Dødsangst
Dødsangst kan ikke vente til sidste øjeblik
Mens læger er vant til at tale med patienter om både livet og døden, bliver behandlingen af dødsangst måske forbigået. Det har fået praktiserende læge til at sætte lige netop dødsangsten på dagsordenen på ét af Lægedages kurser for praktiserende læger og praksispersonale. En af underviserne på kurset opfordrer til, at vi taler mere om døden, så vi kan leve livet.
Politik
»Selvfølgelig er det godt med politisk debat,« sagde sundhedsministeren inden åbningsdebat og ilede straks ud ad bagdøren
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) leverede mandag eftermiddag åbningstalen til Lægedage 2021, hvor han understregede vigtigheden af kontinuitet i almen praksis og nye politiske tiltag for at styrke lægedækningen. For andet Lægedage i træk forblev hans stol dog tom under den efterfølgende åbningsdebat.
Hæder
Ærespris til de svage patienters forkæmper
Lise Dyhr er årets modtager af de praktiserende lægers ærespris, Mahlerprisen, for sit mangeårige arbejde med at forbedre sundhedstilbuddene til de socialt svageste patienter og for sit arbejde for at reducere uligheden i sundhed.
portræt
Lægen, der lagde navn til Mahlerprisen: Nøglen er at forstå, hvordan befolkningen tænker
Grundpillen i primær sundhed er befolkningens evne til at være med som fuldgyldig, ligeværdig partner i ethvert sundhedssystem. Sådan lød det bl.a. fra tidligere generaldirektør for WHO og nu afdøde Halfdan Mahler i dette fremragende interview med Dagens Medicin fra 2000.
udbrændthed
»Almen praksis er et hajfyldt farvand, der spiser for meget af os, hvis vi ikke passer på«
Næsten alle stole var besat til tirsdagens session om at undgå omsorgstræthed i almen praksis. For kursusleder Lene Agersnap har færre dage med patientkontakt og nye roller i lægefaget som eksempelvis kursusleder været en af måderne at bevare energien på i et langt og fantastisk, men også omsorgstungt arbejdsliv.
medicinering
Når sociale og psykologiske faktorer påvirker medicinudskrivningen
Hvilke – måske – ikke-farmakologiske faktorer styrer lægens udskrivning af medicin? Det var rammen for en session på onsdagens Lægedage.
politik
‘Den omvendte sundhedslov’ løb igen med opmærksomheden ved åbningsdebatten til Lægedage
Tilgængelighed i almen praksis og intern opgavefordeling i lægehusene blev debatteret ved åbningen af Lægedage 2021. Igen i år kom debatten dog ret hurtigt til at handle om, hvordan der kan gives mest til de patienter med størst behov.
second victim
Læger skal undgå skyld og skam
Når et patientforløb ikke går som ventet og ender med et ulykkeligt udfald, kan læger og andet sundhedspersonale blive ‘second victim’ og slås med skyld og skam. Det er emnet for et af årets kurser på lægedage. Åben dialog og at turde at være i sårbarheden er vejen til en nødvendig kulturændring, siger underviser på kurset Katja Schrøder, der har beskæftiget sig med området i ti år.
Medicinering
Store forskelle i udskrivning af uhensigtsmæssige lægemidler
På tværs af landet er der store forskelle i, hvor flittigt praktiserende læger har gang i receptblokken, når det gælder potentielt uhensigtsmæssige lægemidler, viser nyt studie. Medicinudskrivning er en kompliceret verden, siger forsker bag.
politik
DSAM-formand: Vi savner viden om kvaliteten, når sygeplejersker står for konsultationerne
Dansk Selskab for Almen Medicin opfordrer til en undersøgelse af kvaliteten af behandlingen, når sygeplejersker overtager konsultationer fra lægen.
- Ledende overlæge til Natlægevagten i Region Syddanmark
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 15/10/2023
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg