politik/lægevalg
Lægeskift endte i kaos: Region Sjælland vil give lovgivningen et eftersyn
Debatten om fremgangsmåden, når en eller flere læger stopper i et kompagniskab, er igen blusset op. Denne gang på baggrund af et tumultarisk forløb i Region Sjælland. Mens regionsrådsformanden nu vil tage sagen op politisk, foreslår praktiserende læge Ulrik Hesislev, at man indfører det enkle princip om sidst ind, først ud.
teknologi
Lægen skal rådgive om smartwatches, men hvem skal rådgive lægen?
Wearables, såsom smartwatches, er på nuværende tidspunkt ikke et hjælpemiddel i almen praksis. Men med de rette indsatser er der stort potentiale, lyder det fra Thomas Purup, bestyrelsesmedlem i DSAM.
teknologi
Sundhedsdata giver muligheder som aldrig før. Nu skal vi finde ud af, hvordan vi udnytter dem
Mens de digitale muligheder for at overvåge sit helbred eksploderer, vokser behovet for evidens og overblik. Der er brug for hurtigt og effektivt at forstå, hvordan vi sikrer, at de mange sundhedsdata giver værdi for både borgere og sundhedsvæsenet, mener Jens Søndergaard, leder af Forskningsenheden for Almen Praksis på SDU.
tolkegebyr
I Norge har alle patienter ret til gratis tolk
Kvalitet og høj faglighed er kernen i det norske sundhedsvæsens tolkesystem, der lægger vægt på adgang til veluddannede tolke, overskuelige systemer og hurtig service. I modsætning til i Danmark tilbydes alle patienter uanset etnicitet og baggrund gratis tolk.
diabetes
GLP-1-receptoragonister er ofte udeladt i behandlingen af indvandrere med type 2-diabetes
Studie viser, at sandsynligheden for at være i intensiv behandling for type 2-diabetes i Danmark er lavere for indvandrere end for personer født her i landet. Det er bekymrende, at indvandrere ikke ser ud til at få den samme gode behandling som danskfødte, siger forsker.
kræft
Slut med at lave lokumsaftaler med kræftpatienter
Regeringen indfører ny overvågningsmodel og andre genopretningsinitiativer, der skal lukke hullerne på kræftområdet og bl.a. sikre, at man undgår mørketal i forbindelse med overskridelser af de maksimale ventetider. »Vi hverken kan eller skal acceptere, at patientrettigheder bliver tilsidesat,« siger Sophie Løhde (V).
hjemmebehandling
Ny aftale: En halv milliard kr. skal styrke hjemmebehandling med digitale løsninger
Regeringen, Danske Regioner og KL har indgået en aftale om at poste 500 millioner kr. i sundhedsvæsenet til digital hjemmebehandling. Midlerne skal bruges på udstyr til borgere med KOL og diabetes, digitale tilbud inden for psykiatri og genoptræning og skærmbesøg i den kommunale sygepleje.
debat
Det gør en forskel at læge og patient kender hinanden
Vores arbejde er måske ikke altid synligt, men når det ikke er gjort, bliver det meget synligt, når opgaven ikke bliver løftet. Ønsker Danske Regioner virkelig at se konsekvenserne, hvis det usynlige og umålelige arbejde ikke bliver gjort?
debat
Almen praksis skal være krumtappen i det nære sundhedsvæsen – Det kræver reformer
Reformen af almen praksis er nødvendig, men vejen frem bør ikke være at centralisere den under regionerne og sygehusene. I stedet bør vi styrke almen praksis som krumtap i det nære sundhedsvæsen ved at integrere hjemmeplejen på lokalt niveau, skriver praktiserende læge og ph.d.-studerende Rasmus Dahl-Larsen.
politik
Danske Regioner vil forringe PLO’s indflydelse på egne aftaler med det offentlige
I et nyt udspil lægger Danske Regioner op til, at PLO får mindre indflydelse på egne aftaler end i dag. Det skal sikre større ensartethed og kvalitet i behandlingen. »Det går ikke, at ydelseskataloget er en menu, som lægerne vælger ud fra, alt efter hvad de har lyst til at levere,« siger Bo Libergren (V), regionsrådsformand i Syddanmark.
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen