nyheder
Region Hovedstaden vil gøre epikrisen mere overskuelig
Nye epikriseskabeloner er fra dags dato blevet gjort tilgængelige for hospitaler i Region Hovedstaden. Målet er at gøre de vigtige elektroniske meddelelser mere overskuelige for læger i almen praksis, hvor flere læger har kritiseret epikriserne for at være en rodet affære.
forskning
Vacciner og smitte: Sådan blev vores immunforsvar påvirket under pandemien
Stort dansk studie har kortlagt, hvordan gentagne infektioner med forskellige varianter af SARS-CoV-2 påvirkede vores immunforsvar under pandemien. Forskningen gør os klogere på, hvordan vi skal vaccinere mod både SARS-CoV-2 og andre virus, og hvordan vi kan forvente, at immunforsvaret reagerer, siger Peter Garred, leder af studiet og overlæge på Rigshospitalet.
digital sundhed
Ny guide til sundhedsfaglige om digital behandling
Styrelsen for Patientsikkerhed har netop udgivet en ny guide, der skal besvare nogle af de spørgsmål, som sundhedsprofessionelle har om digital behandling. Som udgangspunkt gælder de samme regler som for al anden behandling, men der er enkelte forhold, man skal være opmærksom på.
magtlisten
Se listen: Her er sundhedsvæsenets 100 mest magtfulde 2023
Dagens Medicin kårer på 25. år de mest magtfulde personer i det danske sundhedsvæsen. Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) sætter sig efter mindre end et år på posten, og i sin anden periode som sundhedsminister, allerede på tronen som sundhedsvæsenets mest magtfulde, tæt fulgt af statsminister Mette Frederiksen (S).
Influenza/hjerte-kar
Dansk forskning fører til europæisk anbefaling af influenzavacciner som hjertemedicin
Influenzasæsonen er over os, og i år har European Society of Cardiology ændret retningslinjerne, så patienter indlagt med blodprop i hjertet bør have et stik med en influenzavaccine, inden de sendes ud af døren igen. Det kan nemlig i høj grad redde liv, har delvist dansk forskning vist.
pris
Ungarer og amerikaner får Nobelpris i medicin for udviklingen af mRNA-vacciner mod coronavirus
Året første nobelpris, der uddeles i medicin eller fysiologi, tilfalder de to forskere Katalin Karikó og Drew Weissman for deres arbejde med at udvikle mRNA-vacciner mod coronavirus.
interview
Sophie Løhde sidder på toppen af magten
Sophie Løhde er tilbage i sit drømmeministerium, og som indenrigs- og sundhedsminister har hun sat sig i toppen af hierarkiet. Hun er midt i det store arbejde med at omkalfatre sundhedsvæsenet, så det kan følge med demografien. Men selv om hun har travlt, insisterer hun på at have tid til også at komme ud fra Slotsholmen.
nyt job
Fra Komponentdirektør til kommunaldirektør
Byrådet i Egedal Kommune har fra 1. november ansat Jonatan Schloss som ny kommunaldirektør.
interview
»I en forfængelig stund kan det godt ærgre mig, at de fleste ikke ved, hvad jeg rigtigt laver«
Kendt fra sin klumme i Politiken og som læge på tv er Bente Klarlund den almindelige danskers oversætter af sundhed. Selvom hun ikke er bange for det populære, er alt funderet i det videnskabelige, og så indrømmer hun, at sundheden nogle gange overtrumfes af forfængeligheden.
stikpillen
Sundhedens breaking news: Når hokus pokus møder virkeligheden
STIKPILLEN: Kære medier, giv os nu en ordentlig dækning af denne milepæl i psykiatriens historie. Vi har brug for fokus på det, der virkelig betyder noget. Og for en gangs skyld ser det ud til, at politikerne har leveret varen, skriver Jonatan Schloss.
Leder
Leder: Usikker fremtid forskyder magten
Selvom hospitalsdirektører, magtfulde embedsmænd og topfolk relateret til Novo Nordisk naturligt nok også fylder i den øverste halvdel af årets magtliste, er det helt tydeligt, at det er beslutningstagere, politiske organisationer og personer, der som Løhde og Fisker har stor (in)direkte indflydelse på sundhedsvæsenets fremtid, som i år bevæger sig op ad listen.
hjerte-kar
Skrøbelige patienter tilbydes for sjældent ny behandling med SGLT2-hæmmere og GLP-1-receptoragonister
Selvom ældre og skrøbelige patienter kan have særlig god gavn af behandling med SGLT2-hæmmere og GLP-1-receptoragonister for type-2 diabetes, hjertekarsygdom og nyresygdom, bliver de alt for sjældent startet op i behandlingerne. Vi skal være bedre til at informere om, at lægemidlerne er sikre at bruge, siger professor og forskningschef i Hjerteforeningen Gunnar Gislason.
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen