second victim
Læger skal undgå skyld og skam
Når et patientforløb ikke går som ventet og ender med et ulykkeligt udfald, kan læger og andet sundhedspersonale blive ‘second victim’ og slås med skyld og skam. Det er emnet for et af årets kurser på lægedage. Åben dialog og at turde at være i sårbarheden er vejen til en nødvendig kulturændring, siger underviser på kurset Katja Schrøder, der har beskæftiget sig med området i ti år.
ledelse
Ledelse koster kræfter – og det er ok at få hjælp
Stigende administrative krav og udviklingen mod større praksisser med flere ansatte kræver mere fokus på ledelse i almen praksis end tidligere. Hver anden praktiserende læge lider i dag af udbrændthed, og netop det vil ledelseskonsulent Mikael Elkan imødekomme ved at klæde lægerne bedre på til ledelsesmæssige og organisatoriske opgaver, der kan koste arbejdsglæde i hverdagen.
Ledelse
Værdifuld hjælp for ny praksis
De havde begge to forladt deres tidligere praksis i jagten på større arbejdsglæde og ville være sikre på et match. Rikke Sund og hendes praksismakker fik hjælp af Mikael Elkan til blandt andet personlighedsprofiler og kortlægning af fælles værdier, før de sprang ud i deres nye kompagniskab.
Ledelse
Personlighedsprofiler gør samarbejdet bedre
I den lille kompagniskabspraksis var der brug for hjælp til mere klar kommunikation og til at skabe et teamwork med bedre forståelse for hinanden. Hjælpen til bedre personaleledelse fik de udefra.
sygepleje
Kroniske smerter: Det er vigtigt at tage sig tid til at lytte
Patienter med kroniske smerter møder ofte mistro fra deres omgivelser. Anerkendelse og tid til at lytte kan være en vej til at hjælpe dem med mere end medicin, mener konsultationssygeplejerske Lene Landvad.
uddannelse
Unge læger satser på egen praksis i Thy
12 læger, der er i gang med hoveduddannelsen i almen medicin, har givet hinanden håndslag på at blive i Thy som praktiserende læger. Et godt uddannelsesmiljø og fagligt fællesskab trækker unge læger til området.
medicinering
Store forskelle i udskrivning af uhensigtsmæssige lægemidler
På tværs af landet er der store forskelle i, hvor flittigt praktiserende læger har gang i receptblokken, når det gælder potentielt uhensigtsmæssige lægemidler, viser nyt studie. Medicinudskrivning er en kompliceret verden, siger forsker bag.
Omsorgstræthed
»Almen praksis er et hajfyldt farvand, der spiser for meget af os, hvis vi ikke passer på«
Næsten alle stole var besat til tirsdagens session om at undgå omsorgstræthed i almen praksis. For kursusleder Lene Agersnap har færre dage med patientkontakt og nye roller i lægefaget som eksempelvis kursusleder været en af måderne at bevare energien på i et langt og fantastisk, men også omsorgstungt arbejdsliv.
medicinering
Når sociale og psykologiske faktorer påvirker medicinudskrivningen
Hvilke – måske – ikke-farmakologiske faktorer styrer lægens udskrivning af medicin? Det var rammen for en session på onsdagens Lægedage.
- Kom i mesterlære i Pædagogisk Udviklende Funktion – Videreuddannelsesregion Syd
HR | Ansøgningsfrist: 14/04/2025 - Læge til Forsvarets Dag – Fleksibel stilling med mening
Forsvarsministeriets Personalestyrelse | Ansøgningsfrist: 17/03/2025
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg