Rigsarkivet: DAMD er bevaringsværdig De omstridte DAMD-data må ikke slettes, så længe der ikke er taget en kopi, mener Rigsarkivet. Region Syddanmarks varslede sletning af dataene er udskudt.

DAMD-data er en “bevaringsværdig database” og må ikke slettes. Det har Rigsarkivet skrevet i et brev til Region Syddanmark. Det skriver Ugeskrift for Læger.

Kirsten Villadsen Kristmar er vicedirektør i Rigsarkivet, og det er hende, der står som forfatter til brevet. Hun skriver videre til regionen:

»Det medfører, at I ikke må slette data før der foreligger en godkendt arkiveringsversion, som lever op til kravene i bekendtgørelse 1007 af 20. august 2010 om arkiveringsversioner.«

Region Syddanmark oplyste i sidste uge, at de ville slette deres indsamlede data i dag, torsdag. I går oplyste sundhedsdirektør i regionen dog til Dagens Medicin, at de vil mødes med Sundhedsministeriets departementschef Per Okkels torsdag formiddag for at diskutere en mulig løsning på problemerne med data indsamlet til DAMD.

Henvendelsen fra Rigsarkivet skal nu tages med i overvejelserne.

»Vi skal nu forholde os til, hvorvidt data fra DAMD kan arkiveres, hvis indsamlingen ikke har været godkendt. Det håber vi, at Statens Serum Institut kan hjælpe os med,« siger Jens Elkjær til Ugeskrift for Læger.

DAMD består af selvstændige databaser for fire specifikke sygdomsområder, diabetes, KOL, depression og hjertesvigt, som SSI i sin tid gav tilladelse til. Problemet er, at godkendelsen mod værtsregionens forventning ikke omfatter fællesdatabasen, som Region Syddanmark ellers mener, den ansøgte om, da databasen i sin tid blev oprettet.

Sundhedsordfører Özlem Cekic (SF) har indkaldt sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til et nyt samråd i sagen. Hun mener ikke, han har forklaret regeringens rolle i sagen ordentligt.

Skriv kommentar