I denne udgave af Dagens Medicins hjerte-kar-nyhedsbrev samler vi op på en række meget bemærkelsesværdige danske forskningsresultater, der er udgivet på det seneste.

Der er blandt andet udkommet to artikler med fokus på udskiftning af hjerteklapper. I det ene studie, udgivet i The Lancet, har læger på tværs af universitetshospitaler arbejdet sammen om at sammenligne kvaliteten på hjerteklapper. Og i den anden artikel, udgivet i Heart, har forskere fra Rigshospitalet fundet ud af, at de typer af antibiotika, som læger benytter i dag, ikke tilstrækkeligt beskytter mod en type af bakterier, der hyppigt er årsag til hjerteklapbetændelse.

Der er også kommet to meget spændende studier med fokus på behandling af hjertesvigt. Det ene er positivt, da det viser, at det kan betale sig at behandle med alle fire guideline-anbefalede lægemidler. Både i forhold til overlevelse og risiko for indlæggelse. Modsat viser det andet dog, at der er en markant ulighed i adgangen til anbefalet medicin for hjertesvigt alt efter familiestatus, bopæl og herkomst.

Sidst, men ikke mindst, har vi talt med en professor og overlæge om, at der inden for diagnostik og behandling af ATTR-CM er sket så store fremskridt, at man bør have fokus på at diagnosticere patienter tidligere.

Danske forskere står bag stor sammenligning af kvalitet på hjerteklapper

Læger og forskere fra tre danske universitetshospitaler er gået sammen om at validere kvaliteten af nye hjerteklapper til TAVI-behandling. De første resultater er udgivet i The Lancet og viser, at der ingen forskel er mellem de bedste på markedet nu og dem, der gerne vil ind på markedet.

Annonce

Nye muligheder bør føre til fokus på opsporing af hjertelidelsen ATTR-CM

Inden for diagnostik og behandling af transthyretin amyloid kardiomyopati er der sket store fremskridt de senere år. Det gør det relevant at undersøge muligheden for at diagnosticere patienter tidligere og måske tilmed behandle præventivt, siger professor og overlæge Peter Riis Hansen fra Kardiologisk Afdeling på Herlev-Gentofte Hospital.

Annonce

Markant ulighed i adgangen til anbefalet hjertesvigts-medicin

Et dansk studie i Heart viser, at der mellem danskerne er store forskelle i adgangen til den anbefalede medicin for hjertesvigt, og problemet kan være endnu større i almen praksis. Hjertesvigt er en alvorlig sygdom, så når vi ser så store forskelle, bør det adresseres af sundhedsvæsenet, siger en af forskerne bag studiet Maria Klitgaard Christensen.

Ad

Nuværende brug af antibiotika er ikke måske tilstrækkeligt dækkende ved TAVI

Det går i dag patienter, der får udskiftet en hjerteklap, så godt, at læger kan fokusere på andre ting – blandt andet hvilke bakterier der er skyld i de sjældne infektioner, som kan opstå omkring hjerteklapperne efter operationen. Et nyt dansk studie viser, at de typer af antibiotika, som læger benytter i dag, ikke tilstrækkeligt beskytter mod en type af bakterier, der hyppigt er årsag til netop hjerteklapbetændelse.

Hvad synes du om dette nyhedsbrev?

Da vi har lanceret en ny type nyhedsbreve, vil vi meget gerne høre din mening, så vi kan gøre det endnu bedre. Både ris og ros er meget velkomment.