Psykiatri
Retspsykiatriske patienter får helende omgivelser
Det har været mere end ti år undervejs, men nu står den fysiske fremtid for retspsykiatrien i Roskilde klar, og i løbet af november flytter patienter fra det gamle Sct. Hans og Glostrup retspsykiatri ind i nybyggede omgivelser. Nybyggeriet skal blandt andet give bedre mulighed for rehabilitering og for at have en meningsfyldt hverdag under opholdet. Håbet er, at det betyder hurtigere bedring og kortere forløb for patienterne.
Hjemmetræning har positiv effekt for lungepatienter
Når personer med lungesygdomme træner i og omkring eget hjem, har det en positiv effekt, viser statusartikel. Reservelæge håber, at hjemmetræning kan være et tilbud til dem, der ikke er interesseret eller er forhindret i at deltage i strukturel rehabilitering.
Region Nordjylland er førende i at tilbyde hjemmebehandling til patienter med lungesygdom
Aalborg Universitetshospital har gode resultater med hjemmebehandling til patienter, der lider af lungesygdommen Alfa-1-antitrypsin-mangel. Målet er, at patienterne kan leve et så normalt liv som muligt trods sygdommen.
Måling af kræft-DNA i blodet: Fremtidens supplement til cancerscreening?
Måling af cirkulerende tumor-DNA kan inden for en årrække blive et supplement til de nationale screeningsprogrammer for cancersygdomme. Metoden har potentiale til at kunne reducere cancerdødeligheden betydeligt, ifølge professor.
Koncernledelsen i Midtjylland: Aldersgrænse for tilbud om MR-skanning er sagligt velbegrundet
Region Midtjyllands begrænsede kapacitet til at lave MR-skanninger af patienter med mistænkt prostatacancer anvendes bedst ved at tilbyde skanninger til patienter under 65 år, fremgår det af koncernledelsens redegørelse til regionsrådets sundhedsudvalg. Formand for hospitalsudvalg er fortsat modstander af et alderskriterie og vil gå videre med sagen, hvis der er flertal i udvalget.
Forskere udvikler potentiel kur mod type 2-diabetes
Ved hjælp af stamcelleterapi har forskere kureret mus for type 2-diabetes. Musenes blodsukker forblev lavt i hele perioden, som forskerne fulgte dem efter behandlingen.
Tirzepatide fastholder blodsukker- og vægtkontrol ved type 2-diabetes
Nye data fra fase 3-studiet SURPASS-4 viser, at den højeste dosis af tirzepatide ledte til en reduktion i blodsukkeret på 2,58 pct. og vægtreduktion på 11,7 kilo efter 52 uger. Data er også gode efter to år.
Lægemiddel hjælper diabetiske hjerter efter en blodprop
Forskere fra Oxford University har identificeret et lægemiddel, der ultimativt kan forbedre hjertefunktionen hos personer med diabetes efter en blodprop i hjertet.
debat
De står og banker på, men vi hører dem ikke – grupper af selvmordstruede overses
Vi har identificeret fire grupper af personer, der er i særlig risiko for selvmord. Hvis vi kan løse problemerne for disse fire grupper, så kan op imod halvdelen af alle selvmord forhindres.
UNICEF: Dårlig mental sundhed blandt børn koster 2,4 billioner om året på verdensplan
Når børn har mentale helbredsproblemer, påvirker det ikke kun dem selv og deres familier, men også verdensøkonomien. Børns psykiske lidelser koster også samfundsøkonomisk, konkluderer ny UNICEF-undersøgelse, der estimerer, at det mistede samfundsbidrag beløber sig til mere end 2400 milliarder kroner årligt.
Lægeforeningen vil have krav om hurtigere udredning af børn i mistrivsel – KL mener garanti øger risiko for mistrivsel
I dag venter børn og unge i mistrivsel alt for længe på at blive udredt af PPR, mener Lægeforeningen, der vil have indført en ret til vurdering i løbet af 30 dage. Men Lægeforeningen har ikke øje for bredden af PPRs arbejde eller konsekvenserne af en garanti, siger formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg.
politik
Her er lægerne, der stiller op til regionsvalget
24 læger og én medicinstuderende stiller op til regionsrådsvalget 2021. Se kandidaterne her.
