covid-19
Det store coronaeventyr
Det skulle gå både stærkt og helst også godt, da den hjemlige forskningsverden samledes om en kraftanstrengelse i foråret 2020. Nemlig at imødegå en ny og hidtil ukendt trussel i form af SARS-CoV-2.
Stadig markant forbrug af prednisolon i Danmark
Selvom der er kommet mange alternativer til behandling af astma på markedet, indløser omkring hver tyvende dansker med astma stadig årligt recepter på orale steroider som prednisolon.
Astma- og allergikongres: Her er det bedste fra AAAAI
Vi har samlet de største nyheder fra kongressen for American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology, der blev afholdt i slutningen af februar.
knæalloplastik
To skud binyrebarkhormon reducerer behovet for morfin ved knæoperationer
Ny dansk forskning viser, at hvis patienter bliver behandlet med to skud binyrebarkhormon i forbindelse med en operation for at få udskiftet hele knæet, så falder deres efterfølgende behov for smertedækning med morfin.
immunologi
Patienter med autoimmune sygdomme skal behandles helhedsorienteret
I fire år har læger på Aarhus Universitetshospital forsøgt sig med en bredere behandling af multimorbide patienter med autoimmune sygdomme. Resultaterne er overvældende gode, og det er fremtidens måde at behandle patienter på, siger professor og overlæge.
sundhedsreform
Reformudspil er et skridt i den rigtige retning, men det mangler konkrete løsninger
Regeringens har store visioner for forebyggelsen i nyt sundhedsudspil, men resten er kendt indhold, som kræver en del forarbejde, før det rigtig skaber forandring, mener Jonatan Schloss og Kjeld Møller Pedersen.
sundhedsreform
PLO: Regeringens reformudspil er for uambitiøst
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har forhåbentlig masser af kaffe på kanden, når de politiske forhandlinger om en ny sundhedsreform mandag officielt skydes i gang. Regeringens eget bud på en sundhedsreform er nemlig slet ikke tilstrækkeligt, hvis alle borgere skal have adgang til en fast læge i fremtiden, lyder dommen fra PLO.
sygepleje
Lægeforeningen er imod reformforslag om større ansvar til sygeplejersker
Selskab for Kommunale Sygeplejersker jubler over udsigten til selvstændigt virksomhedsområde, fordi lovgivningen i dag ikke følger virkeligheden. Lægeforeningen advarer mod forslaget.
Lunger
Højopløselige scanningsbilleder kan forbedre diagnostik af lungefibrose
En ny type scanner med en ti gange højere opløsning end hidtil giver håb om forbedret diagnostik af leddegigtpatienter med lungefibrose.
psykiatri
Efter samråd: Sundhedsministeren opererer ikke med en deadline for psykiatriplan
Først skal sundhedsreformen på plads, og derefter kan de politiske forhandlinger om en 10-årsplan for psykiatrien gå i gang. Startskuddet lyder 29. april, hvor sundheds- og psykiatriordførerne sammen med en række organisationer er inviteret til møde med regeringen.
kulturkanylen
Fra poptøs på vestegnen til læge, der bestyrer facebookgruppe med +60.000 medlemmer
Elif Bayram Orbe har ikke haft meget tid til at deltage i kulturtilbud de seneste par år. Tilbage i starten af 2020 sad hun med sin nyfødte søn på armen og fulgte coronavirus indtog i Danmark. Hun var fortvivlet over, at hun ikke kunne hjælpe sine kolleger i denne situation. Elif Bayram Orbe fik den idé at lave en facebookgruppe, hvor danskerne kunne spørge læger om coronavirus for at aflaste kollegerne. Gruppen har i dag over 60.000 medlemmer, og mere end 200 læger har de seneste par år svaret på gruppemedlemmernes spørgsmål i deres fritid.
navne
Dansk Selskab for Almen Medicin har fundet sin nye næstformand
Niels Saxtrup er udpeget som ny næstformand i Dansk Selskab for Almen Medicin. Han erstatter Bolette Friderichsen, der tilbage i oktober måned overtog formandsposten i selskabet.
navne
Hjerneforsker på Hvidovre Hospital modtager bevilling på 15 mio. kr.
Det Europæiske Forskningsråd har netop bevilliget 15 mio. kr. til seniorforsker og lektor Tim Dyrby. Bevillingen skal bruges til forskning i hjernes hastighedsbaner.
navne
Diagnostisk Center i Silkeborg ansætter ny chefsygeplejerske
Fra 1. juni er Tone Mørch Møller ny chefsygeplejerske ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg. Hun vil i sin nye stilling være med til at præge udviklingen i sundhedsvæsenet.
navne
2,5 mio. kr. til forskning 3D-scanning af kræfttumorer
Aarhus Universitets Forskningsfond har netop bevilget 2,5 millioner kroner til at udvikle området for 3D-scanning af tumorer. Disse scanninger skal bidrage til, at en computer i fremtiden kan bestemme en tumors omfang og dermed sikre mere nøjagtig kirurgi og strålebehandling til kræftpatienter.
kronik
Offentlig-privat samarbejde for læger: Farligt, fordomsfuldt eller frugtbart?
Ved første øjekast er der utrolig langt fra vice president of research and development i en medicinalvirksomhed til afdelingslægen på nefrologisk sengeafsnit. Spørgsmålet er, om de nuværende regler for lægers samarbejde med industrien forhindrer, at de to kan samarbejde.
Leder
Hvor der handles, der spildes
Vi kan leve med fejl, men vi kan ikke leve med, at millioner af mennesker risikerer at dø, hvis vi ikke handler hurtigt nok. Denne ‘as we go’-tilgang kunne man med fordel lære af i forhold til at løse andre store, globale problemstillinger som eksempelvis klimakrisen. Hvorfor ikke slippe forskningen mere løs, hvis alternativet potentielt er katastrofalt?
debat
Vi skal ikke slå vore patienter ihjel, men lade dem få en naturlig død, når tiden er inde
Ledende overlæge på Afdelingen for Hjerne- og Nervekirurgi på Rigshospitalet Morten Ziebell samt MF og tidligere minister Bertel Haarder (V) skal have stor tak for deres udtalelser om vores forhold til døden. De har herved rejst en meget vigtig debat.
stikpillen
Vi er på vej mod afgrunden
Det må efterhånden være verdens bedst bevarede hemmelighed, at vores sundhedsvæsen styrer mod afgrunden i en vældig fart. Udfordringerne er mangeartede, og desværre står løsningerne ikke i kø.
debat
Delirium: Vi kan godt gøre det bedre
På trods af at delirium ses hyppigt på alle afdelinger på alle hospitaler, så håndteres delirium ofte utilstrækkeligt. Både fagprofessionelt og organisatorisk mangler der viden om og forståelse for tilstanden. I Dansk Delirium Netværk arbejder vi for, at delirium skal håndteres bedre end i dag, og hvis du vil være med, er du velkommen.
- Ved Urinvejskirurgisk Afdeling L, OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus, er to introduktionsstillinger ledig til besættelse per 1. marts 2024 eller snarest derefter
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 06/10/2023 - Introduktionsreservelæge til Røntgen & Skanning Viborg, Hospitalsenhed Midt
Hospitalsenhed Midt, Regionshospitalet Viborg | Ansøgningsfrist: 07/10/2023 - Afdelingslæge til Akutafdelingen
Regionshospitalet Horsens | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Dygtig og visionær afdelingslæge søges til Sengeafsnit 3 for affektive lidelser – Regionspsykiatrien Gødstrup
Regionspsykiatrien Gødstrup Sengeafsnit 3 for Affektive Lidelser | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Har du lyst til at bruge dine kompetencer som afdelingslæge i et børnepsykiatrisk afsnit i udvikling?
BUA Team 1 for Skolebørnspsykiatri – AUH | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - 1 Introduktionslæge til Skolebørn, Team 1 ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling (BUA), AUH
BUA Team 1 for Skolebørnspsykiatri – AUH | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Søg introduktionsstilling på psykiatrisk afdeling i Vejle – Vi har uddannelse på programmet hver dag
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Vi søger en specialpsykolog i Lokalpsykiatrien i Fredericia
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 08/10/2023 - Afdelingslæge til ortopædkirurgi, Regionshospitalet Gødstrup
Regionshospitalet Gødstrup | Ansøgningsfrist: 09/10/2023 - Afdelingslæge eller overlæge, Vejle Sygehus
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 09/10/2023
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg