Foto: Anders Hviid-Haglund

Sundhedsstyrelsen til ansatte: Du skal hjælpe, selvom du mangler værnemidler Overlæge i Sundhedsstyrelsen forstår godt, at de ansatte er bekymrede for corona-smitte, men mener ikke, at Danmark er løbet tør for værnemidler i primærsektoren og anbefaler, at sundhedspersonalet nøje følger styrelsen retningslinjer.

De ansatte på sygehusene og i primærsektoren er bekymrede for det, de oplever som mangel på værnemidler.

Senest har Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, DSAM, fortalt til Dagens Medicin, at primærsektoren allerede nu mangler værnemidler til at beskytte personalet mod corona-smitte.

Hos Sundhedsstyrelsen påpeger overlæge Bolette Søborg, at Sundhedsstyrelsen har lavet en række tiltag og anbefalinger, der skal forebygge, de ansatte bliver syge.

Forstår I bekymringen for smitte på grund af manglende værnemidler, der er i almen praksis?

»Ja. Derfor telefonvisiterer vi uden om almen praksis, når det drejer sig om personer, der mistænkes for COVID-19. Så vi gør, hvad vi kan, for at almen praksis kan friholdes fra at se patienter med COVID-19,« siger Bolette Søborg.

Det er muligt at møde patienter med coronavirus i almen praksis. Enten fordi de er asymptomatiske, eller fordi de får forvildet sig ind i praksis, selvom de er inficerede. Kan du forstå, at lægerne er bekymrende for de scenarier, når de ikke har værnemidler?

»Hvis folk kommer ned, og de ikke har symptomer på COVID-19, så skal de behandles, ligesom man vanligvis behandler personer, som potentielt kan være smittefarlige,« siger Bolette Søborg til Dagens Medicin.

Hun fortsætter:

»Hvis vi generelt taler om værnemiddel mangel, så kan jeg sagtens forstå, at håndtering på plejehjem selvfølgelig er bekymrende for de ansatte, hvis de får mangel på værnemidler.«

I Italien er 46 læger og tandlæger døde af COVID-19 ifølge den italienske lægeforening, FLOMCeO. Den første læge, der døde i Italien var Roberto Stella, formand for en regional lægeforening i Norditalien.

Han blev smittet efter hospitalet, han arbejdede på, ifølge mediet Medscape var løbet tør for masker. Han fortsatte sit arbejde uden åndedrætsværn og blev efterfølgende smittet.

Hvis man møder en borger eller patient, hvor der kan være mistanke om coronavirus – og mistanken begynder ifølge WHO allerede ved snotnæse – må man så lade være med at gå ind til denne, hvis ikke man har de nødvendige værnemidler?

»Nej, vi har skrevet, at hvis du har en akut situation hos en borger, så skal du selvfølgelig håndtere borgeren og så sørge for god hygiejne bagefter. Det vil sige, at du skifter dit tøj, og vasker hænder rigtigt grundigt,« siger hun.

Så de skal tilse patienten?

»Hvis det er almindelige rutinebesøg, så skal de gøre det,« siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Og hvis der er symptomer på coronavirus?

»Så skal du bruge de almindelige retningslinjer, der er udsendt for, hvad det er for nogle værnemidler, du skal bruge. Du skal selvfølgelig beskytte dig selv for at beskytte andre.«

Hvornår kommer der nye forsyninger af mundbind, masker og handsker til primærsektoren, herunder almen praksis?

»Det er noget, du må spørge regionerne om. Det er ikke noget, jeg kan oplyse om,« siger Bolette Søborg.

Jeg har talt med vicepræsidenten for rådet for læger- og tandlæger i Italien. Han fortæller, der er 37 døde læger (tallet voksede i dagene efter til 46, red.). Han kender ikke antallet af døde sygeplejersker og plejepersonale i Italien. Han siger, at man skal have værnemidler – ellers er det at sende personalet ud på en selvmordsmission. Hvad siger du til det?

»Det er da fuldstændig sikkert, at når man er på sygehuset med kendt COVID-19, og man skal foretage nogle af de procedurer, hvor man kommer til at producere dråber, der flyver rundt i luften, så skal man gøre det med de værnemidler, der er påskrevet.«

Hvad med ude i primærsektoren?

»Der skal man bruge de værnemidler, der er påskrevet for primærsektoren.«

Er du bekymret for, at sundhedspersonale, der går på arbejde for samfundets skyld, risikerer at blive alvorligt syge?

»Jeg kan ihvertfald sige, at den her mangelsituation er noget, vi gør alt for ikke skal vokse. Hvis vi så står i en mangelsituation, så må vi simpelthen finde ud af, hvordan vi skal håndtere det. Det er ikke noget, vi skal lade flyve hen under radaren. Det er noget, vi skal tage aktiv stilling til,« siger Bolette Søborg.

Du siger, at hvis man som sundhedspersonale ser en borger eller patient, der har det dårligt, så skal de handle. Risikerer man så ikke at komme i en situation, hvor personalet betaler for manglen på værnemidler, med deres helbred – og i yderste konsekvens med deres liv – når de går ind til sådan en borger?

»Nej, det er faktisk sådan, at COVID-19 er en dråbesmitte. Det vil sige, at man faktisk kan gøre rigtigt meget for at komme af med smitten bagefter. Hvis man forestiller sig, det er noget, man får på hænderne, så er den (virus, red.) følsom for vand og sæbe. Hvis man vasker hænderne rigtigt godt, som man ved, hvordan man gør i sundhedsvæsenet, så er man rigtigt langt. Det er en forskel i forhold til at stå på et sygehus og faktisk producere sekret ved at tage et sug nede i lungerne på folk.«

Ifølge en artikel fra New England Journal of Medicine har forskere fundet levedygtig virus »i aerosoler op til 3 timer efter aerosolisering.«

Dråber, der kan bevæge sig gennem luften i mere end en meter, er dog ifølge WHO »begrænset til aerosolgenererende procedurer,« som foretages i det præhospitale beredskab og på hospitalet.

Hvis man i primærsektoren kommer ind til en borger, der hoster, hvor lang tid kan de mindste dråber hænge i luften?

»Dråberne er lidt tunge, så hvis man er de her to meter væk, så kan man ikke hoste den (virus, red.) over.«

Men hvor lang tid kan de mindste dråber hænge i luften?

»Det ved jeg faktisk ikke, men ikke længe.«

Mener du, at to meter er tilstrækkeligt for, at man kan være sikker på ikke at blive smittet?

»Ja, det vil jeg sige,« siger Bolette Søborg til Dagens Medicin.

Kommentarer

  1. Ingen skal dø for at gå på arbejde.Alle har ret til coronafri luft.FFP3 masker koster 3,5 $ >20 kr.Alt så et spørgsmål om beredskabslagre.
    Arbejdsgiver alene er ansvarlig for at medarbejdernes værnemidler sikrer medarbejdernes liv og helbred.Arbejdsgiver har dermed erstatningpligten ved død,invaliditet og tab af forsøger.

  2. Det falder Bolette lidt for let at ofre læger. Det er helt klart, der er værnemiddelmangel og ingen læger skal udsætte sig for fare, når de går på arbejde. Der er intet rutinebesøg, der er værd at dø for.
    FFP3 må vi skaffe fra industrien lige nu alene fordi sundhedsmyndighederne har sovet i timen. Det første der kommer til at mangle under en pandemi er værnemidler. Så er det medicin. Og til sidst er det sundhedspersonale.
    Det er moralsk forkert at ofre læger, fordi SST har glemt at have et beredskab parat. Hvis vi endelig skal ofres, så skal det meldes klart ud at grunden er manglende værnemidler. Ikke en eller anden pseudovidenskabelig forklaring om, at man kan undgå COVID19 ved at vaske hænder. Hvis man kunne det, så havde vi ikke en epidemi.
    Gennemsigtige vejledninger, hvor det fremgår at virussen tilpasses kapaciteten og ikke omvendt. Og I har ikke haft held med at få virussen til at makke ret endnu.

    1. Helt enig, “heldigvis” sidder jeg i isolation i Frankrig og kan ikke hjælpe – men det gjorde jeg heller ikke uden ordentlig PPE…det er fanme langt ude..

  3. Lyt ikke til hende.
    Tro ikke på hende.

    Hun kommer fra de organer, som med deres uvidenhed, efterladenhed, kynisme og generelle inkompetence har ledt os ud i det nuværende smittetal.

    Pas på dig selv.
    Sundhedsstyrelsen behandler dig som en bonde, der kan ofres.

    Du har ret til at sige nej til at blive instrueret ud i livs- eller helbredstruende situationer på dit arbejde, du har ret til om nødvendigt at forlade arbejdsstedet og du har ret til ikke at blive ramt af ansættelsesretlige sanktioner, hvis du gør det.

    Det er arbejdsgiverens pligt at stille effektive værnemidler til rådighed.

    Se ikke patienter fysisk uden værnemidler på Hong Kong/Sydkoreansk niveau, også de asymptomatiske kan smitte, og sygdommen er stokastisk dødeligt forløbende selv for yngre raske individer.

    Det er på tide lægerne i SST bliver kommanderet ud i frontlinien.

    Stol aldrig på en leder, som kommanderer til kamp, men ikke selv går i front.

    1. @Morten Nielsen
      Helt enig. Det er på tide det bliver sagt så tydeligt, som du gør det her. Nu er det tid at sige fra. Denne udmelding fra SST er komplet idiotisk, farlig og en hån mod sundhedspersonalets intelligens.

  4. Roberto Stella 22 07 1952 † 11 03 2020
    Presidente dell’Ordine dei Medici di Varese, Responsabile Area Strategica Formazione FNOMCeO, Presidente nazionale della SNAMID – Varese

    Giuseppe Lanati 24 08 1946 † 12 03 2020
    Pneumologo – Como

    Giuseppe Borghi 19 01 1956 † 13 03 2020
    Medico di Medicina Generale – Lodi

    Raffaele Giura 23 10 1940 † 13 03 2020
    Ex primario del reparto di Pneumologia – Como

    Carlo Zavaritt 23 02 1940 † 13 03 2020
    Pediatra e neuropsichiatra infantile – Bergamo

    Gino Fasoli 09 12 1946 † 14 03 2020
    Medico di medicina generale già in pensione richiamato per l’emergenza Covid-19 – Brescia

    Luigi Frusciante 13 02 1949 † 15 03 2020
    Medico di Medicina Generale – Como

    Mario Giovita 27 04 1954 † 16 03 2020
    Medico di Medicina Generale – Bergamo

    Luigi Ablondi 05 02 1954 † 16 03 2020
    Epidemiologo, ex direttore generale dell’Ospedale di Crema – Cremona

    Franco Galli 28 03 1954 † 17 03 2020
    Medico di Medicina Generale – Mantova

    Ivano Vezzulli 27 12 1958 † 17 03 2020
    Medico di Medicina Generale e medico dello sport – Lodi

    Massimo Borghese 12 03 1957 † 18 03 2020
    Specialista in Otorinolaringoiatria e Foniatria – Napoli

    Marcello Natali 13 09 1963 † 18 03 2020
    Medico di Medicina Generale , segretario della Federazione dei medici di Medicina generale di Lodi – Lodi

    Antonino Buttafuoco 14 06 1953 † 18 03 2020
    Medico di Medicina Generale – Bergamo

    Giuseppe Finzi 21 04 1957 † 19 03 2020
    Ematologo e docente a contratto di Malattie vascolari all’Università di Parma – Parma

    Francesco Foltrani 08 02 1953 † 19 03 2020
    Medico di Medicina Generale – Macerata

    Andrea Carli 02 05 1950 † 19 03 2020
    Medico di Medicina Generale – Lodi

    Bruna Galavotti 03 04 1933 † 19 03 2020 (data segnalazione)
    Psichiatra, Decana dell’Associazione Donne Medico di Bergamo – Bergamo

    Piero Lucarelli 14 01 1946 † 19 03 2020 (data segnalazione)
    Anestesista – Bergamo

    Vincenzo Leone 23 01 1955 † 21 03 2020
    Medico di medicina generale, vicepresidente SNAMI – Bergamo

    Antonio Buonomo 14 01 1955 † 21 03 2020
    Medico legale – Napoli

    Leonardo Marchi 01 01 1956 † 21 03 2020
    Medico infettivologo, direttore sanitario Casa di Cura San Camillo – Cremona

    Manfredo Squeri 06 01 1944 † 23 03 2020
    Già medico ospedaliero, attualmente responsabile del reparto di Medicina nella Casa di Cura Piccole Figlie di Parma convenzionata con SSN – Parma

    Rosario Lupo 02 10 1955 † 23 03 2020
    Medico legale – Bergamo

    Domenico De Gilio 09 11 1953 † 19 03 2020
    Medico di medicina generale – Lecco

    Calogero Giabbarrasi 28 09 1951 † 24 03 2020
    Medico di medicina generale – Caltanissetta

    Renzo Granata 28 09 1951 † 23 03 2020
    Medico di medicina generale – Alessandria

    Ivano Garzena 07 10 1971 † 23 03 2020
    Odontoiatra – Torino

    Ivan Mauri 30 09 1950 † 24 03 2020
    Medico di medicina generale – Lecco

    Gaetano Autore 12 12 1951 † 25 03 2020
    Medico di medicina generale – Napoli

    Vincenza Amato 22 05 1954 † 24 03 2020
    Dirigente Medico Responsabile U.O.S. Igiene Sanità Pubblica del Dipartimento di Igiene e Prevenzione Sanitaria – Bergamo

    Gabriele Lombardi 20 08 1951 † 18 03 2020
    Odontoiatra – Brescia

    Mario Calonghi 14 03 1965 † 22 03 2020
    Odontoiatra – Brescia

    Marino Chiodi 30 05 1949 † 22 03 2020
    Oculista – Bergamo

    Carlo Alberto Passera 20 05 1957 † 25 03 2020
    Medico di medicina generale – Bergamo

    Francesco De Francesco 09 03 1938 † 23 03 2020
    Pensionato, già medico ospedaliero, scultore e pittore – Bergamo

    Antonio Maghernino 14 09 1960 † 25 03 2020
    Medico di continuità assistenziale – Foggia

    Flavio Roncoli 08 05 1930 † 03 2020
    Pensionato – Bergamo

    Marco Lera 30 10 1951 † 20 03 2020
    Odontoiatra – Lucca

    Giulio Titta 23 02 1947 † 26 03 2020
    Medico di medicina generale, ex-segretario FIMMG – Torino

    Benedetto Comotti, 06 05 1945 † 26 03 2020
    Ematologo – Bergamo

    Anna Maria Focarete 22 06 1950 † 27 03 2020
    Consigliere Provinciale FIMMG, Presidente SIMG e già consigliere dell’Ordine Prov. dei Medici – Lecco

    Dino Pesce 16 01 1946 † 26 03 2020
    Medico internista, per vent’anni primario del reperto di medicina generale dell’ospedale Villa Scassi di Sampierdarena – Genova

    Giulio Calvi 19 10 1947 † 26 03 2020
    Medico di medicina generale – Bergamo

    Marcello Ugolini 01 05 1949 † 27 03 2020
    Pneumologo, consigliere dell’Ordine dei Medici – Pesaro Urbino

    Abdel Sattar Airoud 23 06 1945 † 16 03 2020
    Medico di medicina generale – Piacenza

    Giuseppe Maini 24 01 1946 † 12 03 2020
    Medico di medicina generale – Piacenza

    Luigi Rocca 24 12 1926 † 26 03 2020
    Pediatra – Piacenza

    Maurizio Galderisi 31 08 1954 † 27 03 2020
    Cardiologo e professore di Medicina Interna all’Università Federico II di Napoli – Napoli

    Leone Marco Wischkin 23 03 1949 † 27 03 2020 (data segnalazione)
    Medico internista – Pesaro Urbino

  5. Bolette tror, Bolette synes, Bolette mener….
    Bolette sidder bag et skrivebord, men Bolette er velkommen i klinikken – hun kan evt. stå ved siden af mig når der suges eller intuberes.
    Jeg håber Bolette insisterer på, at der er værnemidler inden Danmark åbnes igen.

  6. Gad vide hvordan man skal vaske næsebor og øjne når en dement patient på et plejehjem lige har hostet en op i hovedet.
    Kan Bolette svare på det??

  7. Morten Nielsens liste fortjener et ord med på vejen for dem, som ikke har set den før.
    Den stammer fra den italienske lægeforening, og er en oplistning af læger (incl. pensionerede og tandlæger), som er døde af covid i perioden 11. – 27.3.20.
    24 af lægerne er fra almen praksis, 21 andre læger fordeler sig over en lang række andre specialer som pædiatri, psykiatri m.v.
    Bolette Søborg må gerne komme med mig på lægevagt og have hands on på alle ptt. der uden værnemidler. Inspicere/pode halse, lægge katheter, tage blodprøver, stetoskopere og meget, meget andet. Jeg skal gerne supervisere på nogle meters afstand.
    P.S. Husk egen håndsprit. Det er der nemlig ikke altid.

      1. Selvfølgelig skal vi have relevante værnemidler og selvfølgelig skal vi passe på os selv og hinanden – også på arbejdet og i “kaldet”.
        Men vi skal også undgå panik. Både hos os selv og hos patienterne.
        63 døde med COVID-19 ud af 336.000 italienske læger svarer til 0,019%
        14.000 døde med COVID-19 ud af 60.000.000 italienere svarer til 0,023%
        Det er svært at argumentere for en voldsom erhvervsbetinget overdødelighed.

  8. Aerosoldannelse sker ikke kun ved invasive luftvejsprocedurer. Det sker også ved hoste og i øvrigt almindelig vejrtrækning.

    Personlig pleje kan man ikke udføre fra 2 meters afstand.

    Er der nogensinde set en FFP2 eller en FFP3 på et plejehjem? Eller et visir?

  9. Lige nu sendes nyuddannede svælgpodere ud med kirurgiskmundbind og skal pode fra svælg. Jeg tror ikke de holder længe. Aerosolen fra en heftigt hostende patient er effektiv. Det er masken ikke….

  10. Lægehus med 8 ansatte Og 2 læger
    antal værnemidler = 0 stk
    Antal der kan skaffes privat eller via region 0 stk. Så jo der mangler mange værnemidler.
    Vi kan/vil ikke følge op på en eneste patient udskrevet med covid-19!! Før vi har værnemidler. De må genindlægges.
    Tænker det ender med ekstra pres på sygehuset.
    Jeg forstår at ressourcerne må bruges der hvor de er mest presserende som pt. er sygehus og hjemmeplejen. Men AP er ingen hjælp uden værnemidler. !

    1. Morten Møller-Andersen
      Vi kan hjælpe sygehusene ved at holde os raske og ude af intensivsenge ved at gatekeepe uden fysisk patientkontakt.

  11. Gad godt se hvad der ville ske hvis Bolette og co udstedte en lignende befaling til eksempelvis stilladsarbejdere eller arbejdsmænd på en byggeplads:
    I SKAL gå på arbejde selv om der mangler sikkerhedshjelme og faldsikringsreb

  12. Langt ude – og iøvrigt ikke korrekt. Det er arbejdsgivers ansvar at sørge for sine ansattes sikkerhed – og man kan ikke som ansat tvinges til at varetage patientbehandling, hvis det er evident at din egen sikkerhed er på spil. Ikke engang en patient med hjertestop er du forpligtet til at iværksætte behandling på før de korrekte værnemidler foreligger. Det stemmer ganske fint overens med, at man ( præCorona . . ) ikke sender lægebilen ind i en rød zone ( farligt område eks kemisk udslip eller skyderi) trods der kan være tilskadekomne – for ikke at risikere personalets liv.

  13. Du kan fandme tro nej din grimme grimme dame
    Jeg havde før jeg læste dette, tænkt mig at gå utroligt langt og også for langt for mine patienter. Efter dette : glem det. Hvis I lukker sjællænderne ud i alle sommerhusene i Jylland i Påsken – og regner med at jeg kommer og følger op på lortet 2 uger senere uden værnemidler er fremskaffet kan I godt tro om – føj for et isbjerg af en møj kollega

  14. Jeg synes Sundhedsstyrelsens og Regionernes holdning er forkastelig. Især ovenstående Bolette som slet ikke har et realistisk syn på virkeligheden.
    De lukker hele landet ned for at mindske risikoen for smitte.

    Dernæst finder de ud af at de har glemt at købe værnemidler.

    Så fusker og bluffer de for at skjule deres inkompetence.

    Jeg har skrevet til min “fagforening” for at få dem til at dementere at der er værnemidler nok. Og dementere at vi ikke behøver værnemidler.

    ALLE personale grupper bør have værnemidler på.
    Og det er kun fpp3 der beskytter mod virus.
    Almindelige masker og Ffp2 beskytter ikke.

    Ulla Astman fortæller på TV i går aftes at der er værnemidler hvilket ikke er korrekt . Og modsagde fuldstændig Søren Brostrøm

    Bolette Søborg fra SST fortæller tvivlsomme strategier som modsiger den oprindelige pandemiplan om hvilke værnemidler der skal anvendes.

    SST ændrer og nedgraderer de oprindelige sikkerheds forskrifter for epidemier, fordi de fandt ud af at de ikke havde været kloge nok og skaffe relevante værnemidler.

    I alle andre lande ser vi folk pakket ind i værnemidler, mens Sundhedsstyrelsen i Danmark sidder i deres kontor og siger at dansk personale ikke behøver værnemidler.

    Nok er nok.
    Dette skal vi ikke acceptere.
    Jeg håber PLO vil gå ud og dementere Bolette og Astman offentligt og højlydt.

    Jeg tager gerne fyreseddel for ikke at udføre urimeligt pålagt arbejde uden relevante værnemidler.

    Jeg vil opfordre alle i plejesektoren og Sundhedsvæsenet til at holde på deres rettigheder og egen sikkerhed.

Skriv kommentar