Styrelse inviterer 13 toplæger til møde om lægeligt ansvar
Direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anne-Marie Vangsted har inviteret 13 læger til møde om styrelsens aktivistiske linje.

Styrelse inviterer 13 toplæger til møde om lægeligt ansvar 13 læger i fremtrædende direktørstillinger i det østlige Danmark har udtryk bekymring for Styrelsen for Patientsikkerheds linje med politianmeldelser. Nu har styrelsen inviteret dem til møde med direktøren.

Styrelsen for Patientsikkerhed har inviteret 13 læger i topstillinger til et møde om styrelsens aktivistiske linje. Det sker efter, at lægerne udtrykte bekymring om styrelsens aktivistiske linje med politianmeldelser i et debatindlæg i Ugeskrift for Læger. Styrelsen har bl.a. politianmeldt en læge på Rigshospitalet i forbindelse med, at et meningitisdødsfald ikke blev indberettet til politiet som et mistænkeligt dødsfald.

I debatindlægget skriver lægerne:

»Hvis en læge har mistanke om, at et dødsfald kan være følge af en fejl eller forsømmelse, skal dødsfaldet anmeldes til politiet. Dette er vanlig praksis på de danske hospitaler. Men der er tale om et skøn – tilmed et skøn, som ofte skal træffes i en travl klinisk situation, hvor ikke alle detaljer er tilgængelige,« står der.

Og indlægget fortsætter:

»Hvis Styrelsen for Patientsikkerhed fremover – i bagklogskabens klare lys – vil politianmelde læger for ikke at have haft mistanke om noget mistænkeligt, er vi ude på et skråplan. Konsekvensen risikerer at blive ”defensiv medicin”, hvor læger anmelder næsten alle dødsfald til politiet – ikke for patienternes skyld, men for at undgå selv at blive politianmeldt af Styrelsen for Patientsikkerhed.«

Det er opråbet om en mere defensiv medicin, som får direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed Anne-Marie Vangsted til at indkalde lægerne.

»Det er en bekymring, vi i styrelsen tager alvorligt. Derfor vil vi gerne invitere jer til et dialogmøde her i styrelsen,« står der i mailen til lægerne, som fortsætter:

»Vores formål med mødet er at få uddybet jeres bekymringer og at drøfte, hvordan vi i fællesskab bibeholder en god patientsikkerhedskultur og finder den rette balance mellem individuelt og organisatorisk ansvar.«

Mødet finder sted 21. november.

Kommentarer

  1. Ville det ikke have været mere relevant at der i dette møde havde deltaget repræsentantanter for klinisk aktive læger og ikke personer, som ikke har været klinisk aktive i årevis. Mødet får karakter af ” at den døve vejleder den blinde”

  2. tænker også det er meget vigtigt at få en dialog mellem styrelsen for patientsikkerhed omkring denne meget aktivistiske linie med lægeforeningen, FAS og foreningen af yngre læger om dette meget væsentlige emne. Herunder at en sektions chef i styrelsen for patientsikkerhed går ud og dømmer en læge der er frikendt ved domstolene.

Skriv kommentar