Ringe sædkvalitet giver genetiske sygdomme

Mænd med dårlig sædkvalitet har forøget risiko for at videreføre alvorlige genetiske sygdomme til sine børn, når disse mænd benytter sig af kunstig befrugtning. Det viser en portugisisk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet The Lancet.

Der har længe været diskussion om, hvorfor børn der kommer til verden ved hjælp af kunstig befrugtning har en øget risiko for visse genetiske sygdomme, men indtil nu har det været antagelsen, at selve befrugtningsprocessen bidrager til at øge risikoen.

Forskerne undersøgte 123 mænd med dårlig eller normal sædkvalitet. De sammenlignede DNA i sædceller fra de to grupper og fandt en direkte sammenhæng mellem lav sædkvalitet og genetiske defekter: Jo lavere sædkvalitet, desto flere genetiske defekter og deraf følgende risiko for at overføre genetiske fejl.

Blandt alle 27 mænd med normal sædkvalitet fandt forskerne ikke genetiske fejl, mens der hos hver fjerde mand med nedsat sædkvalitet blev fundet genetiske fejl, bl.a. genfejl, der disponerer for kraftig vækst, forøget risiko for kræft ? eller påvirker udviklingen af hjernen.

The Lancet 2004; 363

Niels-Bjørn Albinus

Skriv kommentar