Verdens længste underjordiske rørpost indvies i Aalborg Ny rørledning skal sende væskeprøver fra den nordlige matrikel på Aalborg Universitetshospital til den sydlige. Det betyder, at analysesvar kan nedbringes fra 2,5 til en time.

Tirsdag indvier Aalborg Universitetshospital et nyt rørpostsystem mellem den nordlige og sydlige matrikel, hvor bioanalytikere kan»puste« blod-, urin- og spinalvæskeprøver med 50 km/t via rørpostledningen.

Med rørpostsystemet kan prøverne tilbagelægge de 1.650 meter mellem matriklerne på cirka to minutter, skriver Aalborg Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Hidtil er prøverne blevet transporteret med taxa, der kører mellem matriklerne hver halve time.

»Hurtige analyser er vigtige for behandlingen. Før lå vi med ca. 2,5 timer på analysesvar til Aalborg UH Nord – nu forventer vi at komme ned under en time,« siger ledende overlæge i Klinisk Biokemi, Annebirthe Bo Hansen.

Trafikken går kun fra Aalborg UH Nord til Syd i rørledningen. De omkring 500 væskeprøver, der hver dag bliver sendt fra Nord til Syd, dumper direkte ned i hjertet af Klinisk Biokemi, få meter fra de analysemaskiner, der skal i gang med at hente informationer ud af væskerne.

»Vi sparer en masse logistik med det nye system. Før skulle blodprøver i transportkasse, mærkes ”haster/haster ikke”, transporteres og pakkes ud igen i den anden ende – og vi hang hele tiden i en klokkestreng for at nå de taxaer, der kører på minuttet. Nu kan vi sende med det samme, har færre håndteringer og er uafhængig af trafikken i midtbyen. Det øger patientsikkerheden væsentligt,« siger Annebirthe Bo Hansen.

Det er det første sted i verden, hvor man har forsøgt sig med så lang en Tempus-linje, som det hedder. I alt har man anlagt tre rør – så er rørlinjen både sikret mod øget behov og eventuelle nedbrud.

Rørpostledningen er skudt igennem jorden, så det har ikke været nødvendigt med et større gravearbejde.

»Og vi har været meget omhyggelige med at føre rørene udenom kirkegården – der jo ellers ligger i lige linje mellem de to matrikler – så vi ikke forstyrrer gravfreden,« siger Annebirthe Bo Hansen.

Skriv kommentar