
I denne udgave af Dagens Medicins hjerte-kar-nyhedsbrev sætter vi fokus på hypertension (forhøjet blodtryk).
Tre nyere danske forskningsresultater bidrager med viden, der potentielt kan påvirke behandlingstilgangene til tre forskellige typer af hypertension.
Det ene studie viser, at alt for få kvinder med forhøjet blodtryk i graviditeten kommer i blodtrykssænkende behandling efter fødslen, selvom det anbefales. Og det kan have store helbredsmæssige konsekvenser i fremtiden. Seniorforsker ved SSI Heather Boyd foreslår en mere systematisk tilgang til at følge op på kvinder, der har haft forhøjet blodtryk under graviditeten, for »Pointen er, at blodtrykket ikke bare skal ned, men hurtigt ned.«
I et andet studie har professor og overlæge i klinTjeisk epidemiologi Henrik Toft Sørensen sammen med kollegaer, kortlagt, hvor hyppig tilstanden kronisk forhøjet blodtryk i lungekredsløbet er, hvem den rammer, og hvordan det går patienterne. Konklusionen er ud fra dette, at i skal blive bedre til at forebygge denne komplikation hos patienterne.Og så har danske forskere identificeret, at den sjældne hovedpinelidelse hos børn, idiopatisk interkraniel hypertension, ofte akkompagneres af forhøjet systemisk veneblodtryk, hvilket formentlig er årsagen til lidelsen. Denne har hidtil været ukendt. »Målet er nu at finde ud af, hvorfor børn og voksne med idiopatisk intrakraniel hypertension har forhøjet venetryk, og om vi kan gøre noget ved det,« fortæller en af forskerne bag studiet, læge og postdoc Casper Schwartz Riedel fra Neurocentret på Rigshospitalet.