Vi har i denne udgave af nyhedsbrevet om infektionsmedicin sat fokus på to meget interessante danske forskningsarbejder med influenzavaccine. I det ene står  læge og professor Tor Biering-Sørensen og kollegaer bag et nyt metastudie, der viser, at højdosis influenzavaccine giver markant bedre beskyttelse mod smitte med influenza, indlæggelser på grund af influenza og indlæggelser generelt. Tor Biering Sørensen er også en af de bærende kræfter bag det store danske studie DANFLU 2, der netop nu er ved at afsøge det store potentiale i at skifte fra standarddosis influenzavaccine til højdosis. 

I et andet studie er professor Ole Frøbert med kollegaer ved at undersøge effekten af influenzavaccination i forhold til udvikling af diabetes type-1 blandt børn og unge. Forskerne har netop publiceret protokollen bag forsøget i BMJ Open.

Og så har danske forskere fra Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital og KU afsløret årsagen til den meget frygtede COVID-19-komplikation MIS-C, som rammer børn og unge. Forskerne bag fortæller, at de nu kan stille en diagnose ud fra en blodprøve på indlæggelsestidspunktet.

Højdosis influenzavaccine beskytter bedre mod hospitalsindlæggelser

Stort dansk metastudie viser, at højdosis influenzavaccine giver markant bedre beskyttelse mod smitte med influenza, indlæggelser på grund af influenza og indlæggelser generelt. Det store potentiale i at skifte fra standarddosis influenzavaccine til højdosis bliver netop nu undersøgt i et enormt dansk studie.

Annonce

Årsagen til frygtet COVID-19-komplikation hos børn afsløret

Kortlægning af proteiner i blodet hos børn med den frygtede COVID-19-komplikation MIS-C afslører, hvordan immunforsvaret går amok efter smitte med coronavirus, og hvordan det kan lede til alvorlig sygdom, udvikling af blodpropper og død. Vi kan nu stille en diagnose ud fra en blodprøve på indlæggelsestidspunktet, fortæller læger.

Annonce

Ad

Hvad synes du om dette nyhedsbrev?

Da vi har lanceret en ny type nyhedsbreve, vil vi meget gerne høre din mening, så vi kan gøre det endnu bedre. Både ris og ros er meget velkomment.