I denne udgave af Dagens Medicins nyhedsbrev om diabetes og overvægt har vi fokus på svær overvægt.

To nye studier, publiceret i The Lancet, viser, at vi vil gå fra i dag at være omkring én mia. svært overvægtige mennesker til at være to mia. i 2050. Det er en udbredt opfattelse, at den voldsomme stigning ganske enkelt skyldes, at folk spiser for meget og bevæger sig for lidt, men det er snarere følger af udviklingen end forklaringen ifølge professor emeritus Thorkild I. A. Sørensen, som i forbindelse med de to publikationer har skrevet en kommentar til studierne – også i The Lancet.

Og så er det også velkendt, at selv dem, der enten på egen hånd eller ved hjælp af medicin lykkes at opnå et vægttab, efterfølgende kæmper med at holde det, mens nogle mennesker faktisk aldrig tager på, næsten uanset hvad de spiser. Ifølge et nyt østrigsk studie i Nature tyder det på, at forklaringen måske kan være, at cellerne i fedtvævet har en ‘hukommelse’, og at de derfor aldrig glemmer overvægt. Det betyder, at selvom en person har opnået et vægttab, er de molekylære signalveje i cellerne hele tiden klar til igen at øge vægten.

I dette nyhedsbrev kan du også læse om, at danske forskere blev overraskede over at finde ud af, at der hos personer med svær overvægt og hjertesvigt med nedsat pumpefunktion ikke er nogen sammenhæng mellem sværhedsgraden af symptomer og det direkte blodtryk målt i og omkring hjertet. Og om at et andet dansk studie viser, at når mor indtager kunstige sødestoffer under graviditeten, har hendes børn langvarig forhøjet risiko for at udvikle overvægt

Annonce

Annonce

Kunstige sødestoffer under graviditeten øger barnets risiko for overvægt

Dansk studie viser, at når mor indtager kunstige sødestoffer under graviditeten, har hendes børn langvarig forhøjet risiko for at udvikle overvægt. Det er en relevant problematik, da det praktisk talt er umuligt at undgå kunstige sødemidler, fordi de findes overalt, siger forsker.

Hvad synes du om dette nyhedsbrev?

Da vi har lanceret en ny type nyhedsbreve, vil vi meget gerne høre din mening, så vi kan gøre det endnu bedre. Både ris og ros er meget velkomment.