Storrygere røgfri uden at tage på

Et nyt middel kan angiveligt gøre storrygere røgfri uden at de tager på i vægt. Rimonabrant er navnet på det nye medikament, som angriber lystcentre i hjernen. Det blev præsenteret på American College of Cardiology?s årsmøde i New Orleans onsdag, oplyser Hjerteforeningen.

Blandt en gruppe på flere hundrede storrygere, som har testet præparatet, blev 40 pct. røgfri uden at tage på i vægt. Rimonabrant kan i større doser også bruges som slankemiddel, fordi dets virkning går direkte på de mekanismer i hjernen som gør, at vi føler lyst til henholdsvis at ryge eller at spise.

?Stoffet ligner ikke noget, vi kender, og det kan blive ikke mindre end epokegørende, fordi det gør det muligt at tilbyde en effektiv behandling af de meget svære tilfælde af rygeafhængighed,? siger Hjerteforeningens forskningschef, dr. med. Jørgen Videbæk fra konferencen i USA.

Princippet bag den nye medicin er, at den blokerer kroppens naturlige optrapning af lystfølelsen og dermed afhængigheden af forskellige nydelsesmidler. Det virksomme stof har en vis lighed med den type flerumættede fedtsyrer, som naturligt påvirker nogle af de receptorer i hjernen, som styrer lystfølelse ved at spise eller ryge, også kaldet endocannabinoid-systemet, fordi det blandt andet kan påvirkes af cannabis.

Der er stadig flere års udviklingsarbejde tilbage, før stoffet kan tages i anvendelse i almindelig behandling, understreger Jørgen Videbæk.

?Holder de foreløbige resultater, står vi måske inden for en kort årrække med et præparat, der kan blive et meget vigtigt våben i kampen mod de allermest udbredte livsstilssygdomme som hjerte- og kredsløbssygdomme,? siger Jørgen Videbæk.

Nicolai Döllner

Skriv kommentar