Uddannelse
Regeringen vil omlægge speciallægeuddannelsen i almen medicin
Kommende speciallæger i almen medicin skal tilbringe et halvt år mere i almen praksis, og de ekstra hænder skal især komme lægedækningstruede områder til gavn, foreslår regeringen i nyt udspil. Det kan dog blive en udfordring flere steder i landet, hvor uddannelsesforløbene i forvejen står ubesatte hen.
politik
Nyt sundhedsudspil: Regeringen vil etablere op mod 20 nærhospitaler
Nærhospitaler, bedre lægedækning i almen praksis og et styrket akutområde tæt på borgerne. Regeringen har præsenteret et nyt sundhedsudspil, som skal styrke sundheden i borgerens nærmiljø.
almen praksis
Skandaleramt lægehus i Charlottenlund lukkes ned
Lægerne bag Charlottenlund Lægehus får ikke lov at fortsætte. Det fremgår af en afgørelse fra Landssamarbejdsudvalg for Almen Praksis (LSU).
almen praksis
Kommunallæge efter et halvt år: Jeg har haft betydeligt mere klinisk arbejde, end forventet
Finn Rønholt har i et halvt år arbejdet som læge på et pleje- og genoptræningssted i Gladsaxe Kommune. Jobbet kræver stor beslutningskraft, fordi patienterne er ustabile.
Leder
Glansbilledet af Doktor Hansen krakelerer
Det er oplagt at spørge, hvor solidariteten er henne hos alle dem, der hylder glansbilledet af familielægen? Solidariteten med patienterne og med de læger, der skal dække de mindre attraktive områder?
stikpillen
En sundhedsreform med fokus på kvalitet, patientflow og ulighed, tak
Når alt kommer til alt, er det afgørende, at en ny sundhedsstruktur kan mindske den sociale og geografiske ulighed i sundhed, som vi har fået dokumenteret de seneste årtier.
kronik
Sagen om kræftudredning peger på tre ømme tæer i visionen om det nære sundhedsvæsen
Visionen er klar: Fremtidens sundhedsvæsen skal være nært, og den praktiserende læge skal spille en central rolle. Den aktuelle problematik om praktiserende lægers manglende adgang til diagnostiske undersøgelser til patienter med vage symptomer på kræft eller alvorlig sygdom viser imidlertid, at der er langt fra vision til virkelighed.
debat
Topdirektører fra Roche og Biogen: Vi har brug for en ny demenshandlingsplan
Det går ikke godt nok på demensområdet. Hverken i forhold til opsporing, diagnosticering eller behandling. Så hvad sker der, når der i fremtiden kommer 50 pct. flere patienter med en demenssygdom? Der er behov for en ny handlingsplan for demens, så vi sammen kan håndtere udfordringerne, skriver de to adm. direktører for hhv. Roche Pharmaceuticals i Danmark og Biogen i et fælles debatindlæg.
navne
Dansk forsker har nu modtaget verdens største hjerneforskningspris
Den prestigefyldte hjerneforskningspris, The Brain Prize, er nu blevet uddelt til vinderne. Jes Olesen er den første dansker, der modtager prisen.
navne
Erfaren økonom bliver ny bestyrelsesformand for Epilepsihospitalet Filadelfia
Epidemihospitalet Filadelfia står over for et formandsskifte. Kjeld Møller Pedersen takker, efter 20 år som bestyrelsesmedlem og 14 år som bestyrelsesformand, af og giver stafetten videre. Afløseren er fundet indenfor hospitalets egne rækker.
- Læge til Forsvarets Dag i Aalborg
Forsvaret | Ansøgningsfrist: 15/09/2024 - Direktør til Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut
Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut | Ansøgningsfrist: 16/09/2024 - Region Sjælland søger speciallæger i almen medicin til Nærklinikker (deltid)
Region Sjælland | Ansøgningsfrist: 26/09/2024
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg