Rygøvelser hjælper de fleste

187 patienter deltog i ph.d.-projektet om behandling af diskusprolaps uden operation. Patienterne blev inddelt i to grupper: Den ene gruppe fik tilbudt rygøvelser til at lindre smerter, mens den anden gruppe blev tilbudt blodcirkulationsøvelser, der i denne sammenhæng fungerede som en slags placebo-øvelser.

Den første gruppe opnåede de bedste resultater, men begge grupper patienter oplevede, at deres smerter blev reduceret væsentligt efter forholdsvis kort tid.

Samtidig viser resultaterne, at den gruppe af patienter, som fik tilbudt de rigtige rygøvelser, i gennemsnit havde 69 sygedage, mens den anden gruppe af patienter gennemsnitligt havde hele 110 sygedage.

Måden, man skal behandle en diskusprolaps, afhænger dog både af typen af diskusprolaps og patientens evne til at klare smerter. For en særlig gruppe af patienter med stor angst for smerte er det mere effektivt at undgå rygøvelser.

»Vores undersøgelse viser, at nogle patienter er så bange for deres smerter, at de har bedre af at gøre det, som de kan, og ellers opføre sig, som de plejer,« siger seniorforsker på Rygcenter Fyn, Hanne Albert, som har skrevet ph.d.-projektet.

Jonas Gamrath Rasmussen

Skriv kommentar