LÆGEDÆKNING
Christina Svanholm overtog lægehus på Lolland: Hver femte patient var på vanedannende medicin
Christina Svanholm har kastet sig over endnu et projekt på den lægefattige ø. Denne gang i Sakskøbing, hvor mødet med lægehusets 6.800 patienter har været en øjenåbner. Hun har igen kunnet rekruttere læger til sin praksis og vil ønske, at politikerne ændrer fokus væk fra, at læger skal bosætte sig i lægedækningstruede områder.
GENERISK ORDINATION
Apotekerforeningen: Indførelse af generisk ordination vil gavne patienter, læger og apoteker
På baggrund af en nyere analyse vil Lægemiddelstyrelsen ikke entydigt anbefale eller fraråde indførsel af generisk ordination i Danmark. Apotekerforeningen er mere positiv, og ser flere fordele end ulemper. Samtidig opfordrer foreningen til at stole på apotekernes faglighed.
POLITIK
Flere praktiserende læger på vej i Region Sjælland
Region Sjælland vil oprette flere lægeklinikker i fem udvalgte kommuner. Tiltaget tæller ti nye praktiserende læger, og ambitionen er, at de er begyndt til sommer.
DIAGNOSTIK
Ny digital løsning skal sikre hurtigere hudkræftdiagnostik i almen praksis
En ny digital løsning skal fremover gøre det muligt for praktiserende læger at tage og sende et foto af patientens hud til dermatologer. Løsningen skal sikre en hurtigere diagnostik og dermed sænke ventetiden for svar.
VÆLG KLOGT
Vælg Klogt anbefaler: Undgå unødige helbredstjek hos symptomfrie voksne
Helbredstjek til raske bliver mere udbredt, men kan belaste sundhedsvæsenet unødigt. Sådan lyder det fra patientforeninger og faglige selskaber, som sammen står bag en ny anbefaling fra ‘Vælg Klogt’.
NEFROLOGI/HJERTE-KAR
Forskellige SGLT2-hæmmere beskytter lige godt mod nyre- og hjertekarsygdom
Dansk forskning finder, at når det kommer til hjertekar- og nyreendepunkter, beskytter empagliflozin og dapagliflozin lige godt. Det er meget betryggende at vide, at det tilsyneladende ikke betyder noget, om man giver patienterne det ene eller andet lægemiddel, siger forsker.
DIABETES
Forskere: Stort fokus på mad og vægt kan give unge med type 1-diabetes spiseforstyrrelser
Mange unge med type 1-diabetes slås med forstyrret spisning, viser nyt dansk studie. Med et spørgeskema kan vi bedre finde de unge, der er i risiko for at udvikle spiseforstyrrelser, siger forsker.
BÆREDYGTIGHED
Kun hvert femte speciallægeselskab arbejder med bæredygtighed
En rundspørge foretaget af Dagens Medicin viser, at blot 20 pct. af de lægevidenskabelige selskaber har drøftet bæredygtighed på faglige møder, og at kun 2 selskaber har en bæredygtighedspolitik. »Forstemmende«, mener klimaprofessor.
LÆGEMANGEL
Region dropper ny virtuel lægeklinik efter massivt rekrutteringssvigt
Den store mangel på psykiatere på Sydfyn fik Region Syddanmark til at kaste 2,8 mio. kr. efter en psykiatrisk onlineklinik. Nu er initiativet blevet offer for det samme problem, som det blev sat i verden for at løse: Manglen på kvalificeret arbejdskraft.
BOGANMELDELSE
Med mod skal sundhedsvæsenet ledes
Morten Ziebell anmelder: ‘Mod, magt og muligheder’ kan læses og bruges af mange faggrupper, fordi den med sin letlæselige og kondenserede form dækker utroligt mange aspekter af ledelse og tegner en retning for, hvordan vi løser sundhedsvæsenets udfordringer i fremtiden.
ARBEJDSLIV
»Man kan løfte sig selv og andre ved at tale om, at man er et uperfekt menneske«
Henrik Ømark, overlæge og formand for akutlægerne, har kæmpet med fagligt selvpineri i årtier. Der skulle gå 20 år, før han fik sat navn på, hvad der er i vejen med ham. Han lider af impostorsyndromet. »Man tror, at man er helt alene i verden med følelsen af skam, hvis man begår en fejl,« siger han.
STIKPILLEN
Giver denne massive screening for fedtleversygdom overhovedet mening?
Har medicinalindustrien en finger med i spillet, når almen praksis pålægges at opspore stadig flere patienter med præ-præ-diagnoser, spørger Maria Krüger.
LEDER
Et grønt råb om hjælp
Den grønne omstilling i sundhedsvæsenet har alt for længe været overladt til lokale ildsjæle og sporadiske initiativer, som uanset at de har været godt tænkt og har skabt resultater på den korte bane, jo slet ikke tilføjer den nødvendige acceleration og fart til processen.
ØKONOMI
To ydelser gik igen i de største tilbagebetalingssager i Region Sjælland sidste år
I 2024 blev praktiserende læger i Region Sjælland samlet set mødt med tilbagebetalingskrav for 2,9 mio. kr. Lægeformand vurderer, at regionens opkrævninger er inden for skiven, men ser gerne, at de to »uhensigtsmæssige« ydelser laves om.
NEFROLOGI
I almen praksis er behandlingen af kronisk nyresygdom god, men der er rum til forbedringer
En stor gennemgang af behandlingen af kronisk nyresygdom i almen praksis peger på, hvor tingene går efter bogen, og hvor der er plads til forbedringer. Vi skal være bedre til at identificere den gruppe patienter, som kan have gavn af behandling med nogle af de nye lægemidler, siger professor og overlæge Henrik Birn.
- Speciallæger i almen medicin søges til Nærklinikker i Region Sjælland
Region Sjælland | Ansøgningsfrist: 27/04/2025 - Almen mediciner søges til at udvikle og lede en almen praksis og flexklinik på Holbæk Sygehus
Holbæk Sygehus | Ansøgningsfrist: 30/04/2025 - Praktiserende læge på Christiansø
Forsvarsministeriet | Ansøgningsfrist: 15/06/2025
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen