S-forslag om tvang er fuldstændigt uacceptabelt Det ville have klædt socialdemokraterne, hvis de havde holdt sig til de to gode forslag i udspillet om at droppe seksårsfristen og øge antallet af hoveduddannelsesforløb i almen praksis.

Det er helt uholdbart og uigennemtænkt, når Socialdemokratiet i sit nye sundhedsudspil vil dreje armen rundt på unge læger og tvinge dem til at arbejde et halvt år i almen praksis efter deres KBU-forløb. Den form for tvang, som Socialdemokratiet vil indføre, er en utænkelig tilgang alle andre steder på arbejdsmarkedet, og det burde den også være, når det gælder læger.

Vi mangler rigtig mange praktiserende læger – og andre speciallæger – i Danmark, og det skal der selvfølgelig gøres noget ved. Men tvang løser ingen problemer. Det bidrager tværtimod til at sætte almen praksis i et helt forkert lys. Unge læger skal vælge at blive praktiserende læger, fordi det er et spændende speciale. Ikke fordi de bliver tvunget til det. Og så er det jo netop speciallæger, der mangler – ikke uerfarne læger, der har behov for supervision og at bruge tiden på at blive speciallæger. Der er også brug for stabilitet og kontinuitet i almen praksis – ikke læger, der efter et halvt år er væk igen.

Hvis forslaget om tvang bliver til virkelighed, er der en stor risiko for, at færre unge vil være motiveret til at uddanne sig til praktiserende læger. Skal man rekruttere læger til almen praksis, så skal der helt andre initiativer til end tvang. Faglige fællesskaber, gode efteruddannelsesmuligheder, mulighed for deltids- eller kombinationsstillinger, gode børneinstitutioner, jobs til ægtefælle og attraktive fritidsmuligheder er vejen frem.

Det ville have klædt socialdemokraterne, hvis de havde holdt sig til de to gode forslag i udspillet om at droppe seksårsfristen og øge antallet af hoveduddannelsesforløb i almen praksis. Det er nemlig to forslag, som kan være med til at få uddannet flere praktiserende læger og dermed sikre, at alle danskere – uanset hvor de bor – også fremover får adgang til en praktiserende læge.

Kommentarer

  1. Helt enig! Og man kunne tilføje afskaffelse af 6-års reglen, så yngre læger uden “straf” kunne nå at være ansat i flere kliniske specialer inden de skal have valgt uddannelses-retning; det er nok de færreste, som har “lært for meget” ved f.eks. at være i en introstilling i et speciale, som efterfølgende vælges fra – hvor man samtidig har bidraget til at passe patienterne. Det vil også være en god ting, hvis regionerne er fremme i skoene med at hjælpe med “pendlerboliger” – så man ikke tvinges til at flytte umiddelbart, men får mulighed for at prøve forholdene udenfor de større byer.

  2. Ditto her. Desværre kan Mette Frederiksen score stemmer på forslaget som “Mogensen og Kristiansen” i tirsdagsanalysen på TV2 synes er godt spin!! 🙁 Hvordan trænger vi igennem stærkere?
    Mvh.
    Henrik

  3. Det skal i de store medier med pondus formidles, at der på ingen måde bliver tale om en fast, dedikeret familielæge, men tværtimod kortvarigt ansatte læger, der er der mod deres vilje.
    Og det handler ikke blot om en overgang, for rekrutteringen til almen medicin vil helt sikkert lide endnu mere under et sådant indgreb i den personlige frihed.
    Gør det dog igen attraktivt at være praktiserende læge med tillid til faglighed og almindelig sund fornuft istedet for mistillid, kontrol og tvang.
    Og så må økonomiloftet nødvendigvis følges af et opgaveloft, så ikke arbejdsbyrden i almen praksis bliver ved med at vokse uhæmmet til stor skade for fastholdelse og rekruttering.

  4. Alice – jeg tror din “pondus” vil blive besvaret med en shit-storm – mange anser læger for en meget priviligeret gruppe og socialdemokraterne vil bare give igen med deres argumenter om lægeløfte, dyr uddannelse etc.
    Tænker snarere at det er disrespekt først og fremmest for patienterne, desuden de unge læger og faget almen medicin; patienterne har krav på uddannede eller vel-superviserede læger, og unge læger har krav på uddannelse. Ligeså vel som man ikke bare kan møde på en operationsgang med en skalpel, fordi man er læge, så kan man heller ikke uden videre varetage funktionerne i almen praksis på forsvarlig vis.

Skriv kommentar