interview
Per Fink træder to skridt tilbage: »Når du holder fast i fagligheden, bliver du nemt skydeskive i offentligheden«
Per Fink fratrådte som cheflæge for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital 1. maj. I mere end 25 år har han forsøgt at hævde fagligheden og en videnskabelig tilgang til funktionelle lidelser. Det har i perioder bragt ham i skudlinjen, når det kolliderede med holdninger og kritik fra lægekolleger, patientgrupper, pårørende og medier.
GRØN AGENDA
Anæstesiologer arbejder også med bæredygtighed
Et stort klimaaftryk, giftige narkosegasser og masser af engangsudstyr, der bliver til affald efter kort tids brug. Der er nok at tage fat på, hvis anæstesiologien skal reducere sit klimaaftryk med 50 pct. Et vigtigt skridt blev taget i 2023 med nedsættelsen af et bæredygtighedsudvalg i regi af Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin, fortæller overlæge og udvalgsformand Jørgen Wiis.
KRIMI
Tre læger skal i retten for millionbedrageri
Tre læger menes at stå bag omfattende databedrageri i millionklassen. Straffesagen er forhåndsberammet til efteråret, men der er endnu ikke rejst tiltale.
ALMEN PRAKSIS
Førstebehandling af lovforslag om patientantal i almen praksis: »Tvang er ikke en rekrutteringsstrategi«
Regionernes ret til at fastsætte patienttal møder kritik fra læger og enkelte partier, mens sundhedsministeren kalder lovforslaget et nødvendigt skridt mod et stærkere nært sundhedsvæsen.
hæmatologi
Topforsker: Det vælter frem med kurative behandlinger til patienter med blodsygdomme
Andreas Glenthøj, overlæge og leder af Dansk Center for Røde Blodceller, vil ved årets kongres for European Hematology Association (EHA) især følge med i resultaterne med de nye kurative behandlinger til patienter med forskellige blodsygdomme.
KRÆFT
Kæmpe dansk studie: Komplikationer efter brystkræftoperation øger ikke risikoen for tilbagefald
Dansk studie præsenteret på ESMO BC er det største af sin slags og afviser, at komplikationer efter en brystkræftoperation øger risikoen for tilbagefald. Resultatet, der er forskelligt fra tidligere undersøgelser, kan være med til at betrygge kvinder, der oplever komplikationer i forbindelse med deres operation, siger læge og ph.d. Kasper Aalbæk Kjærgaard.
KVINDESYGDOMME
Enhedslisten ønsker forhandlinger om national plan for kvinders sundhed i år
Der skal indledes forhandlinger om en national handleplan for kvindesygdomme inden årets udgang, foreslår Enhedslisten. Efter 1. behandlingen af forslaget er sundhedsordfører Peder Hvelplund dog bekymret for den sparsomme opbakning fra resten af Folketinget.
VOLD MOD SUNDHEDSPERSONALE
Efter gentagne voldsepisoder: Vi bliver nødt til at gøre mere for at beskytte vores medarbejdere
Hospitalsdirektionen på Amager og Hvidovre Hospital har fået nok. Der skal sættes en stopper for overfald og trusler mod personalet. Derfor kommer der nu sikkerhedsassistenter. Det kan godt være, at nogle patienter måske vil synes, det er ubehageligt, men det vigtigste er, at personalet føler sig mere trygge, siger arbejdsmiljørepræsentant.
ECO 2025
Dagens Medicin har været i Malaga for at deltage i den europæiske overvægtskongres ECO 2025. Særligt et head-to-head-studie af Mounjaro og Wegovy trak store overskrifter. Se nogle af højdepunkterne fra kongressen og se resten af vores dækning her.
VÆGTTABSMEDICIN
Topnyhed fra ECO-kongres: I forhold til overvægt banker tirzepatid semaglutid i head-to-head-studie
Til årets European Congress on Obesity (ECO 2025) har forskere fremlagt de endelige data fra SURMOUNT 5-studiet, der er en head-to-head-sammenligning mellem Eli Lillys tirzepatid og Novo Nordisks semaglutid. I næsten alle henseender virker tirzepatid til at være det mest effektive lægemiddel til behandling af svær overvægt. Semaglutid har dog overhånden på nogle områder.
SAMMENLIGNING
Fedmeforsker og overlæge om årets højdepunkt på ECO: Dette gjorde SURMOUNT-5 unikt
Overlæge Jens Meldgaard Bruun mente som de fleste andre, at det store tilløbsstykke til årets Congress on Obesity i Malaga var SURMOUNT-5-studiet, hvor vægttabsmidlerne Wegovy og Mounjaro blev sammenlignet head-to-head for første gang. Særligt én ting gjorde ifølge overlægen studiet interessant.
HJERTE-KAR
Semaglutid beskytter hjertet efter kun få ugers behandling
Ny gennemgang af data fra det omfattende SELECT-studie præsenteret på ECO viser, at semaglutid har hjertebeskyttende effekt efter kun få ugers behandling, og at den beskyttende effekt allerede er til stede inden et betydeligt vægttab eller højeste behandlingsdosis. Det gælder om at komme tidligt i gang med behandlingen, siger professor Donna Ryan.
navne
SDU har udnævnt ny professor i kronisk inflammatorisk tarmsygdom
Overlæge Casper Steenholdt er ny klinisk professor i medicinsk gastroenterologi med særligt fokus på kronisk inflammatorisk tarmsygdom.
NYT JOB
Herlev Gentofte Hospital henter ny cheflæge fra Nykøbing F
Mette Friberg Hitz er ny cheflæge på Afdelingen for Medicinske Sygdomme på Herlev og Gentofte Hospital fra 1. juni.
stikpillen
Er der en jurist til stede?
En hammer som et digitalt præcisionsværktøj i form af kunstig intelligens vil kunne aflaste lægen. Men læger må ikke tage hammeren i brug, fordi der mangler en juridisk vurdering. Så hvem tør definere rammerne for AI i sundhed, spørger Andreas Pihl.
DEBAT
Ansættelsesstop i Region Hovedstaden rammer drift og uddannelse: Tvang er ikke vejen frem
Region Hovedstadens ansættelsesstop er et ineffektivt og kortsigtet greb. Hvis Region Sjælland skal tiltrække flere læger, må løsningen være bedre arbejdsvilkår, skriver to regionsrådsmedlemmer fra Hovedstaden.
DEBAT
Kontrol bagfra: Når bureaukratiet dræner lægernes sidste kræfter
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring strammer fristen for lægen, men bureaukratiet burde placeres der, hvor ressourcerne er størst. I stedet stirrer lægen på et digitalt nedtællingsur, mens patienten hoster i venteværelset, og resultatet er øget udbrændthed, skriver praktiserende læge.
DEBAT
I lyset af Region Østdanmark: Brystkirurgi skal forblive et selvstændigt fagområde
Hvis Danmark også i fremtiden skal ligge i toppen på brystkræftområdet, er det vigtigt at huske, at brystkirurgien skal forblive et selvstændigt fagområde, og at centralisering og nærhed godt kan gå hånd i hånd, skriver Henrik Flyger, cheflæge, Afdeling for Brystkirurgi på Herlev og Gentofte Hospital.
DEBAT
Lægeforeningen: ADHD- og autismeklinikker er en dårlig idé, men reaktionen vidner om lys forude
Hvis vi kan blive enige om at styrke den samlede behandlingskapacitet i psykiatrien, i stedet for at fortsætte med splittede, kortsigtede løsninger, har vi virkelig mulighed for at skabe noget varigt og meningsfuldt for vores patienter, mener Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen.
- Introduktionslæge til Neurologisk Afdeling, OUH
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 13/07/2025 - Introduktionsstilling i Øre, Næse og Halskirurgisk afdeling på Esbjerg Sygehus
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Syddansk Universitetshospital | Ansøgningsfrist: 15/07/2025 - Speciallæge eller overlæge til ældrepsykiatrisk ambulatorium, Psykiatrisk Afdeling Aabenraa
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 16/07/2025 - Speciallæge/afdelingslæge i psykiatri søges til tværfagligt behandlingsteam
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 17/07/2025 - Introduktionsstilling i intern medicin ved De Fælles Medicinske Afdelinger på Esbjerg Sygehus
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Syddansk Universitetshospital | Ansøgningsfrist: 17/07/2025 - Ledende overlæge i urogynækologi til Kvindesygdomme og fødsler, Kolding Sygehus
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 17/07/2025 - Læge søges til 7 mdr. vikariat i Gynækologisk Obstetrisk Afdeling
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 18/07/2025 - Læge i Introduktionsstilling, Klinisk Mikrobiologi, Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Syddansk Universitetshospital | Ansøgningsfrist: 20/07/2025 - Uklassificeret et årig reservelægestilling med ved Infektionsmedicinsk Afdeling Q, OUH ledig pr. 1 september 2025
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 24/07/2025 - Reservelæge søges til spændende kombinationsstilling i Indvandrermedicinsk Klinik og Infektionsmedicinsk Afdeling, Odense Universitetshospital
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 24/07/2025
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen