed og lydhørhed over for, hvad patienten siger er altafgørende.

Det egentlige problem

Det er paradoksalt, at de områder af landet, hvor folk har det dårligste helbred, også er de områder, hvor det er sværest at få læger til at slå sig ned. Den problemstilling har ulmet i en årrække og er taget vedvarende til i styrke i de seneste år.

Ad

Poul Videbech og Gitte Ahle: Man får ikke en Lamborghini, hvis man kun vil betale for en Trabant

Det haster med at ­realisere Sundheds­styrelsens 10-årsplan for det psykiatriske område. Psykiatrien bør styrkes, fordi vi fra rapporter og videnskabelige undersøgelser ved, at behandles psykisk sygdom ordentligt med den tid, det kræver, er der glimrende resultater. I det modsatte tilfælde kan det i værste tilfælde ende med grov kriminalitet, misbrug og selvmord.

Ad

Mikkel Rasmussen: Hvis ikke nu, hvornår så?

Den politiske stilhed har længe været larmende til trods for, at det igen og igen viser sig, hvorfor der er behov for handling i psykiatrien. I kølvandet på en intensiveret debat og efter pres fra flere partier begynder forhandlingerne om en 10-årsplan nu 24. august. Dette momentum skal forløses, for meget håb er koblet op på troen på, at nu er det nu skriver Mikkel Rasmussen.

Koncerndirektør i Region Sjælland: »Dele af sundhedskæden er hoppet af«

Region Sjælland vil afdække årsagerne til, at færre patienter end i andre regioner når frem til karkirurgisk vurdering og dermed risikerer amputation. En tyndt bemandet almen praksis kan være en medvirkende årsag, mener koncerndirektør Jesper Gyllenborg. For tidligt at drage konklusioner, siger PLO.