I denne udgave af Dagens Medicins kræft-nyhedsbrev sætter vi fokus på behandlingen af og senfølger efter tarmkræft.

I et stort internationalt Lancet-studie med bl.a. danske patienter været med til at påvise, at dobbelt immunterapi med nivolumab plus ipilimumab er bedre end bare at give én immunterapi for patienter med en særlig type tarmkræft. Og det kan ifølge cheflæge Lars Henrik Jensen være en fremtidig standardbehandling.  

Et dansk studie viser desuden, at forskellige faktorer markant øger risikoen for smerter som senfølger til kræftbehandlingen. Ifølge en af forskerne bag studiet lægger resultaterne op til, at læger skal være bedre til at tale med deres patienter om, at selvom de kan behandles og helbredes for deres kræft, kommer det også med risiko for nogle konsekvenser.

Og så viser et andet dansk studie, at flere end halvdelen af de mænd, der bliver opereret for endetarmskræft, har problemer med erektil dysfunktion efterfølgende. Samtidig afslører studiet, at problemerne ikke går væk. En af lægerne bag studiet påpeger, at det er vigtigt at identificere patienterne, det drejer sig om, og fortælle dem, at vi faktisk godt kan hjælpe dem, hvis de har problemer med at få gang i sexlivet igen efter et kirurgisk indgreb for endetarmskræft.

Cheflæge: Dobbelt immunterapi kan være ny standard til patienter med særlig form for tarmkræft

Et stort internationalt Lancet-studie viser, at til patienter med særlig type metastaserende kolorektalcancer er immunterapien nivolumab ikke bare bedre end kemoterapi, nivolumab plus ipilimumab er som dobbelt immunterapi bedre end bare at give én immunterapi. Det er de mest spændende data inden for området i disse år, siger cheflæge Lars Henrik Jensen fra Vejle Sygehus.

Annonce

Annonce

Rigtig mange mænd bliver seksuelt inaktive efter operation for endetarmskræft

Opgørelse fra Aarhus Universitetshospital viser, at rigtig mange mænd slås med erektil dysfunktion og seksuel inaktivitet efter operation for endetarmskræft. Problemerne opstår allerede lige efter operationen og bliver faktisk ikke bedre inden for de efterfølgende 12 mdr., viser forskningen. Vi er nødt til at identificere, hvem der har brug for hjælp, for vi kan faktisk godt hjælpe dem, siger forsker.

Hvad synes du om dette nyhedsbrev?

Da vi har lanceret en ny type nyhedsbreve, vil vi meget gerne høre din mening, så vi kan gøre det endnu bedre. Både ris og ros er meget velkomment.