Freitag: Myndighederne vil have disruption af almen praksis, og vi har kun set begyndelsen 

Debat: I denne uge bliver vi klogere på, hvor meget magt og indflydelse regeringen vil tage fra PLO, når sundhedsreformens næste store lovkompleks sendes i høring. Bliver PLO gjort til en parentes, skal de praktiserende læger nok tilpasse sig, mens de eneste vindere bliver borgere med høj uddannelse og høj indkomst, skriver PLO’s mangeårige formand, Christian Freitag.  

Annonce

Vær med til at diskutere sundhedsreformens muligheder for ledelse, innovation og sundhedsdata

Kære læser,

igen i år samler Dagens Medicin en række af sundhedssektorens vigtigste og mest interessante aktører til oplæg og debat om fire af tidens varmeste sundhedsemner. 

Det sker på konferencen ‘2 dage for sundheden’, som afholdes i dagene 3.-4. november i Life Science Huset, Lersø Parkallé 101, 2100 København Ø.

I år er temaerne ‘Ledelse i det nye sundhedsvæsen’, ‘Innovativ sundhedsteknologi i et transformeret sundhedsvæsen’, ‘Sundhedsdata som motor for innovation’ og ‘De første erfaringer med sundhedsreformen’. Og jeg håber, at du har lyst til at være en del af debatten.

Det, der i høj grad binder de 4 temaer sammen, er Folketingets vedtagelse af den største sundhedsreform i 25 år, der vil være referencepunktet for de næste mange års udvikling på alle niveauer i sundhedsvæsenet. 

Selvom sundhedsreformens nye forvaltningsmodel med en ny Region Østdanmark først indføres 1. januar 2027, er de første ændringer så småt ved at blive implementeret. Eksempelvis træder en ny national fordelingsmodel for praktiserende læger i kraft 1. juli i år. Samme dag tænder Digital Sundhed Danmark, der samler sundhed.dk, MedCom og Sundhedsdatastyrelsen i én organisation, computerne for første gang. Og 1. januar er det de forberedende sundhedsråds tur. 

Det betyder, at man alle steder i sundhedsvæsenet er i fuld gang med at tage bestik af de nye tider, som reformen fører med sig i forhold til nye ansvarsområder, arbejdsprocesser og samarbejdspartnere. Det omfattende arbejde er kun lige begyndt. 

Derfor er det ny viden, inspiration og debat til tiden, når vi i år på ‘2 dage for sundheden’ har valgt at tone de fire temaer i skæret fra reformen. 

På sporet om ledelse – ‘Ledelse i det nye sundhedsvæsen’ – betyder det, at reformens nye rammer for samarbejdet mellem kommuner, sygehuse og almen praksis vil være et af flere emner på dagsordenen. For hvordan kan man lede både sine egne medarbejdere og på tværs af sektorer, samtidig med at der sker store forandringer i både opgaver og arbejdsgange? Mødeleder er Thomas Drivsholm, praktiserende læge, lægefaglig leder, Kvalitet i Almen Praksis, KiAP. 

På sporet ‘Innovativ sundhedsteknologi i et transformeret sundhedsvæsen’ vil mødeleder Henning Langberg, professor, dr. med, LangbergPLUS Consulting, sammen med relevante oplægsholdere blandt andet zoome ind på et andet vigtigt element i sundhedsreformen, nemlig det kommende Nationalt Center for Sundhedsinnovation, der skal styrke udviklingen af innovative sundhedsteknologier på tværs af landet. Men hvordan sikrer vi, at centret også bliver en motor for reel forandring?

I takt med at den digitale udvikling og brugen af kunstig intelligens buldrer derudad, kan sundhedsdatas betydning for sundhedsvæsenets evne til fortsat at levere pleje, omsorg og behandlinger af høj kvalitet ikke undervurderes. På sporet ‘Sundhedsdata som motor for innovation’ udforsker vi blandt andet betydningen af den kommende EU-forordning om European Health Data Space, der skal styrke borgernes kontrol over egne data og bidrage til, at sundhedsdata kan deles sikkert og effektivt på tværs af landegrænser. Det handler om brug af data til patientbehandling og til forskning, innovation og politikudvikling. Mødeleder er Jesper Eriksen, head of data analytics, Healthcare Nordics, IQVIA  

Og endelig har vi dedikeret et helt spor med Jonatan Schloss, kommunaldirektør i Egedal Kommune, som mødeleder til at diskutere de første erfaringer med sundhedsreformen og dens implementering. Det kommer blandt andet til at handle om, hvilke tiltag der står øverst på Sundhedsstyrelsens to-do-liste for at hjælpe reformen i gang ude i den virkelige verden.

Tøv ikke med at tilmelde dig dette unikke arrangement, hvor vi sætter sundhedsreformens muligheder og konsekvenser for ledelse, innovation og sundhedsdata til debat. Se hele programmet her.

Jeg håber, at se dig og dine kolleger d. 3.-4. november i København.

De bedste hilsner,

Jesper Bernstorf Jensen

ansv. chefredaktør

Tandhjulene kører trods huller i vagtplanen

Mathilde Baumann er under uddannelse til speciallæge i samfundsmedicin, og sidder som den eneste læge på børne- og ungepsykiatrisk ambulatorium i Grønland. Hun lader sig smitte af sine kollegers grønlandske tro på, at tingene nok skal gå på trods af øjensynlige udfordringer, som i en dansk kontekst ville virke uoverstigelige. Den kollegiale opbakning giver mod til at klare nye udfordringer.

Annonce

Musik er Jannik Falhofs meditation i en travl hverdag

KULTURKANYLE: Jannik Falhof elsker kultur for det frirum og perspektiv, det giver ham i hverdagen. Han kan takke sin mor og bedstemor for at introducere ham til det, der får kulturen til at føles livsvigtig for ham i dagligdagen. Musikken

Annonce

Se flere jobs