Dansk klinisk forskning i verdensklasse
Når forskning er en hjertesag
Nysgerrige hjertelæger med næse for gode projekter, en særlig finansieringsmodel og politisk medvind er elementer i forklaringen på dansk kardiologisk forsknings gode, internationale ry. Det er skabt gennem mange år og hviler på et meget bredt fundament. Fremover venter nye tværfaglige samarbejder.
Ny medicin hæver standarden for behandling af diabetes samt hjerte- og nyresygdom
SGLT-2-hæmmere og aldosteronantagonister sprænger skalaen for, hvad man kan forvente af et lægemiddel. Nyt studie viser imponerende effekter ved både diabetes, nyresygdom og hjertesygdom.
Danmark besætter to ledige bestyrelsesposter hos EASD
I forbindelse med årets kongres for European Association for the Study of Diabetes var to bestyrelsesposter på valg. Begge poster gik til Danmark.
Pilotprojekt: Hospitalsafdeling trækker i træningstøjet i arbejdstiden
I et nyt projekt skal 100 medarbejdere på Lunge og Infektionsmedicinsk Afdeling på Nordsjællands Hospital træne i arbejdstiden. Målet er at skabe bedre trivsel og en attraktiv arbejdsplads.
Binyrebarkhormon øger risikoen for lungeinfektioner
Ny dansk forskning viser, at jo mere binyrebarkhormon patienter med svær KOL behandles med, desto større er deres risiko for at blive ramt af en kronisk lungeinfektion. Vi skal have forbruget af binyrebarkhormon ned, siger overlæge og forsker.
God effekt af COVID-19-vacciner til personer med multipel sklerose
Personer med multipel sklerose bør stadig lade sig vaccinere mod COVID-19. Det er meldingen på ECTRIMS fra flere producenter af lægemidler mod multipel sklerose samt uafhængige forskere.
Svingdøren snurrer: Skizofrene behandles mindre og genindlægges oftere
Mens antallet af mennesker med skizofreni har været støt stigende siden 2005, bliver patienter oftere genindlagt ifølge en analyse foretaget af KL’s nyhedsbrev Momentum. Det skyldes, at mange psykiatere er tvunget til at udskrive patienter, før de er færdigbehandlede, ifølge Dansk Psykiatrisk Selskab. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) genkender problematikken og erkender, at ressourcerne ikke har fulgt med antallet af patienter.
Socialpædagoger: Kommunerne er i dag ikke gearet til at gribe patienter fra behandlingspsykiatrien
Hver tredje person med skizofrenidiagnose bliver genindlagt inden 30 dage efter at være blevet udskrevet fra behandlingspsykiatrien. Kommunerne er for nuværende ikke i stand til at gribe patienterne, som ofte ikke er færdigbehandlede, når de bliver udskrevet, lyder det fra Socialpædagogernes Landsforbund. Både kommunerne og regeringen ser behov for indgriben.
Patienter med skizofreni har halveret deres medicinforbrug med målrettet nedtrapning
Det er muligt at halvere forbruget af medicin hos patienter med skizofreni gennem en målrettet indsats – og nogle kan blive helt fri af medicin. Det viser en evaluering af et satspuljeprojekt med 78 patienter på Psykiatrisk Center Glostrup.
Nyt studie: Togulykken på Storebælt blev håndteret efter retningslinjerne
Da læger, ambulancefolk, politi og andre dele af det danske beredskab rykkede ud til togulykken på Storebælt 2. januar 2019, gik det efter bogen. Danmark har et solidt beredskab, lyder konklusionen i en netop publiceret case report.
Sådan vil Region H stramme kontrollen med praksissektoren
På baggrund af en række svindelsager har embedsværket i Region Hovedstaden fremlagt otte forslag til, hvordan kontrollen med praksissektoren kan forbedres. Forslagene mødte bred opbakning i regionsrådet tirsdag aften. PLO erkender behov for mere transparens, men nogle af forslagene er for vidtgående, lyder det.
Kras kritik af Sundhedsplatformen i ny bog
Det sjællandske sygehusvæsens it-system, Sundhedsplatformen, er kernen i en ny debatbog skrevet på initiativ af overlægerne Niels Bentzon og Jacob Rosenberg og med bidrag fra bl.a. en tidligere sundhedsminister, eksperter inden for økonomi og datalogi samt en lang række sundhedsprofessionelle.
Kronik
Vogteren af DSAM’s arvesølv giver formandsstafetten videre
Gennem sine seks år som formand for Dansk Selskab for Almen Medicin har Anders Beich været en markant stemme i sundhedsdebatten. I den tid har han sat en faglig ære i at skære igennem det, han kalder en jungle af autoriseret sundheds-bullshit, og samtidig stå fast på, at rollen som praktiserende læge bygger på relationer og gensidig tillid læge og patient imellem. Her er hans afskedstale og velkomstord til DSAM’s nye formand.
leder
Vi må godt være stolte
I landet, hvor janteloven er opfundet, er vi ikke vant til at løbe rundt og slå os på brystet i begejstring over os selv og vores landsmænd. Men det må være på sin plads at fremhæve, når nogen gør det rigtig, rigtig godt.
debat
Mere ulighed i sundhed, tak
Afdelingsledelserne sidder i det daglige krydspres fra patienter, personale, forvaltninger og politikere. Men når opgaverne er flere end ressourcerne, bør de også have retten og pligten til at gøre det, der gavner patienterne mest.
Label
Læger mistrives længe, før de beder om hjælp
Forhenværende overlæge og speciallæge Grethe Harbo arbejder nu som lægefaglig coach. I sin konsultation, ‘Lægens Stol’, møder hun ofte kolleger, der er tæt på at bukke under for tårnhøje krav og stort arbejdspres.
- Speciallæge i psykiatri, almen medicin eller samfundsmedicin
Øvrige afdelinger Psykiatri | Ansøgningsfrist: 05/01/2025
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg