Kære    

For forskere i klinisk onkologi er de kommende dage blandt de mest spændende på året. I weekenden begynder nemlig den årlige kongres for European Society for Clinical Oncology (ESMO), der i år foregår i Paris.

Tusindvis af forskere finder i disse dage frem til byernes by for at deltage i kongressen og blive klogere på deres felt gennem den forskning, som deres kollegaer fra hele verden har bedrevet over det seneste år. Også en snes danske forskere og læger har taget turen til den franske hovedstad for at deltage.

Dagens Medicin har tradition tro lagt sig i selen for at dække hele kongressen med artikler om både de store internationale forskningsnyheder og det, der er det mest interessante fra dansk hånd.

Fra dansk side kan vi se frem til flere resultater vedrørende brugen af immunterapi til forskellige patientgrupper. Efter sigende viser et studiet, at immunterapi nogle gange virker bedre til kvinder end mænd, mens et andet viser, at prednisolon ved behandling af modermærkekræft med hjernemetastaser spænder ben for behandlingen.

Fra dansk side vil forskere også dele ud af erfaringerne fra Odense første senfølgeklinik til kræftpatienter. Kirurger fra Aalborg Universitetshospital vil også fremlægge resultater fra en revolutionerende ny behandling til patienter med tilbagevendt endetarmskræft.

Det hele skal dog ikke farves i nationalfarverne, og også fra udenlandsk side kommer der store resultater på ESMO. Vi kan bl.a. se frem til nye data for behandling med ipilimumab, nivolumab og pembrolizumab i forskellige settings.

Et af de andre meget interessante forskningsresultater skulle efter sigende dreje sig om en ny testmetode til at screene for 50 forskellige former for kræft i en blodprøve. Og så kommer engelske forskere til Paris med data, der peger på, at en stor del af os render rundt med lungemutationer, som disponer for udvikling af lungekræft, hvis vi bliver udsat for partikelforurening i luften.

Som altid bliver ESMO interessant at følge, og Dagens Medicins journalist er klar til at rapportere om det største forskning.

Mandag 12. september til og med torsdag 15. september udkommer vi først på eftermiddagen med nyhedsbreve fra kongressen, inden vi fredag 16. september runder af med de vigtigste danske og internationale højdepunkter.

Hele materialet samles i en sektion på Dagens Medicins hjemmeside, der kan anvendes som reference for alle interesserede.

Hvis du ikke er interesseret i at modtage Dagens Medicins ESMO-nyhedsbrev, så kan du afmelde det herunder.

Med venlig hilsen
Asser H. J. Pelle
Redaktionschef