kræft
Midtjylland fjerner kontroversiel aldersgrænse for MR-diagnostik af mistænkt prostatakræft
En politisk ømtålelig aldersbegrænsning på maksimalt 65 år for at få adgang til MR-scanning forud for biopsi ved mistænkt prostatacancer er nu fjernet i Region Midtjylland.
Hjertesvigtspatienter med atrieflimren har oftere brug for hospitalshjælp
Personer med hjertesvigt har flere sengedage på hospitalerne og oftere brug for indlæggelse og ambulant hjælp, hvis de i tillæg til deres hjertesvigt også får atrieflimren. Forskellen er overraskende stor, siger forsker.
Sundhedsstyrelsen genoptager overvågningen af hjerteområdet
Sundhedsstyrelsen har efter to års fravær genoptaget hjerteovervågningen. De første tal viser, at hjerteområdet har klaret sig godt igennem en tid påvirket af corona.
Overlæge glæder sig over mulig behandling til børn med cystisk fibrose
Kaftrio kan være på trapperne som behandling til børn med cystisk fibrose. Udsigterne er meget positive, siger dansk overlæge.
Sundhedsplejersker vinder pris for at opspore astma hos børn
En tidlig opsporing for astmatisk bronkitis i Randers Kommune skal sikre, at børn med diagnosen får det bedre. Sundhedsplejerske bag indsats guider forældre til at sikre den rette behandling af børnene, og for initiativet har hun lige modtaget en pris.
Personer med diabetes opdager sjældnere symptomer på irregulær hjerterytme
Vi bør overveje at screene personer med diabetes for atrieflimren, så behandlingen kan påbegyndes tidligere, siger forskere bag nyt studie.
Diabetesforeningen opruster med erfarne Christiansborg-kræfter
Diabetesforeningen vil være en stærkere politisk aktør. Derfor har de fra årskiftet ansat Eva Tingkær til at stå i spidsen for ny public affairs-enhed.
Fagprofessionelle kommer med bud på prisen for fremtidens psykiatri: »Alternativet er langt dyrere«
Få uger før det faglige oplæg til den længe ventede psykiatriplan er klar, vurderer en gruppe af fagprofessionelle nu, at de nødvendige forbedringer af området samlet kommer til at koste minimum 4,5 mia. kr. i drift årligt. Dertil foreslår de en engangsinvestering på 3,5 mia. kr. til kapacitetsudvidelser. Forslaget skal bøje behovet for ambitiøse investeringer på området i neon over for politikerne, fastslår folkene bag.
Label
2,8 millioner kroner til forskning i psykisk sygdom hos børn
Hvordan påvirker børns omgivelser og gener udviklingen af psykisk sygdom? Det vil adjunkt ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet Anna Starnawska undersøge.
Bevilling på 2,8 millioner kr. til forskning i borderline
Hvad betyder vores gener for udviklingen af den psykiatriske lidelse borderline personlighedsforstyrrelse? Det vil Lektor i Klinisk Medicin ved AUH og Aarhus Universitet, Katherine Musliner, undersøge.
Label
Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling ved AUH ansætter ny oversygeplejerske
Region Midtjyllands Børne- og Ungdomspsykiatriske afdeling har ansat Camilla Havsteen som ny oversygeplejerske. Hun tiltræder stillingen i det nye år.

Kære {{ first_name,fallback= }} {{ last_name,fallback= }}
Hjælp os med at kåre Danmarks Bedste Hospitaler 2022
Det er ved at være sidste mulighed, hvis du vil være med til at påvirke kåringen af Danmarks Bedste Hospitaler 2022. Dit bidrag som speciallæge er vigtigt, når Dagens Medicin i begyndelsen af det nye år igen rangordner landets sygehusafdelinger inden for mere end 60 behandlings- og undersøgelsesområder.
Som tak for hjælpen sætter vi et ophold på Hindsgavl Slot på højkant. Ved lodtrækning findes vinderen af et weekendophold for to personer i smukke omgivelser til en værdi af 3.598 kr. Opholdet inkluderer bl.a. middag, overnatning og morgenmad. Læs mere om Hindsgavl Slot her.
Vi håber på din hjælp til at vægte indikatorerne, når vi i den kommende tid trækker tal ud af alle tilgængelige databaser over den kliniske kvalitet i Danmark. Sidste år fik vi hjælp fra flere 1.100 speciallæger.
På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Rikke Esbjerg
Chefredaktør
psykiatri
Psykiatriplan: Speciallæger revser fejlslagen kultur
Den kommende psykiatriplans slagkraft afhænger af om det lykkes at tage et opgør med den herskende tankegang, der siger, at psykiatriske indlæggelser er et onde, der så vidt muligt skal undgås. Det mener to psykiatere fra henholdsvis det offentlige og det private.
politik
Mens operationer aflyses på stribe: Vejen til dansk autorisation for ikke-EU læger bliver længere og længere
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var tirsdag kaldt i samråd for at redegøre for, hvordan han vil nedbringe ventetiden for udenlandske læger, der må vente flere år på dansk autorisation. Hans svar fik flere politikere i salen til at rase – og de ubesvarede spørgsmål forblev mange, da samrådet var omme.
regionsvalg
Ny formand for Danske Regioner: »Vi har fået samlet for meget på hospitalerne«
Specialiseringen af sygehusvæsenet er et mesterværk, men arbejdspresset på hospitalerne er højt, og samtidig er for mange opgaver rykket væk fra det nære sundhedsvæsen. Det første er Anders Kühnau (S) stolt af, fortæller han i dette interview, mens han vil arbejde for at ændre de to sidste ting, når han tiltræder som formand for Danske Regioner.
forskning
Nedgang i antallet af lægemiddelindustriens kliniske forsøg i Danmark i 2020
Der var gang i færre kliniske forsøg i Danmark i 2020 end i 2019. Til gengæld blev der igangsat flere nye kliniske forsøg. Lægemiddelindustriforeningen holder godt øje med tallene, da Danmark hele tiden skal være en interessant partner for lægemiddeludviklere at lave kliniske forsøg i.
tillid
Danskerne: Lægers troværdighed er i top
Analyse af forskellige faggruppers troværdighed i 2021 placerer lægerne på en solid andenplads blandt 26 udvalgte faggrupper, hvor politikerne skraber bunden. Lægerne opnår den højeste karakter i den tid, undersøgelsen er gennemført.
slidgigt
Blæksprutter og søstjerner inspirerer Novartis til at udvikle ny medicin mod slidgigt
Novartis er i Danmark gået i fase 2b med udviklingen af et lægemiddel mod slidgigt. Lægemidlet er inspireret af den måde, som forskellige dyr er i stand til at genetablere tabt væv.
boganmeldelse
Virusforsker i krydsfeltet mellem videnskab og politik
Thea Kølsen Fischer, professor i virusinfektioner og epidemier, var en del af det WHO-team, som i starten af 2021 var i Wuhan i Kina på jagt efter COVID-19-pandemiens ‘Ground Zero’. Det er der nu kommet en bog ud af, som professor i infektionsmedicin Jens Lundgren har anmeldt.
kronik
Jeg har fået nok: En beretning fra gulvet på Holbæk Sygehus
Ærgrelserne er for mange, og frustrationerne for store, så derfor har jeg sagt min stilling op. Flere års dårlige politiske beslutninger har sammen med lokale ledelser, der ikke tager medarbejdernes manglende tillid alvorligt, skabt et dysfunktionelt sygehusvæsen, som de ansatte flygter fra.
leder
Livsvigtige sundhedsdata må ikke samle støv
Hvis man vil holde fast i at prioritere patientsikkerhed og dermed tillid højt, er vores registre et godt sted at starte. Her kan man relativt billigt og let plukke lavthængende frugter med en enorm impact.
debat
Læger: Væk med unødigt bureaukrati for udenlandske kolleger
Regeringen og Folketinget må sætte turbo på at løse problemet med årelange ventetider for udenlandske læger, der ønsker at arbejde i Danmark, skriver Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen, forud for dagens samråd i Sundhedsudvalget.
hæder
Fransk professor modtager Rigshospitalets internationale KFJ-pris
Professor og intensivlæge Elie Azoulay er dette års modtager af den internationale KFJ-pris. Han tildeles prisen for sin banebrydende forskning i nogle af sundhedsvæsenets mest syge intensivpatienter med blodkræft.
navne
Nyt professorat i akutmedicin på vej til OUH
Mikkel Brabrand, klinisk professor i akutmedicin, skifter i det nye år Esbjerg ud med Odense. Han flytter sit professorat i akutmedicin fra Sydvestjysk Sygehus til Odense Universitetshospital.
navne
Ung sclerose-forsker fra AU modtager europæisk pris
Fysisk træning har positiv effekt på patienter med multipel sclerose. Det viser forskning fra postdoc på Aarhus Universitet, Morten Riemenschneider, der er dette års modtager af The Young Investigator Award.
navne
Nyt professorat skal styrke behandlingen af åreforkalkning
Overlæge ved Hospitalsenheden Vest og lektor i Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, Morten Böttcher, kan snart skrive endnu en titel på CV´et.
- Introduktionsstilling i Psykiatrisk Afdeling Odense – Svendborg (i Odense) pr. 1. juni 2025, eller efter aftale.
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 26/03/2025 - Læge til introduktionsstilling i Børn og Unge, Sygehus Sønderjylland, Aabenraa
Sygehus Sønderjylland | Ansøgningsfrist: 26/03/2025 - INTROSTILLING I THORAXKIRURGI VED HJERTE-, LUNGE- OG KARKIRURGISK AFDELING T PÅ OUH, FRA 1. JUNI 2025
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 27/03/2025 - Sektionsleder til ny sektion: Civil-militært samarbejde og planlægning i sundhedssektoren
Sundhedsstyrelsen | Ansøgningsfrist: 28/03/2025 - OVERLÆGE I KARKIRURGI TIL HJERTE-, LUNGE- OG KARKIRURGISK AFDELING T
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 28/03/2025 - Obstetrisk speciallæge til Kvindesygdomme og Fødsler, Esbjerg Sygehus
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Syddansk Universitetshospital | Ansøgningsfrist: 28/03/2025 - Overlæge med ansvar for endoskopiområdet, Kirurgisk Afdeling A, G1 sektionen, OUH, Odense, Svendborg og Nyborg Sygehus er ledig til besættelse d. 01.08.2025 eller efter aftale.
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 28/03/2025 - Ledende overlæge til mammasektionen, Radiologisk Afdeling OUH
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 28/03/2025 - Speciallæger i radiologi til Danmarks bedste mindre sygehus
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 30/03/2025 - Overlæge eller afdelingslæge til Ortopædkirurgisk Afdeling, Esbjerg og Grindsted Sygehus
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Syddansk Universitetshospital | Ansøgningsfrist: 01/04/2025
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg