forsøg
Aktiviteten i Region Syddanmarks speciallægepraksis blev sluppet fri: Nu er evalueringen landet
I tre måneder af 2024 kunne Region Syddanmarks privatpraktiserende speciallæger skrue op for aktiviteten uden at blive ramt af hverken knækgrænse eller den samlede økonomiske ramme. Effekten blev dog ikke så stor som håbet, erkender Region Syddanmarks regionsformand.
kapacitet
FAPS-formand: Vi har vist, at der er en ekstra kapacitet derude
Tre af landets regioner valgte at slippe aktiviteten løs hos de praktiserende speciallæger i slutningen af 2024. Nu er evalueringerne landet, og ifølge formanden for Foreningen af Praktiserende Speciallæger, viser evalueringerne, at der er en ekstra kapacitet at hente hos speciallægerne, hvis regionerne ønsker det.
astma
Overlæge: Småbørn med akutte astmasymptomer skal behandles med hurtigtvirkende beta2-agonister
Et dansk studie viser, at det gavner helt små børn under seks år, hvis de ved akutte astmasymptomer behandles med hurtigtvirkende beta2-agonister. Det bør være standard i behandlingen af små børn med astmasymptomer, i stedet for at vi prøver at gætte os frem til, hvem der skal have denne form for behandling, og hvem der ikke skal, siger overlæge og lærestolsprofessor Bo Chawes.
lægedækning
Varsel: Næsten 100 læger tvinges til at arbejde i Nykøbing Falster
Læger fra Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde bliver tvunget til også at arbejde i Nykøbing Falster. »Vi har set os nødsaget til at trække det her kort, selvom det selvfølgelig på ingen måde er ønskværdigt,« siger lægefaglig direktør Morten Ziebell.
lunger
Jens Ulrik Stæhr Jensen: Man skal ikke lide i årevis med kronisk hoste
I dag har speciallæger gode muligheder for at finde årsagen til kronisk hoste og behandle tilstanden. Derfor bør danskere heller ikke acceptere, at de går rundt i årevis og hoster, når vi nu kan hjælpe dem, siger overlæge og professor Jens-Ulrik Stæhr Jensen.
overvægt
To milliarder mennesker vil være svært overvægtige i 2050, og vi kender stadig ikke forklaringen
Nye fremskrivninger publiceret i The Lancet viser, at i 2050 vil to mia. mennesker lide af svær overvægt, mens halvdelen af os vil være overvægtige. Rigeligt med mad er en forudsætning, men vi forstår stadigvæk ikke, hvorfor nogle mennesker bliver overvægtige, siger professor emeritus og fedmeekspert Thorkild I. A. Sørensen.
vaccination
Rådgivende udvalg: Der vil være bred faglig opbakning til et tilbud om vaccination mod RS-virus
RSV-virus kan være livsfarligt for spædbørn. Og Sundhedsstyrelsens rådgivende Vaccinationsråd er derfor overvejende positivt stemt i forhold til indførelsen af et nationalt vaccinationsprogram med en vaccine, der gives til gravide kvinder som en forebyggende RSV-behandling.
forskning
EU-projekt vil integrere sociale henvisninger i lægepraksisser
Lægehuse i Region Nordjylland og Midtjylland er med i et nyt EU-forskningsprojekt, der undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
arbejdsmiljø
Hospitalsdirektør chokeret efter endnu en voldsepisode: »Vi kan ikke løse problemet alene«
Kun tre uger efter at en 33-årig mandlig patient forsøgte at kvæle en sygeplejerske, opstod der i forrige weekend endnu en voldsepisode mod personalet på Hvidovre Hospital. Hospitalsdirektør Birgitte Degenkolv er ked af overfaldene og beder bl.a. politikerne om hjælp til at løse problemet.
psykiatri
Vigtigt at opspore somatisk sygdom hos patienter med en psykiatrisk diagnose
En meget stor del af patienter med en psykiatrisk diagnose har ikke-erkendt somatisk sygdom, og det øger deres risiko for både sygdomsforværring og død. I Region Hovedstadens Psykiatri har man grebet tingene an på en ny måde for at hjælpe denne gruppe sårbare borgere med at få den nødvendige behandling.
debat
DSAM-næstformand: Generisk ordination er nøglen til patientsikkerhed og forsyningssikkerhed
I en tid med fokus på effektive arbejdsgange og pres på lægepraksisser er det spild af ressourcer, at læger skal bruge tid på at trykke på de rigtige knapper frem for at behandle patienter. Derfor er det på høje tid, at generisk ordination og moderniseret brug af recepter bliver standardpraksis i Danmark, skriver Maria Krüger.
stikpillen
Tiden skriger på arbejdspladser, der kan inkludere neurodivergente hjerner
Sundhedsvæsenet skal blive bedre til at inkludere såkaldte neurodivergente hjerner, for der er mere end nogensinde brug for sundhedsprofessionelle, som evner at tænke forskelligt og udfordre status quo, skriver Marie Højriis Storkholm.
uddannelse
En uddannelsesansvarlig overlæge uden afdeling har givet gladere læger på Slagelse Sygehus
For at løfte uddannelsesniveauet og gøre det mere attraktivt at være HU-læge i almen medicin på Slagelse Sygehus har man ansat en tidligere praktiserende læge som uddannelsesansvarlig overlæge. Egentlig var Tue Flindt Møller på vej på pension, men været en stor succes, der har gjort rekruttering nemmere og ført til gladere læger.
- Stilling som afdelingslæge med funktion i Diagnostisk Center, OUH Svendborg Sygehus
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 22/05/2025 - Afdelingslæge til Individsektionen, Tilsyn og Rådgivning Øst
Styrelsen for Patientsikkerhed | Ansøgningsfrist: 30/05/2025 - Praktiserende læge på Christiansø
Forsvarsministeriet | Ansøgningsfrist: 15/06/2025
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen