Per Christiansen er direktør på Rigshospitalet for ca 12.000 ansatte.

Rigshospitalet forbereder sig: Vi står ved foden af den røde eller grønne kurve 100 ansatte på Rigshospitalet er sendt hjem på grund af coronasmitten, flere patienter er indlagt med smitten, og hospitalet forbereder sig på det store rykind, siger hospitalsdirektør.

For Rigshospitalets 12.000 ansatte er virkeligheden i dag ikke meget anderledes end den plejer, men de første tegn på, at corona-virussen i de kommende uger vil lægge beslag på hospitalet, er begyndt at vise sig, siger Per Christiansen, direktør på Rigshospitalet.

»Lige nu har vi seks indlagte med coronasmitte, samt en enkelt coronasmittet patient på intensiv, og derfor kan vi godt følge med. Men denne fase er kun i sin begyndelse, og den store ubekendte er, hvor lang tid, perioden kommer til at strække sig over. Sundhedsministeren har flere gange stået med planchen med den grønne og den røde kurve. Vi ved, at vi er ved foden af en af dem, men ikke hvilken eller hvor lang tid den tager. Det er helt sikkert det ubekendte, det giver den største bekymring, men omvendt er vi som stort hospital altid i beredskab, så vi skal nok klare det,« siger Per Christiansen.

100 ansatte sendt hjem

Hospitalet er allerede startet med at skrue ned på de elektive behandlinger, fordi ca. 100 ansatte lige nu er sendt hjem i karantæne eller selv er smittet, men ud af 12.000 ansatte er det ikke mere end ved normal fravær på grund af sygdom. Og aflysningerne er foreløbig få. Problemet kommer, når – og ikke hvis – som Per Christiansen siger, coronasmitten for alvor får tag i Danmark.

CORONA: Overblik – opdateres løbende

»Det vigtigste er at opskalere intensivkapaciteten, og her kan vi ret hurtigt tage nye 30 intensivpladser i brug i den nybyggede Nordfløj. Og vi vil også ret hurtigt kunne finde intensivsygeplejersker, fordi mange er uddannet intensiv, men arbejder som noget andet. Men vi ved ikke, hvordan og hvornår vi kan forvente spidsbelastningen, og jeg tror, at alle har svært ved at at forestille sig den sidste del af perioden, der helt sikkert kommer til at strække sig udover to uger,« siger Per Christiansen.

Jeg tror, at alle har svært ved at at forestille sig den sidste del af perioden, der helt sikkert kommer til at strække sig udover to uger.

Læger, gør som I plejer

Alle ansatte læger på Rigshospitalet skal i princippet gøre som de plejer, siger han.

»Kontrolbesøg vil blive udskudt og andre behandlinger vil også blive udskudt, men vi skal huske at passe på de mange patienter, som eksempelvis kræftpatienter, eller fødende, som skal have deres behandling, og derfor skal lægerne indtil videre gøre som de plejer. Men meget afhænger jo af det uvisse, hvor hårdt og hvor langt tid coronasmitten rammer,« siger Per Christiansen, der i den kritiske periode også har oplevet små lyspunkter.

»Vi har fået flere opkald fra gamle ansatte, der gerne vil hjælpe til, og forleden ringede en restauratør, fordi han ikke havde nogle gæster i sin restaurant og gerne vil lave mad til vores patienter. Det var en meget omsorgsfuld tanke, som vi fortsat er i dialog om.«

Skriv kommentar